Ενέργεια

Eurelectric: Δέκα κατευθυντήριες γραμμές για τα CfDs - Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή στην τιμή

Eurelectric: Δέκα κατευθυντήριες γραμμές για τα CfDs - Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή στην τιμή

Η πρόταση για τα νέα συμβόλαια

 

Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή στην τιμή της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και πωλείται μέσω Συμβολαίων επί της Διαφοράς (CfDs) ζητεί ο φορέας εκπροσώπησης των μεγάλων καθετοποιημένων Ευρωπαίων παραγωγών ενέργειας, Eurelectric στην οποία όπως είναι γνωστό συμμετέχει η ΔΕΗ με τον πρόεδρο της Γιώργο Στάσση να έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος της οργάνωσης.

Εν όψει της επίσημης έγκρισης της νέας μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία τα CfDs παίζουν κεντρικό ρόλο ως εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου για τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ και τους καταναλωτές ενέργειας, η Eurelectric έδωσε χθες στη δημοσιότητα την πρόταση της για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να είναι δομημένα τα CfDs.

Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε από Compass Lexecon και παρουσιάστηκε από τον διευθυντή πολιτικής της Eurelectric Cillian O’Donoghue, ο οποίος τόνισε ότι CfDs, «μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου αλλά και κίνδυνο εάν δεν σχεδιαστούν σωστά».

Με βάση αυτό το δεδομένο η Eurelectric παρουσίασε δέκα κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο που πρέπει να σχεδιαστούν τα CfDs ώστε τα νέα αυτά συμβόλαια με την τιμή των οποίων θα αμείβονται οι νέες μονές ΑΠΕ, να βασίζονται στην αγορά, να είναι εθελοντικά και ναι είναι ισορροπημένα ώστε να μην «αποστραγγίζουν τη ρευστότητα» από τις προθεσμιακές αγορές και να μην στρεβλώνουν την αποτελεσματικότητα των βραχυπρόθεσμων αγορών.

Συμπληρωματικά τα PPAs

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα CfDs είναι επί της ουσίας δημόσιες συμβάσεις παροχής σταθερής τιμής στην ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ έναντι των αντίστοιχων ιδιωτικών συμβάσεων που είναι τα PPAs. Η Eurelectric κάνει ειδικά αναφορά στα PPAs σημειώνοντας ότι και αυτά λειτουργούν ως μέσο αντιστάθμισης κινδύνου και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι προμηθευτές θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν ποιοι όγκοι ενέργειας καλύπτονται από CfDs μέσω εθελοντικής, ανταγωνιστικής και βασισμένης στην αγορά συμμετοχής και ποιοι μέσω PPAs.

Εξάλλου σύμφωνα με τη Eurelectric τα CfDs ως μακροπρόθεσμες συμβάσεις που βασίζονται σε σταθερή τιμή, θα πρέπει να αφήνουν κίνητρα για την προσαρμογή της παραγωγής σε βραχυπρόθεσμες τιμές και ζήτηση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει τα CfDs να εμπεριέχουν έναν βαθμό έκθεσης σε βραχυπρόθεσμα σήματα τιμών, να εισαγάγουν μια κυμαινόμενη μεταβλητή για τον προσδιορισμό της τιμής παραγωγής, ή να συνδέσουν την αμοιβή με άλλους παράγοντες εκτός από την πραγματική παραγωγή, όπως η δυναμικότητα ή το προφίλ παραγωγής του εκάστοτε σταθμού.

Οι κατευθύνσεις

Η Eurelectric καλεί τις χώρες της ΕΕ να εξετάσουν τις κατευθύνσεις της για τα CfDs που συνοψίζονται στα εξής:

Δημιουργία πλαισίου προκειμένου να καλύπτεται η εξέλιξη του κόστους κατά τη διάρκεια ζωής του συμβολαίου, συμπεριλαμβανομένου δείκτη πληθωρισμού για την επένδυση και το λειτουργικό κόστος
Τυποποιημένα συμβόλαια που να αντιστοιχούν στην πραγματική παραγωγή και να μην εκθέτουν τους επενδυτές ή τους παραγωγούς σε αδικαιολόγητο ρίσκο.
• Οι παραγωγοί και οι επενδυτές θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν τους όγκους ενέργειας που καλύπτονται από CFDs
• Να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας των CfDs με τις Προθεσμιακές Αγορές.
• Να χρησιμοποιηθούν αντικειμενικά μετρήσιμα και ποσοτικοποιημένα κριτήρια εκτός τιμής, τα οποία θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί πριν από τη δημοπρασία
• Διάθεση των CFDs μέσω εθελοντικής ανταγωνιστικής διαδικασίας σχεδιασμένης με όρους αγοράς
• Εξαίρεση από τους όρους της αγοράς μόνο για εξειδικευμένα προϊόντα
• Ευθυγράμμιση της διάρκειας του συμβολαίου με το χρόνο ζωής της μονάδας παραγωγής λαμβάνοντας υπόψιν την ένταση κεφαλαίου και το κατά πόσο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το τραπεζικό σύστημα.
• Ακριβείς δεσμεύσεις προκειμένου να αποφευχθούν αλλαγές στη διάρκεια του συμβολαίου
• Διασφάλιση της έγκαιρης κατανομής του κόστους και του οφέλους που συνδέονται με τα CFDs στους πελάτες ώστε να διατηρηθούν αποτελεσματικά σήματα τιμών και να στηριχθούν οι στρατηγικές αποτελεσματικού hedging.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης