Συμφωνία για αποθήκευση Co2 υπέγραψαν Γαλλία και Δανία

Συμφωνία για αποθήκευση Co2 υπέγραψαν Γαλλία και Δανία
Το έργο της μεταφοράς και της αποθήκευσης άνθρακα θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του αγωγού Dartagnan carboduc 
Η Γαλλία υπέγραψε τη Δευτέρα (4/3) διμερή συμφωνία με τη Δανία για τη μεταφορά και αποθήκευση άνθρακα, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες συμφωνίες, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνουν τα δυο κράτη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων τους.

Με βάση το Euractiv, ο Roland Lescure, υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Γαλλίας, δήλωσε πως για να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, «θα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι τεχνολογίες για τη δέσμευση του άνθρακα».

Το έργο της μεταφοράς και της αποθήκευσης άνθρακα θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του αγωγού Dartagnan carboduc (αγωγός άνθρακα) που αναπτύχθηκε από τη γαλλική GRTgaz, η οποία θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις γαλλικές στις νορβηγικές ακτές, περνώντας από ολλανδικά και βελγικά λιμάνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο του Lescure, οι πρώτες χωρητικότητες που θα σταλούν στη Δανία θα μπορούσαν να σταλούν μόνο με πλοίο και όχι μέσω αυτού του αγωγού.

Τα δύο μέρη της συμφωνίας

Η συμφωνία συνήφθη στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και αποτελείται από δύο έγγραφα.

Το πρώτο αφορούσε μια επιστολή προθέσεων για τη σύναψη συμφωνίας πολιτικής συνεργασίας και το δεύτερο ήταν μια διμερής συμφωνία, υποχρεωτική βάσει της Σύμβασης του Λονδίνου, η οποία καθορίζει τους κανόνες για τη μεταφορά και την αποθήκευση του άνθρακα.

Η κίνηση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της Γαλλίας να αποθηκεύσει περισσότερους από 8 εκατομμύρια τόνους άνθρακα έως το 2030 και 20 εκατομμύρια τόνους έως το 2050.

Υπενθυμίζεται πως ο στόχος της ΕΕ για το 2030 είναι τα 50 εκατομμύρια τόνοι.

Το Northern Light

Τον Οκτώβριο του 2023, ο Lescure ταξίδεψε στη Νορβηγία για να επισκεφθεί την τοποθεσία Northern Light - μια κοινοπραξία μεταξύ των TotalEnergies, Equinor και Shell - η οποία δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης άνθρακα σε πρώην υπεράκτιες πετρελαϊκές σπηλιές στη Βόρεια Θάλασσα.

Η αποθηκευτική ικανότητα του Northern Light δεν είναι ακόμη λειτουργική, ωστόσο θα είναι δυνατή η αποθήκευση 1,5 εκατομμυρίου τόνων CO2 το 2024 με προοπτική να αυξηθεί σε 5 εκατομμύρια τόνους το 2026.

Δύο γαλλικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στην περιοχή Pas-de-Calais, έχουν ήδη συνάψει συμβόλαιο για τη χρήση αυτής της χωρητικότητας.

Να τονιστεί ότι προκειμένου να μεγιστοποιήσει την ικανότητά της να μεταφέρει και να αποθηκεύει τις εκπομπές άνθρακα, η γαλλική βιομηχανία πιέζει την κυβέρνηση να υπογράψει συμβάσεις και με άλλες χώρες της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης