Η Dynelectro υπόσχεται αυξημένο «προσδόκιμο ζωής» των ηλεκτρολυτών για την παραγωγή υδρογόνου

Η Dynelectro υπόσχεται αυξημένο «προσδόκιμο ζωής» των ηλεκτρολυτών για την παραγωγή υδρογόνου
Η αναβάθμιση και ανάπτυξη των ηλεκτρολυτών είναι κομβικό μέρος μιας ενεργειακής πολιτικής που στοχεύει στην πράσινη μετάβαση και υπόσχεται δανέζικη startup
Μια ανερχόμενη start up, η οποία αναπτύσσει έναν ηλεκτρολύτη στερεού οξειδίου (SOE) με υψηλό προσδόκιμο ζωής, ειδικά σχεδιασμένο για να αξιοποιηθεί για να τονώσει την στροφή στις ΑΠΕ, θα γίνει ο αποδέκτης σημαντικών επενδύσεων από τον νορβηγικό κολοσσό στα λιπάσματα, Yara.

Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, η νεοφυής Dynelectro, με έδρα στη Δανία, από την ίδρυσή της μελετά την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που επιτρέπουν την αποτελεσματική χρήση της ηλεκτρόλυσης στερεού οξειδίου (SOE), μιας διαδικασίας που χρησιμοποιείται κατά κόρον για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και «ηλεκτρονικών καυσίμων».

Οι τεχνολογίες SOE παρέχουν υψηλές αποδόσεις στην παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διάρκεια ζωής του ηλεκτρολύτη.

Στόχος η αύξηση της ζωής του ηλεκτρολύτη

Η Dynelectro υπόσχεται να λύσει αυτό το πρόβλημα, προσεγγίζοντας την ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας με τρόπο που να αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ηλεκτρολυτών SOE από τα συνήθη 2 σε 10 χρόνια.

Επιπλέον, η τεχνολογία της Dynelectro επιτρέπει την ολοκλήρωση της SOE με διακοπτόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ένα σημαντικό βήμα για τη χρήση σε μεγάλη κλίμακα.

Η επένδυση της Yara Growth Ventures αποτελεί μέρος της συνολικότερης προσπάθειας της νορβηγικής εταιρείας για την απανθρακοποίηση της παραγωγής λιπασμάτων και την υποστήριξη της οικονομίας υδρογόνου, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασής της.

Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί κύριο παράγοντα για τη διαμόρφωση του κόστους του ανανεώσιμου υδρογόνου, και η Yara πιστεύει ότι η Dynelectro θα καταφέρει να υπερκεράσει τα όποια ζητήματα, ανοίγοντας το δρόμο για να γίνει πραγματικότητα το ανανεώσιμο υδρογόνο χαμηλού κόστους, λέει ο Björn Heinz, Διευθυντής Επενδύσεων και μέλος της ομάδας Yara Growth Ventures.

Ο πρώτος βιομηχανικός επενδυτής

«Η απαλλαγή της βιομηχανίας λιπασμάτων από τις εκπομπές άνθρακα αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διασφάλισης του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων με βιώσιμο τρόπο και ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους. Οι επενδύσεις σε εταιρείες όπως η Dynelectro προωθούν αυτή τη στρατηγική υποστηρίζοντας νέες τεχνολογίες για την παραγωγή προσιτών τελικών προϊόντων χαμηλών εκπομπών ρύπων. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας μαζί τους», λέει ο Heinz.

Η Dynelectro, από την πλευρά της, χαιρέτισε την επένδυση της Yara Growth Ventures ως σημαντικό ορόσημο, καθώς αυτή αποτελεί τον πρώτο βιομηχανικό επενδυτή της εταιρείας.

Αυτή η χρηματοδότηση, το ακριβές ποσό της οποίας παραμένει ακόμα άγνωστο, έρχεται μετά από έναν πρώτο κύκλο επενδύσεων της Dynelectro, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2023 και ηγήθηκε από το The Export and Investment Fund of Denmark, με κεφάλαια από το Vsquared Ventures και άλλους τοπικούς επιχειρηματίες.

Nα σημειωθεί πως η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς και για περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη.

Με αυτήν τη συνεργασία, οι δύο εταιρείες ελπίζουν ότι θα συμβάλουν στο χαμηλότερο κόστος, φέρνοντας ταυτόχρονα πιο βιώσιμες λύσεις για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, συμβάλλοντας έτσι στην προαγωγή της κλιματικής και αγροτικής αειφορίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης