Η Goldman χρηματοδοτεί έργο BESS στις ΗΠΑ 450MW/900MWh

Η Goldman χρηματοδοτεί έργο BESS στις ΗΠΑ 450MW/900MWh

Η κατασκευή ενδέχεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα κυκλοφορήσει στο δίκτυο την άνοιξη του 2025

Η Gridstor, εταιρεία ανάπτυξης στοιχείων ενεργητικού συστήματος αυτόνομης αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS), απέκτησε ένα έργο 450MW/900MWh στην κομητεία Galveston του Τέξας των ΗΠΑ.

 

Πρόκειται για το πρώτο της εταιρείας στην ακμάζουσα αγορά ERCOT.

Συγκεκριμένα στις 6 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι αγόρασε το έργο μεγάλης κλίμακας (Evelyn Battery Energy Storage) από την Balanced Rock Power (εταιρεία ανάπτυξης ηλιακών φωτοβολταϊκών και BESS σε κλίμακα χρησιμότητας).

Η Gridstor έχει την υποστήριξη της Goldman Sachs Asset Management και η εξαγορά ακολουθεί την έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων (τέλη του 2023) του πρώτου έργου της εταιρείας (Goleta), που βρίσκεται στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια.

Η κατασκευή του έργου BESS ιόντων λιθίου (Li-ion) διάρκειας 2 ωρών θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι και να κυκλοφορήσει στο δίκτυο την άνοιξη του 2025.

Τοποθετείται για να συνδεθεί σε έναν υπάρχοντα υποσταθμό που λειτουργεί από την εταιρεία κοινής ωφελείας Texas New Mexico Power (θυγατρική της ενεργειακής εταιρείας συμμετοχών PNM Resources).

Η Gridstor ισχυρίστηκε ότι η χρήση της υπάρχουσας υποδομής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επέτρεπε στο BESS να ξεκινήσει γρήγορα τις συνδεδεμένες στο δίκτυο λειτουργίες του, συμμετέχοντας στην αγορά ERCOT που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% του φορτίου του Τέξας.


Αργοπορία στη σύνδεση με το δίκτυο

Οι καθυστερήσεις στη σύνδεση με το δίκτυο αναφέρονται ολοένα και περισσότερο μεταξύ των σημαντικότερων εμποδίων στην εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας (όχι μόνο στο Τέξας και στις ΗΠΑ γενικότερα), αλλά σε ώριμες αγορές σε όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η ενεργειακή αγορά του ERCOT την έχει καταστήσει ελκυστική για τους ιδιοκτήτες, τους φορείς εκμετάλλευσης και τους επενδυτές εμπορικών περιουσιακών στοιχείων αποθήκευσης ενέργειας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών της κυβέρνησης των ΗΠΑ (EIA) που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο, περίπου οι μισές από τις νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπαταριών σε κλίμακα χρησιμότητας που προγραμματίζονται να προστεθούν έως το τέλος του 2025 βρίσκονται στο Τέξας.

Οι εργασίες μηχανικής και προμήθειας έχουν ήδη ξεκινήσει για το έργο Evelyn, με την Gridstor να ισχυρίζεται ότι έχει προσλάβει «κορυφαίους προμηθευτές και εργολάβους».

Ενώ το ERCOT εξακολουθεί να είναι 2ο στο δίκτυο CAISO της Καλιφόρνια και στην επικράτεια της αγοράς (όσον αφορά την ανάπτυξη BESS από τον Νοέμβριο του 2023), η EIA θεωρεί ότι η CAISO είχε ξεπεράσει τα 7 GW μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης συνδεδεμένου στο δίκτυο σε λιγότερο από το μισό ποσοστό σε ERCOT (τον έμπορο με έδρα το Τέξας).

Η αγορά αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από την αντίστοιχη στην Καλιφόρνια.

 

Η Gridstor έκλεισε με την JP Morgan την πώληση φορολογικών πιστώσεων στο Goleta

Οι εγκατεστημένες μπαταρίες της CAISO τείνουν προς τη διάρκεια των 4 ωρών ή ακόμη περισσότερο, ενώ τα τυπικά έργα ERCOT είναι περίπου στις 2 ώρες.

Σημειώνεται ότι η Gridstor γνωστοποίησε μερικές ημέρες πριν από την ανακοίνωση του Τέξας ότι είχε κλείσει την πώληση φορολογικών πιστώσεων στο έργο της στην Καλιφόρνια (Goleta), με την JP Morgan.

Οι πιστώσεις φόρου επενδύσεων (ITC) για την αυτόνομη αποθήκευση ενέργειας, που εισήχθησαν στον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μπορούν να ανταλλάσσονται από ιδιοκτήτες έργων αποθήκευσης ενέργειας σε άλλες οντότητες με φορολογική υποχρέωση.

Η αξία της συναλλαγής πίστωσης φόρου δεν αποκαλύφθηκε, ωστόσο η Gridstor αποκάλυψε ότι το έργο, το οποίο είναι στα 60 MW/160 MWh προκειμένου να πληροί τους όρους μιας σύμβασης μακροπρόθεσμης επάρκειας πόρων (RA) 40 MW με την εταιρεία κοινής ωφέλειας Southern California Edison ( Η SCE), καθώς και η ανάληψη δυνητικής εμπορικής αγοράς, χρηματοδοτήθηκε επίσης μέσω συμφωνίας χρέους με την NORD/LB και τη Mitsubishi HC Capital America.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης