Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο μετά τις προβλέψεις ΙΕΑ για τη ζήτηση - Στα 85 δολ. κινείται το Brent, στα 81 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο μετά τις προβλέψεις ΙΕΑ για τη ζήτηση - Στα 85 δολ. κινείται το Brent, στα 81 δολ. το αργό

Ο ΙΕΑ αύξησε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ζήτησης και μείωσε τις προβλέψεις για την προσφορά

 

Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) η οποία προβλέπει μια πιο σφιχτή αγορά το 2024 - καθώς και τα νέα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ.

Περί τις 18:10 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 1,48%, στα 85,27 δολάρια ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κέρδισε 1,7%, στα 81,13 δολάρια.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent είχαν διαμορφωθεί πάνω από τα 84 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο την Τετάρτη, με τα δύο συμβόλαια να σημειώνουν κέρδη κοντά στο 3%.
Το υψηλό εντός ημέρας του Brent στα 84,87 δολάρια την Πέμπτη ήταν το υψηλότερο από τις 7 Νοεμβρίου.
Ο IEA αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ζήτησης για το 2024 κατά 110.000 bpd από την προηγούμενη έκθεσή του, αλλά προειδοποίησε ότι «η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση λειτουργεί ως πρόσθετος αντίθετος άνεμος στη χρήση του πετρελαίου». Ο οργανισμός αναμένει τώρα η συνολική αύξηση της ζήτησης να επιβραδυνθεί σε 1,3 εκατομμύρια bpd φέτος μετά από ανάπτυξη 2,3 εκατομμυρίων bpd πέρυσι.

«Ενώ η άποψη του IEA για το παγκόσμιο ισοζύγιο πετρελαίου απέχει ακόμη περισσότερο από την πρόγνωση του ΟΠΕΚ, αυτή η έκθεση δεν επηρεάζει σε τίποτα την αναπτυσσόμενη αισιόδοξη διάθεση», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Tamas Varga.

Μείωση προβλέψεων για την προσφορά

Ο ΙΕΑ μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για την προσφορά για το 2024 και τώρα αναμένει ότι θα αυξηθεί κατά 800.000 bpd στα 102,9 εκατομμύρια bpd φέτος.
«Οι ανοδικές αναθεωρήσεις για την αύξηση της ζήτησης και οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για την αύξηση της προσφοράς έχουν ως αποτέλεσμα μια αγορά σχεδόν 400.000 bpd πιο σφιχτή σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,6% τον Φεβρουάριο, εν μέρει επειδή οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις για άνοδο 0,3%.
Οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν για τον μήνα, αλλά οι καταναλωτικές δαπάνες παρουσίασαν σημάδια επιβράδυνσης καθώς τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και το υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Τα στοιχήματα των traders για την έναρξη του Ιουνίου για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήταν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα μετά τα στοιχεία.

Eν τω μεταξύ, το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναμένει αύξηση των εξαγωγών αργού λόγω των διακοπών στα διυλιστήρια.
Οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε ρωσικές εγκαταστάσεις διύλισης συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα την Τετάρτη, με στόχο τέσσερα μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου.
Οι θαλάσσιες εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 1,5% από τον προηγούμενο μήνα τον Φεβρουάριο, λόγω του χρόνου διακοπής λειτουργίας του διυλιστηρίου που προήλθε από επιθέσεις και πυρκαγιές από την Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης