Ενέργεια

Οι ΗΠΑ «ποντάρουν» στην ανάπτυξη πυρηνικών αντιδραστήρων

Οι ΗΠΑ «ποντάρουν» στην ανάπτυξη πυρηνικών αντιδραστήρων
Σύμπνοια μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών
Σε τροχιά γρήγορης ανάπτυξης των νέων πυρηνικών σταθμών και αντιδραστήρων έχουν μπει οι ΗΠΑ, μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με το Oil Price, ο νόμος αυτός έρχεται ύστερα από την τάση απομάκρυνσης που υπήρχε στη χώρα από την πυρηνική ενέργεια για αρκετές δεκαετίες.

Τώρα όμως, με φόντο την πράσινη μετάβαση, οι ΗΠΑ στρέφονται και πάλι στην πυρηνική ενέργεια για να παρέχουν άφθονη ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να βοηθήσουν στην επίτευξη της κλιματικά ουδέτερης οικονομίας.

Αυτόν τον μήνα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με ψήφους 365 έναντι 36 τη νομοθεσία που αποσκοπεί στην ανάπτυξη μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων τα επόμενα χρόνια.

Μαζί Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι

Ο εν λόγω νόμος για την προώθηση της ατομικής ενέργειας εγκρίθηκε τόσο από το Δημοκρατικό όσο και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, καθώς αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε αντίθεση με άλλες πηγές ενέργειας, δεν υπάρχει ιδεολογικό χάσμα για την πυρηνική ενέργεια, η οποία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις πολιτών και πολιτικών.

Παρά τις αξιοσημείωτες πυρηνικές καταστροφές στο παρελθόν, οι οποίες έκαναν την κοινή γνώμη να βλέπει με καχυποψία την πυρηνική ενέργεια, πλέον οι επιστήμονες και οι ερευνητές έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι πρόκειται για μια από τις ασφαλέστερες μορφές παραγωγής ενέργειας.

Τα πλεονεκτήματα

Η πυρηνική ενέργεια είναι σαφώς πολύ ασφαλέστερη των ορυκτών καυσίμων, τα οποία έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, ενώ υπάρχουν και αυστηροί κανονισμοί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο που διασφαλίζουν ότι τα πυρηνικά εργοστάσια τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ πιο αξιόπιστη σε σχέση με αρκετές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, καθώς μπορεί να παρέχει 24ωρη σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο νόμος θα φροντίσει ώστε η Επιτροπή Πυρηνικής Ρύθμισης (NRC) να απλοποιήσει τις διαδικασίες της για την έγκριση νέων σχεδίων αντιδραστήρων, μειώνοντας τα τέλη για τους αιτούντες, ενώ θα θεσπίσει και οικονομικά βραβεία για νέους τύπους αντιδραστήρων, ενθαρρύνοντας έτσι την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στη θέση των μονάδων που έκαιγαν άνθρακα.

Επί του παρόντος, η πυρηνική ενέργεια παράγει το 18% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, αν και το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με μόνο τρεις νέους αντιδραστήρες να τίθενται σε λειτουργία από το 1996.

Υψηλό το κόστος

Ενώ η πυρηνική ενέργεια υπόσχεται πολλά για το μέλλον της ενέργειας, υποστηρίζοντας την πράσινη μετάβαση, η ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών και αντιδραστήρων είναι εξαιρετικά δαπανηρή.

Η κατασκευή των δύο νέων αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Vogtle στη πολιτεία Georgia κόστισε 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Καθώς οι παραδοσιακοί πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι απαγορευτικά ακριβοί για πολλές εταιρείες, αρκετές νεοσύστατες επιχειρήσεις και εταιρείες ενέργειας διερευνούν τις δυνατότητες των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR), οι οποίοι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν πιο φτηνά.

Η ανάπτυξη νέας πυρηνικής ενέργειας θα υποστηριχθεί από τα σχέδια της κυβέρνησης να αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία εμπλουτισμένου ουρανίου, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για την προμήθεια του ουρανίου υψηλής περιεκτικότητας και χαμηλού εμπλουτισμού (HALEU), με τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom να παραμένει η μόνη που πωλεί εμπορικά HALEU.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα σχέδια για τη δημιουργία μιας βιομηχανίας παραγωγής HALEU, με το Υπουργείο Ενέργειας να ιδρύει την κοινοπραξία HALEU Consortium για να εξασφαλίσει την εγχώρια προμήθεια ουρανίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην εμπιστοσύνη της στην πυρηνική ενέργεια, ψηφίζοντας νόμους και εγκρίνοντας πακέτα χρηματοδότησης για να διατηρηθούν τα υπάρχοντα πυρηνικά έργα.

Τώρα, η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου για την προώθηση της ατομικής ενέργειας αναμένεται να προωθήσει πολύ πιο γρήγορα την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης