Ενέργεια

Montel: Σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του LNG μέχρι το 2030 λόγω υπερπροσφοράς

Montel: Σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του LNG μέχρι το 2030 λόγω υπερπροσφοράς
Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν χαμηλές για το υπόλοιπο της δεκαετίας εν μέσω υπερπροσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, δήλωσε αναλυτής του Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA)
Οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη σταδιακή διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027 εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να προκαλέσουν μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, με βάση το think tank Institute for Energy Economics and Financial Analysis.

Σύμφωνα με το Montel, οι ιαπωνικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αντιμετωπίζουν στο μεταξύ πλεόνασμα 11 εκατ. τόνων/έτος (15 δισ. κυβικά μέτρα/έτος) από τη συμβατική προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο μεταπωλούν όλο και περισσότερο σε άλλες αγορές.

Την ίδια στιγμή, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο - οι ΗΠΑ και το Κατάρ - θα μπορούσαν να δουν την προσφορά τους σχεδόν να διπλασιάζεται μέχρι το 2030.

«Αυτοί οι παράγοντες είναι πιθανό να γείρουν τις αγορές προς την υπερπροσφορά», δήλωσε ο Sam Reynolds, επικεφαλής της έρευνας LNG και φυσικού αερίου στην Ασία στο IEEFA, σε συνέντευξή του στο Montel.

«Καθώς η Ευρώπη και η Ιαπωνία μειώνουν τη ζήτηση, οι προμηθευτές και οι έμποροι θα ανταγωνίζονται για μερίδιο αγοράς σε μια δεξαμενή ζήτησης που φαίνεται να στερεύει».

Η IEEFA δήλωσε επίσης ότι αναμένει η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς να ασκήσει πίεση στις τιμές από το 2025 και μετά.

Η εικόνα στην Ιαπωνία

«Μια ετήσια αύξηση ρεκόρ της δυναμικότητας υγροποίησης το 2026 θα συμπαρασύρει πιθανότατα τις τιμές πολύ κάτω από το όριο των 10 δολ/MMbtu (31,25 ευρώ/MWh), δήλωσε ο Reynolds, ο οποίος προβλέπει ακόμα ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου θα παραμείνει σχετικά σταθερή στα 170 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2025, πριν μειωθεί σε περίπου 130 δισ. κυβικά μέτρα έως το 2030.

Ταυτόχρονα, η διαρθρωτική μείωση της ιαπωνικής ζήτησης ανάγκασε τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της χώρας να επιδιώξουν ευκαιρίες επέκτασης στο εξωτερικό, τόνισε ο Reynolds, επισημαίνοντας μια έκθεση που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η IEEFA.

Οι περιορισμένες ευκαιρίες ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου της Ιαπωνίας σήμαινε ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναζητούσαν επενδύσεις στο εξωτερικό σε υποδομές φυσικού αερίου midstream και downstream - όπως τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση υγροποιημένου φυσικού αερίου - ιδίως στη νότια και νοτιοανατολική Ασία, αναφέρει η έκθεση.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η εγχώρια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ιαπωνίας μειώνεται λόγω της αύξησης της ισχύος των πυρηνικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των μακροπρόθεσμων ενεργειακών και κλιματικών στόχων και των δημογραφικών αλλαγών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης