Ενέργεια

Γερμανία: Tα PPA είναι το αντίδοτο στην αστάθεια των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας

Γερμανία: Tα PPA είναι το αντίδοτο στην αστάθεια των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας

Η ανάγκη για βεβαιότητα ειδικά μετά τον ρωσοουκρανικό πόλεμο θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις κρίσιμες μεσαίες επιχειρήσεις της μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας (Montel)

Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν υποφέρει στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι πάροχοι ενέργειας προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές, αλλά πιο δαπανηρές πηγές ενέργειας για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτά τα αυξημένα κόστη έχουν προκαλέσει ανησυχία ότι πολλές εταιρείες ενδέχεται να μετεγκατασταθούν μακριά από τη Γερμανία, κάτι που θα είναι σοβαρό πλήγμα για μια χώρα που αυτοπροσδιορίζεται ως βιομηχανική.

Ωστόσο, τα PPA (συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) για μικρότερες και μεσαίες γερμανικές εταιρείες θα μπορούσαν να είναι μια λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με όσα είπαν ειδικοί του κλάδου στο Montel.

Ο Niclas Wenz (ειδικός σε θέματα ενέργειας στο γερμανικό εμπορικό επιμελητήριο DIHK), είπε ότι «τέτοιες συμφωνίες θα παρέχουν σταθερότητα με το κλείδωμα των τιμών.

Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να προγραμματίσω μακροπρόθεσμα, ακόμα κι αν συμβεί κάτι όπως τα τελευταία χρόνια, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν».

 

Η εξάρτηση από την Κίνα

Στα χρόνια που προηγήθηκαν του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της επακόλουθης πτώσης της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το γερμανικό συμβόλαιο αναφοράς πρωτοετούς ισχύος παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό εντός του εύρους των 30-60 ευρώ/MWh.

Αλλά αυτό αυξήθηκε στο υψηλό των 1.050 EUR/MWh τον Αύγουστο του 2022.

«Είμαστε πλέον εξαρτημένοι από τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.

Είμαστε πλέον εξαρτημένοι από τις παγκόσμιες αγορές LNG και αυτό σημαίνει ότι τώρα ξαφνικά εξαρτόμαστε από την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Κίνα, κάτι που δεν βλέπαμε στο παρελθόν», δήλωσε ο Leonhard Birnbaum (Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Eon), αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις προκλήσεις για την οικονομία της Γερμανίας.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν έκτοτε υποχωρήσει, με το Cal 25 να φτάνει στο χαμηλότερο των 2,5 ετών των 63,75 EUR/MWh στις 23 Φεβρουαρίου και τελευταία φορά στα 77,40 EUR/MWh.

Η QWatt της Montel υπολόγισε για τελευταία φορά επίπεδο τιμής 62,36 ευρώ/MWh για 10ετή ηλιακή ΟΛΠ για τη Γερμανία από το 2025.

«Τα PPA ήταν ελκυστικά και υπό εξέταση», είπε η Eva Schreiner, της γερμανικής οργάνωσης επιχειρηματικών καταναλωτών ενέργειας VEA.

Ωστόσο, ο όμιλος εξέταζε μια ποικιλία πιθανών προσεγγίσεων από τη συγκέντρωση συμβάσεων για ηλεκτρική ενέργεια έως τη δημιουργία τρόπων για την απευθείας μετάδοση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε εταιρείες.


Το πρόβλημα με τις αγορές χονδρικής

Ένα βασικό πρόβλημα ήταν η εστίαση στις αγορές χονδρικής, όταν τόσο λίγες γερμανικές επιχειρήσεις πλήρωναν τη χονδρική τιμή για την ενέργειά τους, είπε.

Ορισμένες εταιρείες που συνδέονται με τον οργανισμό της είχαν κλειδώσει τις τιμές με συμβόλαια το 2022 και το 2023, όταν οι τιμές εκτοξεύονταν στα ύψη.

«Δεν έχω δει ποτέ την εταιρική διάθεση τόσο κακή.

Ενώ η πτώση των τιμών χονδρικής ήταν ευρέως ευπρόσδεκτη, οι γερμανικές εταιρείες μπορούσαν να δουν ότι οι τιμές ήταν ακόμα καλύτερες… στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ήταν κρίσιμο να βρεθούν τρόποι μείωσης των τιμών», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης