Ενέργεια

Καμία συμφωνία για επανέναρξη εξαγωγών πετρελαίου μέσω Τουρκίας λένε οι Kούρδοι ( S&P Global )

Καμία συμφωνία για επανέναρξη εξαγωγών πετρελαίου μέσω Τουρκίας λένε οι Kούρδοι ( S&P Global )
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Κουρδιστάν έχουν ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ
Η Ένωση Πετρελαϊκής Βιομηχανίας του Κουρδιστάν (APIKUR) δήλωσε στις 2 Μαρτίου ότι δεν υπάρχει συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του βόρειου Ιράκ στην Τουρκία, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι η Βαγδάτη είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν και τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.

«Δεν είδαμε καν προτάσεις», όπως απαιτείται για να καταλήξουμε σε συμφωνία, ανέφερε η APIKUR σε ανακοίνωσή της, η οποία εκπροσωπεί τις περισσότερες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που εδρεύουν στην περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των DNO, Genel Energy, Gulf Keystone Petroleum, HKN Energy και ShaMaran Petroleum.

Οι εξαγωγές μέσω του λιμανιού Ceyhan στην Τουρκία σταμάτησαν στις 23 Μαρτίου 2023, αφού η Τουρκία έκλεισε τον αγωγό Ιράκ-Τουρκίας που συνδέει τα κοιτάσματα με το λιμάνι μετά από παρέμβαση της διεθνούς διαιτησίας.

Οι εξαγωγές από το Ceyhan συνήθως αφορούσαν περίπου 375.000 b/d Kurdish Blend Test και περίπου 75.000 b/d Kirkuk grade, ενώ μέρος του αργού πωλούνταν σε τοπικούς εμπόρους σε μειωμένες τιμές.

Η βοήθεια από τις ΗΠΑ

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Κουρδιστάν έχουν ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ, με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι να έχει προγραμματίσει επίσκεψη στον Λευκό Οίκο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Myles B. Caggins III, εκπρόσωπο της APIKUR.

Οι εξαγωγές από το Ceyhan αποτελούνταν συνήθως κυρίως από περίπου 375.000 b/d Kurdish Blend Test και περίπου 75.000 b/d Kirkuk grade. Μέρος του αργού πωλήθηκε σε τοπικούς εμπόρους σε μειωμένες τιμές.

Οι αναφορές για συμφωνία προέκυψαν από την κάλυψη ενός φόρουμ στην Αττάλεια της Τουρκίας.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης