Ενέργεια

Πρωτοπόροι στην πυρηνική ενέργεια Γαλλία και Βουλγαρία - Υπέγραψαν συμφωνία

Πρωτοπόροι στην πυρηνική ενέργεια Γαλλία και Βουλγαρία - Υπέγραψαν συμφωνία
Οι δύο χώρες συμμετέχουν στη Συμμαχία της ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια
Βουλγαρία και Γαλλία θα συνεργαστούν στενά το προσεχές διάστημα σε όλους τους τομείς στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, καθώς η γειτονική βαλκανική χώρα επιδιώκει να επιταχύνει την κατασκευή των νέων μονάδων στον πυρηνικό σταθμό του Kozloduy.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Rumen Radev, και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire υπέγραψαν συμφωνία διμερούς συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, η οποία συμπεριλαμβάνει έργα για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, την ανάπτυξη ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού και νέα πυρηνικά προγράμματα.

Οι δύο χώρες συμμετέχουν στη Συμμαχία της ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια, η οποία επιδιώκει την καθιέρωση διμερούς συνεργασίας στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας σε όλο το μπλοκ.

Σύμφωνα με το World Nuclear News, το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε πως η συνεργασία αυτή θα αφορά, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα πυρηνικής κατασκευής που προβλέπονται στις δύο χώρες, την ανάλυση των νέων τεχνολογιών, όπως οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες ή οι αντιδραστήρες προηγμένης τεχνολογίας, την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού, τον κύκλο καυσίμου, την πυρηνική ενέργεια και την ενίσχυση των μαθημάτων εκπαίδευσης πάνω στα πυρηνικά.

Η συμφωνία «προωθεί τη συμμετοχή εταιρειών από τις δύο χώρες σε νέα έργα, τη διαχείριση της γήρανσης και τη μακροπρόθεσμη λειτουργία, την αποσυναρμολόγηση και τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων και ιδίως πυρηνικών αντιδραστήρων».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ΗΠΑ υπέγραψαν επίσης συμφωνία με τη Βουλγαρία για να βοηθήσουν τη χώρα να αναπτύξει την πυρηνική της βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την κατασκευή νέων μονάδων στον πυρηνικό σταθμό του Kozloduy.

Σοβιετικής τεχνολογίας οι πρώτοι αντιδραστήρες

Οι τέσσερις πρώτες μονάδες του σταθμού Kozloduy ήταν σοβιετικής τεχνολογίας αντιδραστήρες τύπου VVER-440 που κατασκευάστηκαν το 1966.

Στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η Βουλγαρία δεσμεύτηκε να κλείσει τις τέσσερις μονάδες μέχρι το τέλος του 2006, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι δεν επιδέχονται αναβάθμιση.

Οι μονάδες 5 και 6 διαθέτουν αντιδραστήρες VVER-1000 που συνδέθηκαν στο δίκτυο το 1987 και το 1991, αντίστοιχα.

Και οι δύο μονάδες θα λειτουργήσουν για άλλα 30-60 χρόνια, αφού έχουν υποβληθεί σε προγράμματα ανακαίνισης και παράτασης της ζωής τους.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η βουλγαρική κυβέρνηση ξεκίνησε την κατασκευή της μονάδας 7 του πυρηνικού σταθμού του Kozloduy, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αντιδραστήρων Westinghouse AP1000, η οποία δεν είχε λειτουργήσει ποτέ πριν στην Ευρώπη.

Η Westinghouse ελπίζει να αποκτήσει πρόσβαση στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά μέσω του έργου της Βουλγαρίας.

Μετά από μια ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην οποία συμμετείχαν πέντε εταιρείες, την περασμένη εβδομάδα η νοτιοκορεατική Hyundai Engineering & Construction επιλέχθηκε να κατασκευάσει και να θέσει σε λειτουργία τις δύο νέες μονάδες Westinghouse AP1000 στο Kozloduy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης