Ενέργεια

Το φυσικό αέριο επανέρχεται στην ατζέντα της ΕΕ προκαλώντας εντάσεις

Το φυσικό αέριο επανέρχεται στην ατζέντα της ΕΕ προκαλώντας εντάσεις
Η Γερμανία, ο άλλοτε μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει στραφεί προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο και η κατανάλωση της Γαλλίας έχει μειωθεί σημαντικά
Το φυσικό αέριο σήμερα, έρχεται να επαναφέρει τη συζήτηση που άρχισε να αναπτύσσεται το 2022 ανάμεσα στην ΕΕ, τη Γερμανία και άλλες χώρες σχετικά με την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Euractiv, δύο χρόνια μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει περάσει ποτέ από την Ευρώπη να αποτελεί παρελθόν πλέον, το φυσικό αέριο επανέρχεται έντονα στην πολιτική ατζέντα του μπλοκ των 27.

Τη Δευτέρα (4/3), οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συναντήθηκαν για την τακτική τους συνάντηση, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου αντικατοπτρίζουν την ήρεμη ψυχική κατάσταση των Ευρωπαίων υπουργών, έχοντας πέσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Η Γερμανία, ο άλλοτε μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει στραφεί προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο και η κατανάλωση της Γαλλίας έχει μειωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, οι μικρότερες χώρες του μπλοκ προς τα ανατολικά του σύνορα αγωνίζονται για την ενεργειακή τους εξασφάλιση και εκεί είναι που το φυσικό αέριο επανέρχεται πιο επιτακτικά στην ατζέντα.

Η Αυστρία αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η Ρωσία προμήθευε το 98% του φυσικού αερίου της τον Δεκέμβριο, προκαλώντας πολιτική αναταραχή - αρκετά πολιτικά πρόσωπα ζητούν την απότομη διακοπή της αυστρορωσικής συνεργασίας, δεδομένου ότι οι αποθήκες της χώρας είναι επαρκώς γεμάτες και οι ευρωπαϊκές προμήθειες επαρκείς, ενώ ο καγκελάριος Karl Nehammer έχει ποντάρει σε αντιστάθμιση του εφοδιασμού μέσω της Γερμανίας.

Οι ευθύνες στη Γερμανία

Η Αυστρία και οι γείτονές της, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, συμφωνούν ότι η Γερμανία ευθύνεται εν μέρει για τα προβλήματά τους.

Μια προσαύξηση που έχει σχεδιαστεί για τη χρηματοδότηση της πλήρους αποθήκευσης φυσικού αερίου ανεβάζει το κόστος της εισαγωγής μέσω Γερμανίας, καθιστώντας το LNG πολύ λιγότερο ελκυστικό.

Η επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson έχει αναλάβει τον αγώνα αυτών των χωρών, λέγοντας ότι η προσαύξηση θέτει σε κίνδυνο την αλληλεγγύη της ΕΕ - αν και οι Γερμανοί επιμένουν στο αντίθετο.

Πάνω από αυτές τις προσπάθειες ξεπροβάλλει η ημερομηνία λήξης της συμφωνίας διαμετακόμισης Ουκρανίας-Gazprom, με τη Βουλγαρία να τείνει να καταστεί η κύρια χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου της ΕΕ.

Όχι στην απαγόρευση ρωσικού αερίου από Ισπανία και Γερμανία

Όταν η Ισπανίδα Teresa Ribera ρωτήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να απαγορεύσει το ρωσικό LNG στους τερματικούς σταθμούς της χώρας της, απάντησε ότι απλώς τα φορτία θα εκτρέπονται στη γειτονική Γαλλία.

Η Γερμανία έχει δείξει επίσης ελάχιστο ενδιαφέρον για την απαγόρευση του ρωσικού LNG.

Ωστόσο - ενώ δεν εκφράζονται σε πολιτικό επίπεδο φόβοι για το φυσικό αέριο και μια επικείμενη έλλειψή του, το μεθάνιο έχει επιστρέψει και αξιώνει να παίξει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

Η πυρηνική ενέργεια στο προσκήνιο

Παρά την αποχώρηση της Agnes Pannier-Runacher, της πρώην υπουργού Ενέργειας της Γαλλίας, η οποία ξεκίνησε και ενσάρκωσε την επιθετική άσκηση πίεσης για την πυρηνική ενέργεια στη χώρα, τα χαρακώματα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική φαίνεται να είναι βαθύτερα από ποτέ.

Πριν συναντηθούν, οι υπουργοί ενέργειας συμμετείχαν στις συναντήσεις που οργάνωσαν οι "Φίλοι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας" και η "πυρηνική συμμαχία" των 12 χωρών της Γαλλίας.

Εκτός από το Βέλγιο, την Κύπρο και τη Λιθουανία, όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν επιλέξει το στρατόπεδό τους, δείχνοντας ξεκάθαρα τη στάση τους απέναντι στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης