Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Montel: Εφικτός ο στόχος της Πορτογαλίας για ηλιακή ενέργεια 20 GW μέχρι το 2030

Montel: Εφικτός ο στόχος της Πορτογαλίας για ηλιακή ενέργεια 20 GW μέχρι το 2030
Η Πορτογαλία σχεδιάζει να αυξήσει την ηλιακή της ισχύ από περίπου 2 GW σήμερα σε 20 GW έως το 2030
Η πορτογαλική κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα μια ακόμα 10μηνη παράταση για την εγκατάσταση ηλιακής ισχύος 2 GW που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αποτελούσε πραγματικότητα ήδη από πέρυσι.

Σύμφωνα με το Montel, η τελευταία παράταση της προθεσμίας είναι μια από τις πολλές που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια και που προκλήθηκαν αρχικά από την πανδημία του Covid-19 και στη συνέχεια από την έκρηξη του πληθωρισμού στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, το κύριο εμπόδιο για τους κατασκευαστές των έργων στην Πορτογαλία ήταν η πρόσβαση σε άδειες, δήλωσε ο σύμβουλος της Afry, Ignacio Cobo, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως σε διοικητικά εμπόδια.

Ο Cobo, επισήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ισχύος που τέθηκε σε δημοπρασία το 2019 έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση χωρίς να επηρεαστεί από τις χαμηλές τιμές.

Στις πρόσφατες δημοπρασίες στην Ιβηρική χερσόνησο, παρατηρήθηκε χαμηλή προσέλευση λόγω των μειωμένων τιμών, ενώ οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν χάσει τη δυναμική τους εν μέσω της ύφεσης των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των έργων και τα υψηλά επιτόκια.

Στα 20 GW ο στόχος για το 2030

«Θα παρασχεθούν όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις ώστε να προχωρήσουν οι μονάδες αυτές», δήλωσε ο Cobo, τονίζοντας ότι σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχες παρατάσεις στους χρόνους εργασιών.

Η Πορτογαλία σχεδιάζει να αυξήσει την ηλιακή της ισχύ από περίπου 2 GW σήμερα σε 20 GW έως το 2030, σύμφωνα με το νέο σχέδιο εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.

Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η παράταση της προθεσμίας σύνδεσης θα βοηθήσει τη χώρα στην επίτευξη του ενεργειακού στόχου της.

Να σημειωθεί τέλος, πως η χώρα θα εκλέξει νέα κυβέρνηση την Κυριακή, μετά το σκάνδαλο με το πράσινο υδρογόνο που ανάγκασε σε παραίτηση τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης