Περιβάλλον

Euractiv: Η ΕΕ επανακαθορίζει τη σχέση της με το έδαφος και το οικοσύστημα

Euractiv: Η ΕΕ επανακαθορίζει τη σχέση της με το έδαφος και το οικοσύστημα
Η παρακολούθηση της κατάστασης του ευρωπαϊκού εδάφους είναι ένα συλλογικό και επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά, μέσα από συντονισμένες ευρωπαϊκές κινήσεις
Τα εδάφη αποτελούν ένα πολύπλοκο οικοσύστημα και οπωσδήποτε έναν από τους πολυτιμότερους φυσικούς πόρους της γης, ωστόσο εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στην επιστήμη.

Σύμφωνα με το Euractiv, η αναγέννηση των εδαφών είναι το κλειδί για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την καταπολέμηση της απώλειας της βιοποικιλότητας, βελτιώνοντας παράλληλα την επισιτιστική ασφάλεια.

Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι εν έτει 2024 το 61% των εδαφών της ΕΕ βρίσκονται σε αρκετά υποβαθμισμένη κατάσταση.

Πιο διεξοδικά, κάθε χρόνο, σύμφωνα με το ΚΚΕρ, εκτιμάται ότι χάνονται 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγικότητα λόγω της διάβρωσης του εδάφους.

Προφανές είναι ότι η παρακολούθηση της κατάστασης του ευρωπαϊκού εδάφους είναι ένα συλλογικό και επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά, μέσα από συντονισμένες ευρωπαϊκές κινήσεις.

Απαραίτητο το πανευρωπαϊκό πλαίσιο

Χωρίς λοιπόν ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας του εδάφους και της υποβάθμισης που αυτό υφίσταται, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Ευρώπη να βελτιώσει την υγεία του εδάφους και να εγγυηθεί τις αποδόσεις και τα έσοδα στο μέλλον.

Παρά τον θεμελιώδη ρόλο του εδάφους στη διατήρηση της ζωής και της υγείας του πλανήτη, η νομοθεσία της ΕΕ δεν το έχει λάβει υπόψη της μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με τον αέρα και το νερό.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διατύπωση οδηγιών σχετικά με την παρακολούθηση της ανθεκτικότητας του εδάφους που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2023 αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός για την προώθηση της γνώσης των εδαφών και των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία τους, επιτρέποντας έτσι μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική διαχείριση συνολικά του οικοσυστήματος.

Η ψηφοφορία της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόταση αυτή στις 11 Μαρτίου αποτελεί βασικό ορόσημο για την επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων του μπλοκ σε σχέση με τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα για τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα της γεωργίας και της αμπελουργίας.

Υπάρχουν λύσεις για τη γεωργία

Τα εργαλεία παρακολούθησης αποτελούν το σημείο εκκίνησης για τη βαθύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας των εδαφών, επιτρέποντας συγκεκριμένα σχέδια δράσης επί του εδάφους, προσαρμοσμένα στις εδαφοκλιματικές και καλλιεργητικές ιδιαιτερότητες.

Σήμερα, σε όλη τη γεωργία και την αμπελουργία για παράδειγμα, υπάρχουν λύσεις και καινοτομίες για τη διαχείριση των εδαφών με πιο βιώσιμο και αναγεννητικό τρόπο.

Η προώθηση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και συγκεκριμένων διδαγμάτων μεταξύ φορέων χάραξης πολιτικής, ακαδημαϊκής κοινότητας, περιβαλλοντικών οργανώσεων, οργανισμών, γεωργών και παραγόντων του κλάδου θα συμβάλει στην επιτάχυνση αυτής της μετάβασης, γεφυρώνοντας την παρακολούθηση και τα συγκεκριμένα σχέδια αποκατάστασης του εδάφους.

Ο περιορισμός της χρήσης γεωργικών εισροών, η αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ανανέωση του αποθέματος οργανικού άνθρακα και η αναγέννηση των θρεπτικών συστατικών στο έδαφος, με παράλληλη αποκατάσταση και διατήρηση της βιοποικιλότητας στα εδάφη θα πρέπει να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για την ανθεκτική και βιώσιμη διαχείριση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης