HEIT: Ελκυστικές αποδόσεις στα έσοδα αποθήκευσης της Αγγλίας

HEIT: Ελκυστικές αποδόσεις στα έσοδα αποθήκευσης της Αγγλίας

Το 2024 οι συνθήκες συναλλαγών θα βελτιωθούν σύμφωνα με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της αγοράς

Η επενδυτική εταιρεία αποθήκευσης μπαταριών HEIT (Harmony Energy Income Trust) έχει προβλέψει ότι μπορεί να δημιουργήσει ελκυστικές αποδόσεις παρά τα συνεχιζόμενα δεινά στα έσοδα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών στην αγορά της Αγγλίας.

Η πρόβλεψη αυτή, όπως γνωστοποιήθηκε στα αποτελέσματα της εταιρείας για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2023, έρχεται παρά την ανακοίνωση της HEIT ότι τα έσοδα από το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) ήταν σημαντικά χαμηλότερα από την ίδια περίοδο του 2022, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από το Solar Power Portal.

Όπως αποκαλύφθηκε στην πρόσφατη ενημέρωση συναλλαγών της εταιρείας, η συζήτηση γύρω από ένα «αδύναμο περιβάλλον εσόδων για τα περιουσιακά στοιχεία BESS» απηχούσε τις σκέψεις του Gresham House Energy Storage Fund (ενός άλλου σημαντικού επενδυτή αποθήκευσης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο) ο οποίος είπε ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα περιουσιακά στοιχεία δεν ήταν σε θέση να συμμετέχουν στην εξισορρόπηση του δικτύου GB ή στην αντικατάσταση της παραγωγής με καύση αερίου στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Στα οικονομικά αποτελέσματα, ωστόσο, ο Norman Crighton (πρόεδρος της HEIT), δήλωσε ότι «οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της αγοράς αναμένουν ότι οι συνθήκες συναλλαγών θα βελτιωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024», με τις μπαταρίες μεγαλύτερης διάρκειας 2 ωρών της εταιρείας να συνεχίζουν να υπερτερούν των BESS μικρότερης διάρκειας.

 

Λόγοι επίδρασης στην HEIT

Μία από τις σημαντικότερες αιτίες που επηρέασαν το χαρτοφυλάκιο της HEIT ήταν τα ζητήματα εφαρμογής της Πλατφόρμας Ανοικτής Εξισορρόπησης του Εθνικού Δικτύου ESO, μια πτυχή στην οποία η Modo Energy είχε προηγουμένως αναφερθεί συμβάλλοντας στον Δεκέμβριο με τα χαμηλότερα έσοδα BESS από το 2020.

Η πλατφόρμα, η οποία εισήγαγε τη λειτουργία μαζικής αποστολής, επιτρέπει την έκδοση περισσότερων οδηγιών για τις μπαταρίες ανά πάσα στιγμή, αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων, το δωμάτιο ελέγχου επανήλθε σε παλαιού τύπου συστήματα για την αποστολή μπαταριών στις 15 Δεκεμβρίου.

 

Η HEIT συνεχίζει να ενισχύεται  

Όπως παρατηρείται στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, το 2023 έγιναν πολλές εξαγορές μεγάλης κλίμακας από την HEIT, με τη συνολική του ισχύ τώρα στα 395,4 MW/790,8 MWh. 5 έργα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η HEIT κατέχει πλέον 2 από τα 3 μεγαλύτερα επιχειρησιακά BESS στην Ευρώπη (κατά MWh), συμπεριλαμβανομένου του περιουσιακού στοιχείου Pillswood 98MW/196MWh καθώς και των Bumpers 99MW/198MWh BESS στο Surrey.

Αυτά τα 2 έργα επισημάνθηκαν από τον Crighton ο οποίος δήλωσε ότι η τοποθεσία Pillswood της HEIT ήταν «μία από τις τοποθεσίες BESS με τις καλύτερες επιδόσεις στη Βρετανία το 2023» και ότι το έργο Bumpers είναι πλέον «το μεγαλύτερο από κοινού στην Ευρώπη (κατά MWh)». Πρόσθεσε ότι το χαρτοφυλάκιο μετατοπίστηκε από 0% σε 70% λειτουργικό εντός των 12 μηνών από τις 31 Οκτωβρίου 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθαρή αξία ενεργητικού της HEIT έκλεισε το έτος στα £262,3 εκατομμύρια, περίπου 115,40 πένες ανά μετοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης