Ενέργεια

BP και ADNOC αναστέλλουν τη συμφωνία 2 δισ. δολαρίων για το φυσικό αέριο στο Ισραήλ

BP και ADNOC αναστέλλουν τη συμφωνία 2 δισ. δολαρίων για το φυσικό αέριο στο Ισραήλ
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου και ο πόλεμος που ακολούθησε έριξαν τις συζητήσεις εκτός πορείας
Η BP και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) ανέστειλαν τις συνομιλίες για την αγορά ποσοστού 50% της ισραηλινής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου NewMed, λόγω της αβεβαιότητας στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ισραηλινή εταιρεία.

Σύμφωνα με το Oil Price, τον Μάρτιο του 2023, η BP και η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής,  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), προσφέρθηκαν να αγοράσουν ένα μεγάλο μερίδιο της ισραηλινής NewMed σε μια συμφωνία που εκτιμάται ότι θα είχε αξία περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η NewMed είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο κοίτασμα φυσικού αερίου «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, το οποίο διαχειρίζεται ο αμερικανικός ενεργειακός γίγαντας Chevron.

Το μεγαλύτερο κοίτασμα στη Μεσόγειο

Το κοίτασμα «Λεβιάθαν», με 22,9 TCF ανακτήσιμου φυσικού αερίου, είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή.

Η ισραηλινή εταιρεία κατέχει επίσης ποσοστό ύψους 30% στο κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη», που βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, με εταίρους τη Chevron και τη Shell με 35% έκαστος.

Με τη συμφωνία που προτάθηκε πέρυσι, η BP και η ADNOC στόχευαν να αποκτήσουν μερίδιο στα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου και ο πόλεμος που ακολούθησε έριξαν τις συζητήσεις εκτός πορείας.

Το ενδιαφέρον παραμένει


Η επιτροπή της NewMed που εξετάζει την προσφορά και οι δύο μεγάλες εταιρείες συμφώνησαν «λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται από το εξωτερικό περιβάλλον, να αναστείλουν τις συζητήσεις σε σχέση με την προτεινόμενη συναλλαγή», ανέφερε η ισραηλινή εταιρεία σε σημερινή ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Τέλος, σημειώνεται πως με βάση τις πληροφορίες οι BP και ADNOC επανέλαβαν το ενδιαφέρον τους για την προτεινόμενη συναλλαγή,

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης