Προαπαιτούμενο η ακριβής περιγραφή του φωτοβολταϊκού που συνάπτει το PPA για τους όρους σύνδεσης - Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΕΝ

Προαπαιτούμενο η ακριβής περιγραφή του φωτοβολταϊκού που συνάπτει το PPA για τους όρους σύνδεσης - Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΕΝ

Η ρύθμιση θα εξαιρεί τα έργα που έχουν υπογράψει PPAs με βιομηχανικές επιχειρήσεις από την υποχρέωση τοποθέτησης μπαταρίας

 

Σχετικά Άρθρα
(upd). Eπιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του WEN από το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

Η ακριβής περιγραφή του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα συνάπτει διμερή σύμβαση με ενεργοβόρες βιομηχανίες, τίθεται ως προαπαιτούμενο για να πάρει κατά προτεραιότητα σύνδεσης με το δίκτυο. Αυτό προβλέπει η υπουργική απόφαση για τα βιομηχανικά και αγροτικά PPAs που αναμένονταν να καταθέσει αργά χθες το βράδυ το ΥΠΕΝ στη Βουλή και συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στις πολυεθνικές.


Στην απόφαση οριοθετείται με σαφήνεια ποια φωτοβολταϊκά έργα ανήκουν στην κατηγορία Β (σύναψη σύμβασης με βιομηχανίες) και σαφώς ορίζεται ότι στα διμερή συμβόλαια PPAs θα γίνεται ακριβής περιγραφή του φωτοβολταϊκού, όπως για παράδειγμα σε ποιο γεωγραφικό σημείο βρίσκεται και σε ποιο σημείο προβλέπεται να συνδεθεί, η ισχύς του κλπ. Με αυτό τον τρόπο το ΥΠΕΝ, επιδιώκει να αποτρέψει την εμφάνιση PPAs “μαϊμούδων”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αρμόδιο στέλεχος, που θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση για να πάρουν κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης.

Νέα απόφαση για την ισχύ

Κατά τα λοιπά, η ρύθμιση σε ότι αφορά στα βιομηχανικά PPAs ρητά θα προβλέπει ότι δικαιούχοι είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, αλλά δεν θα αναφέρεται σε συγκεκριμένη ισχύ των έργων που θα συμμετάσχουν στις διμερής αυτές συμβάσεις με τη βιομηχανία. Την ισχύ θα καθορίσει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με υπουργική απόφαση που θα εκδώσει σε διάστημα 60 ημερών από την ψήφιση της ρύθμισης.

Αντίθετα, για τα αγροτικά PPAs θα προβλέπεται συγκεκριμένη ισχύ καθώς επίσης και ότι ο πάροχος προμήθειας θα πρέπει να παραδώσει στο ΥΠΕΝ μέσα σε ένα δεκαήμερο κατάλογο συμβάσεων με πελάτες για να προχωρήσουν άμεσα τα έργα.

Επαναδιαπραγμάτευση θέλουν οι μεγάλοι

Μεγάλες βιομηχανίες πάντως, όπως η Βιοχάλκο και οι τσιμεντοβιομηχανίες Τιτάν και Αγετ Ηρακλής που έχουν υπογράψει ήδη PPAs θέτουν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης, με έρεισμα την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην αξιολόγηση των έργων για να πάρουν σειρά σε όρους σύνδεσης.
Η ρύθμιση θα εξαιρεί τα έργα που έχουν υπογράψει PPAs με βιομηχανικές επιχειρήσεις από την υποχρέωση τοποθέτησης μπαταρίας. Το πιθανότερο είναι δε, τα έργα αυτά να εξαιρεθούν και από τις αυξημένες περικοπές ισχύος που θα προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τα νέα έργα αφού η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προηγηθεί της θεσμοθέτησης των μέτρων για την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης