Ενέργεια

Η Vitol έβαλε στο μάτι… το μεγαλύτερο σταθμό LNG της Ιταλίας (Reuters)

Η Vitol έβαλε στο μάτι… το μεγαλύτερο σταθμό LNG της Ιταλίας (Reuters)

Η Ολλανδική πολυεθνική εταιρεία εμπορίας ενέργειας και εμπορευμάτων είναι κοντά σε συμφωνία για την αγορά του 90% (τουλάχιστον) στο Adriatic LNG

Μια εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Vitol (μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο), είναι κοντά σε συμφωνία για την αγορά τουλάχιστον του 90% στο Adriatic LNG (o μεγαλύτερος τερματικός σταθμός εισαγωγών της Ιταλίας), ανέφερε το Reuters την Τρίτη 5/3/2024, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια.

Η Exxon κατέχει επί του παρόντος το 70,7% του LNG της Αδριατικής (επίσημα γνωστό ως Terminale GNL Adriatico Srl), μέσω της θυγατρικής της ExxonMobil Italiana Gas.

Οι άλλοι μέτοχοι στον κύριο τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG της Ιταλίας στα ανοικτά των ακτών της Αδριατικής στη βόρεια Ιταλία είναι μια μονάδα του κρατικού κολοσσού του Κατάρ QatarEnergy με μερίδιο 22% και της ιταλικής εταιρείας δικτύων φυσικού αερίου Snam με 7,3%.

Πέρυσι, η ExxonMobil έθεσε προς πώληση το πλειοψηφικό μερίδιο της στον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG ως μέρος του σχεδίου της για εκποίηση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων.


Το λιγότερο 4 υποψήφιοι τον Μάιο του 2023

Τουλάχιστον 4 θεσμικοί επενδυτές και ταμεία υποδομής (συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, της BlackRock), εξετάζονταν για τη συμφωνία, ανέφερε το Reuters τον Μάιο του 2023.

Τότε, οι προσδοκίες ήταν ότι η συμφωνία θα αποτιμούσε ολόκληρο τον τερματικό σταθμό LNG της Αδριατικής σε περίπου 868 εκατομμύρια δολάρια (800 εκατομμύρια ευρώ).

Στα τέλη του 2023, η BlackRock αποχώρησε από τις συνομιλίες με την Exxon για να αγοράσει το μερίδιό της στην Αδριατική LNG, αλλά η Vitol παρέμενε στην κούρσα.


Τώρα η
Vitol, μέσω της εταιρείας αποθήκευσης ενέργειας VTTI της οποίας ο εμπορικός οίκος είναι συνιδιοκτήτης μαζί με την IFM Investors και την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC), φέρεται να είναι κοντά στην αγορά των μετοχών της Exxon και της QatarEnergy στον τερματικό σταθμό LNG της Αδριατικής, σύμφωνα με Πηγές του Reuters.


Ο τρίτος μέτοχος της Αδριατικής
LNG, ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Snam με 7,3%, θα έχει 45 ημέρες για να αποφασίσει εάν θα ασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης να αυξήσει το μερίδιό του στον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG όταν υπογραφεί μια συμφωνία, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η Snam έχει επιλογές να αυξήσει το μερίδιό της στο LNG της Αδριατικής στο 15% ή 30% βάσει συμφωνιών με τους σημερινούς μετόχους, δήλωσε τον Ιανουάριο ο διευθύνων σύμβουλος της Snam, Stefano Venier.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης