Ενέργεια

Eurelectric: Πέντε κρίσιμα σημεία για την ταχεία αδειοδότηση έργων ΑΠΕ σε προκαθορισμένες περιοχές

Eurelectric: Πέντε κρίσιμα σημεία για την ταχεία αδειοδότηση έργων ΑΠΕ σε προκαθορισμένες περιοχές

 Eν όψει της έκδοσης από την Κομισιόν των Κατευθυντήριων Γραμμών για την fast track αδειοδότηση έργων ΑΠΕ σε προκαθορισμένες περιοχές

 

Τον κίνδυνο κερδοσκοπίας σε ότι αφορά την αξία της γης στις ειδικές περιοχές όπου πρόκειται να εγκατασταθούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με διαδικασίες αδειοδότησης fast truck, αλλά και την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος της χωρητικότητας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνει η Eurelectric, εν όψει της έκδοσης από την Κομισιόν των σχετικών Κατευθυντηρίων Γραμμών.


Οι θέσεις της Eurelectric η οποία εκπροσωπεί τις μεγάλες εταιρίες ενέργειας της Ευρώπης και στην οποία αντιπρόεδρος έχει εκλεγεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, διατυπώθηκαν εν όψει της έκδοσης από την Κομισιόν των Κατευθυντήριων Γραμμών για την fast track αδειοδότηση έργων ΑΠΕ σε προκαθορισμένες περιοχές. Πρόκειται για μέτρο που προβλέπεται στην τελευταία οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED III) και στόχο έχει την επιτάχυνση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ εντός και εκτός προκαθορισμένων ζωνών, προκειμένου να επιτευχθεί ο τριπλασιασμός του δυναμικού των ΑΠΕ έως το 2030 και ο δεκαπλασιασμός τους ως το 2040.

Σύμφωνα με την Eurelectric η επιτυχία του εγχειρήματος καθιστά αναγκαία την ύπαρξη εξορθολογισμένου χωροταξικού σχεδιασμού και όπως σημειώνει πρέπει να διασφαλιστούν οι επενδυτές έναντι πιθανής κερδοσκοπίας, αφού η πρόσβαση στη γη επηρεάζει σημαντικά το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα σημειώνει ότι θα πρέπει η επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης σε περιοχές εκτός των fast track ζωνών να αφορούν όλες οι τεχνολογίες ΑΠΕ.

Επιστολή στη Κομισιόν

Οι θέσεις της Eurelectric που εμπεριέχονται σε επιστολή της προς την Κομισιόν επικεντρώνονται σε πέντε σημεία στα οποία η Κομισιόν θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά στην ταχεία αδειοδότηση έργων ΑΠΕ τα οποία θα εγκαθίστανται σε προκαθορισμένες περιοχές, προκειμένου η εφαρμογή του νέου μέτρου να μη διαταράξει την ομαλή ανάπτυξη του όλου συστήματος.

Συγκεκριμένα η Εurelectric συνιστά ότι οι Κατευθυντήριες Γραμμές της Κομισιόν θα πρέπει να διασφαλίζουν τα εξής:

Η αδειοδότηση να επιταχυνθεί εντός και εκτός περιοχών ταχείας ανάπτυξης έργων ΑΠΕ. Ο προσδιορισμός των περιοχών αυτών δεν πρέπει να οδηγεί σε συμφόρηση τα έργα που θα κατασκευαστούν εκτός αυτών. Το δυναμικό παραγωγής πράσινης ενέργειας που αναπτύσσεται σε χερσαίες και υδάτινες περιοχές που έχουν ήδη χαρτογραφηθεί σύμφωνα με το άρθρο 15β του κανονισμού είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα και δεν πρέπει να παραμεληθεί η επιτάχυνση της αδειοδότησης και στις περιοχές αυτές.

Τα δίκτυα και οι ανάγκες αποθήκευσης. Ο κορεσμός του δικτύου είναι ένα από τις κύριες αιτίες συμφόρησης, που εμποδίζει την προσθήκη νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ήδη έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις σε νέα έργα. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να αξιοποιήσουν το άρθρο 15ε του Κανονισμού που αναφέρεται σε «περιοχές για πλέγμα και υποδομή αποθήκευσης» προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιόπιστη ενοποίηση του συστήματος. Οι δυνατότητες των υποδομών θα πρέπει να εξετάζονται, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διαδικασία σύνδεσης όταν οι νέες μονάδες ΑΠΕ θα είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία. Το δίκτυο πρέπει να είναι σε θέση να αναπτυχθεί όπου χρειάζεται, χωρίς ο προσδιορισμός των ζωνών ταχείας αδειοδότησης να περιορίζει τον σχεδιασμό της ανάπτυξης του δικτύου.

Δεν θα πρέπει να υπάρχουν απαγορευμένες περιοχές. Οι Κατευθυντήριες Οδηγίες θα πρέπει να αποθαρρύνουν τα κράτη μέλη να ορίσουν απαγορευμένες περιοχές. Η χαρτογράφηση των περιοχών ταχείας ανάπτυξης θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια θετική προσέγγιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών όπου είναι ευνοϊκότερες οι περιβαλλοντικές συνθήκες και όχι στον αποκλεισμό περιοχών , πράγμα που θα περιόριζε αντιπαραγωγικά την επέκταση των ΑΠΕ .

Η χαρτογράφηση δεν θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη μόνο τις ανάγκες για ΑΠΕ και υποδομές ως το 2030, αλλά να είναι μια προοδευτική άσκηση με χρονικούς ορίζοντες το 2040 και το 2050 σε ευθυγράμμιση με τα εθνικά ΕΣΕΚ των χωρών μελών. Γι αυτό το λόγο, οι αρχές σχεδιασμού θα πρέπει να συνεργαστούν με τους φορείς των ΑΠΕ, των δικτύων κλπ

Να εξεταστούν οι υφιστάμενες χαρτογραφημένες περιοχές, οι διαδικασίες χαρτογράφησης καθώς και οι τρέχουσες διαδικασίες αδειοδότησης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να θεωρήσει ότι η ανάπτυξη Κατευθυντήριων Γραμμών για την εφαρμογή του RED III πραγματοποιείται παράλληλα με την εθνική νομοθεσία εφαρμογής. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα μέσα σχεδιασμού προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία και ομαλότερη δυνατή εφαρμογή του RED III. Επιπλέον, η δημιουργία περιοχών επιτάχυνσης δεν θα πρέπει να επιβραδύνει τις υφιστάμενες διαδικασίες αδειοδότησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης