ΡΑΑΕΥ: Το καλοκαίρι ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός έργων ΑΠΕ με ενσωματωμένες μπαταρίες - Ταρίφα για 2 GW σε βάθος τριετίας ο στόχος

ΡΑΑΕΥ: Το καλοκαίρι ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός έργων ΑΠΕ με ενσωματωμένες μπαταρίες - Ταρίφα για 2 GW σε βάθος τριετίας ο στόχος
Ο πρώτος  διαγωνισμός για 200 MW με 300 MW έργων ΑΠΕ με αποθήκευση πίσω από τον μετρητή θα αποτελέσει το αρχικό τεστ της αγοράς

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να προκηρυχτεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ΡΑΑΕΥ ο πρώτος διαγωνισμός έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΑΠΕ με ενσωματωμένες μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας, το λεγόμενο σχήμα «αποθήκευση πίσω από τον μετρητή», ή κατάντι του μετρητή.

Ο πρώτος «πιλοτικός» διαγωνισμός για 200 MW με 300 MW έργων ΑΠΕ με αποθήκευση πίσω από τον μετρητή αναμενόταν εντός του Μαρτίου, ωστόσο εκκρεμεί ακόμη η τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, αλλά και το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για το νέο διαγωνιστικό σχήμα. Αυτοί οι σταθμοί έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν παραγωγή από τις μεσημεριανές ώρες, οπότε υπάρχει περίσσεια παραγωγής σε άλλες ώρες της ημέρας όταν η παραγωγή είναι ελλειμματική, λόγω χαμηλής ή μηδενικής παραγωγής από τα φωτοβολταϊκά πάρκα.


Τα 2 GW στόχος τριετίας

Η τεχνικά βέλτιστη αναλογία συμμετοχής τέτοιων σταθμών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας καθώς και η ακριβής χωρητικότητα των συστημάτων αποθήκευσης για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων θα αποτελέσει αντικείμενο από το ΥΠΕΝ. Έως τότε θα προηγηθεί ο διαγωνισμός για τα πρώτα 200MW-300 MW, ώστε να παρατηρηθεί πώς θα αντιδράσει η αγορά και να ακολουθήσουν οι επόμενοι διαγωνισμοί.

Στις ανταγωνιστικές διαδικασίες για την εξασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο ώριμα έργα, τα οποία έχουν πάρει όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι σε βάθος τριετίας να εξασφαλίσουν «ταρίφα» έργα ΑΠΕ με μπαταρία, συνολικής ισχύος περί τα 2 GW (γιγαβάτ).

Από τη ΡΑΑΕΥ (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Μαρτίου 2024), έως σήμερα έχουν εξασφαλίσει βεβαίωση παραγωγού 160 έργα ΑΠΕ με μπαταρία, συνολικής ισχύος 9,281 GW και εγκατεστημένης χωρητικότητας 17,36 GWh (γιγαβατώρες). Εξ αυτών, η συντριπτική πλειονότητα, ήτοι το 94%, είναι φωτοβολταϊκά με συσσωρευτές.


Οι περιοχές των έργων

Πρόκειται για 150 φωτοβολταϊκά έργα με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 8,95 GW και εγκατεστημένη χωρητικότητα 16,41 GWh. Από αυτά το 40% χωροθετείται στη Στερεά Ελλάδα, περί το 22% στη Θεσσαλία, το 20% στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τα υπόλοιπα στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Αττικής.

Αντιστοίχως, τα 10 αιολικά πάρκα με αποθήκευση που έχουν εξασφαλίσει βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΑΕΥ (συνολικής ισχύος 331,1 MW και χωρητικότητας 951,7 ΜWh) σχεδιάζεται να κατασκευαστούν το 60% στη Θεσσαλία, το 20% στη Στερεά Ελλάδα, 10% στη Δυτική Ελλάδα και άλλο 10% στη Δυτική Μακεδονία.

Από τα συνολικά 160 έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση, όσα έχουν ήδη εξασφαλίσει όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα ή έχουν υποβάλλει αίτημα στον ΑΔΜΗΕ και έως την προκήρυξη των διαγωνισμών προλάβουν να εξασφαλίσουν οριστική προσφορά σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα θα μπορούν να συμμετέχουν στο νέο σχήμα των διαγωνισμών ώστε να εξασφαλίσουν «ταρίφα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης