Ενέργεια

Cenergy: Τι διαμείφθηκε στο conference call με τους αναλυτές

Cenergy: Τι διαμείφθηκε στο conference call με τους αναλυτές

Επενδύσεις 130 εκατ και το 2024 - Πρεοτοιμασία για υδρογόνο και CCS

 

Σχετικά Άρθρα
Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης μπορεί να προσφέρει η ενεργειακή μετάβαση για την Cenergy.

Συγκεκριμένα το outlook προβλέπει ότι το τρέχον υψηλό ανεκτέλεστο εξασφαλίζει ορατότητα μέχρι το 2027 -2028 για τα καλώδια και μέχρι το 2025 για τους χαλύβδινους σωλήνες

Ωστόσο, και οι δύο τομείς θα επωφεληθούν από σημαντικές μακροπρόθεσμες τάσεις ανάπτυξης που καθοδηγούνται από την ενεργειακή μετάβαση.
Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο ο όμιλος θα επικεντρωθεί περισσότερο σε έργα προστιθέμενης αξίας και λύσεις για τους πελάτες, καθώς τα περιθώρια κέρδους θα πρέπει να αυξηθούν σταδιακά.

Οι επενδύσεις Capex το 2024 θα πρέπει να είναι περίπου στο επίπεδο του 2023 (130 εκατ ευρώ) συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης φάσης της επέκτασης του υποβρυχίου καλωδίου στην Κόρινθο (θα λειτουργήσει το 1ο τρίμηνο του 25ου) και της πρώτης φάσης εκσυγχρονισμού των χερσαίων εγκαταστάσεων καλωδίων στη Θήβα ( θα επικεντρωθεί στα καλώδια MV και HV) και στον Ελαιώνα - θα γίνει κέντρο αριστείας για τα καλώδια χαμηλής τάσης - τα οποία και τα δύο θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2025 καθώς και επενδύσεις στη CPW για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, εν όψει της αυξανόμενης ζήτησης υδρογόνου και έργων CCS σε συνέχεια από τα τρέχοντα υπεράκτια έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.Το ανώτατο όριο υποστήριξης θα είναι 50 - 65 εκατ ευρώ.

Το Operating Working Capital  (ως ποσοστό πώλησης) στα καλώδια θεωρείται βιώσιμο σε νούμερο της τάξης του 7%. Η αναλογία 6% OWC/πωλήσεις στους χαλύβδινους σωλήνες ήταν εξαιρετική το 2023 με το 10 - 11% να θεωρείται φυσιολογικό.

Η διοίκηση αναμένει σταδιακή μείωση των εξόδων από χρηματοοικονομικά το 2024 με ρυθμό μείωσης να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις της ΕΚΤ με παράλληλες προσπάθειες που καταβάλλονται από την για βελτίωση των όρων των υφιστάμενων δανείων.

Το μανατζμέν εξετάζει τη δυνατότητα να ιδρύσει μια μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ για χερσαία καλώδια λόγω των προβλεπόμενων υψηλών αναγκών, δεδομένης της γήρανσης των δικτύων διανομής και μεταφοράς και της αύξησης της ζήτησης χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαψεύδει αναφορέςγια συζητήσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς η εταιρεία έχει την υγιή παραγωγή ταμειακών ροών και τον ισολογισμό για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης