KAIST: Μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ισχύ με «εκτατά» πάνελ

KAIST: Μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ισχύ με «εκτατά» πάνελ

Μπορούν να λειτουργήσουν υπό πίεση ως πηγή ενέργειας

Σημαντική ανακάλυψη στην ηλιακή τεχνολογία έκαναν ερευνητές από το Προηγμένο Ινστιτούτο Επιστήμης & Τεχνολογίας της Κορέας (KAIST) οι οποίοι εργάζονται πάνω σε έναν ηλιοσυλλέκτη που μοιάζει με καουτσούκ, κατασκευασμένο από οργανικά υλικά.

Πρόκειται για καινοτόμο και ευέλικτο ηλιακό στοιχείο που αναπτύσσεται στη Νότια Κορέα και πέρασε ένα κρίσιμο τεστ αντοχής.

Η ιδέα είναι αυτά τα ελαστικά κύτταρα μια μέρα να βοηθήσουν στην τροφοδοσία της φορητής τεχνολογίας που γίνεται πιο διαδεδομένη στην κοινωνία, σύμφωνα με μια έκθεση έρευνας της KAIST.

«Μέσω αυτής της έρευνας, όχι μόνο αναπτύξαμε το εκτατό οργανικό ηλιακό κύτταρο με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, αλλά είναι επίσης σημαντικό ότι αναπτύξαμε ένα νέο πολυμερές που μπορεί να εφαρμοστεί ως υλικό βάσης για διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές που πρέπει να είναι εύπλαστο ή και ελαστικό», είπε ο Bumjoon Kim (καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης).

 

Τι δείχνουν μια φωτογραφία και μια εικόνα

Μια φωτογραφία που κοινοποιήθηκε από το KAIST δείχνει τι χρεώνει ως κύτταρο με «τη μεγαλύτερη απόδοση και ελαστικότητα στον κόσμο» κολλημένη στο χέρι κάποιου.

Μια άλλη εικόνα δείχνει το τετράγωνο κελί, περίπου στο μέγεθος μιας τετραγωνικής ίντσας, να τραβιέται και να στρίβεται ανάμεσα σε δύο τσιμπιδάκια, καταδεικνύοντας την ικανότητα κάμψης.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα εκτατά ηλιακά κύτταρα που διατηρούν ισχυρή ηλεκτρική ικανότητα ήταν δύσκολο να παραχθούν μέχρι πρόσφατα.

 

Επίπεδο απόδοσης

Αλλά το νέο οργανικό πολυμερές που ανέπτυξαν άλλαξε το παιχνίδι στην έρευνα εν μέρει επειδή είναι ελαφρύτερο και πιο ευέλικτο.

«Κάνοντάς τα να είναι εξαιρετικά εφαρμόσιμα για φορητές ηλεκτρικές συσκευές», σύμφωνα με την έκθεση.

Το πολυμερές έχει φτάσει στο «υψηλότερο αναφερόμενο επίπεδο απόδοσης φωτοβολταϊκών μετατροπών» στο 19%.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μετατρέψει το φως του ήλιου σε ισχύ, αρκετά καλά.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δηλώνει ότι τα οργανικά πολυμερή είναι ελκυστικά επειδή είναι «άφθονα στη Γη» και μπορούν να παραχθούν με χαμηλό κόστος.

Η ομάδα του KAIST έχει ήδη ξεπεράσει την απόδοση περίπου 11% που το τμήμα σημείωσε ως σημείο αναφοράς μέχρι στιγμής για τα βιολογικά.

 

Επιπλέον, θα κάνει την Stretch Armstrong περήφανη, παρέχοντας 10 φορές μεγαλύτερη ελαστικότητα από συγκρίσιμες συσκευές.

«Η ομάδα κατασκεύασε έτσι το εκτατό ηλιακό κύτταρο με την υψηλότερη απόδοση στον κόσμο που μπορεί να τεντωθεί έως και 40% κατά τη λειτουργία και απέδειξε την εφαρμογή του σε φορητές συσκευές», σύμφωνα με την KAIST.

Άλλες ηλιακές καινοτομίες που συμβαίνουν σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν λεπτές σε χαρτί, εύκαμπτες κυψέλες που θα μπορούσαν να πλαστικοποιηθούν σε επιφάνειες. Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ δημιούργησαν επίσης βιολογικά αντηλιακά με σχεδόν 20% απόδοση. Όλα είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να μετατρέψουμε την κατανάλωση ενέργειας σε ανανεώσιμες πηγές ηλιακής ενέργειας, ακόμη και για μικρές συσκευές όπως η δουλειά του KAIST.

Η ερευνητική ομάδα βλέπει την κατηγορία των ηλιακών να αυξάνεται.

«Με την αγορά φορητών ηλεκτρικών συσκευών να αναπτύσσεται ταχέως, τα εκτατά ηλιακά κύτταρα που μπορούν να λειτουργούν υπό πίεση έχουν λάβει μεγάλη προσοχή ως πηγή ενέργειας», αναφέρει η έκθεση KAIST.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης