Διεθνή

Όχι σε νέα ρωσοουκρανική συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου από την Κομισιόν

Όχι σε νέα ρωσοουκρανική συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου από την Κομισιόν
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να απαλλαγεί από το ρωσικό φυσικό αέριο το αργότερο έως το 2027
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πιέσει για την ανανέωση της ρωσοουκρανικής συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου που λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson στο πλαίσιο του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας.

Στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης είναι η ενεργειακή ασφάλεια του μπλοκ και την ετοιμότητα για τον επόμενο χειμώνα, η οποία περιλαμβάνει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνέχιση της διατήρησης των τωρινών μειωμένων επιπέδων ζήτησης φυσικού αερίου.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να απαλλαγεί από το ρωσικό φυσικό αέριο το αργότερο έως το 2027, δήλωσε η Simson, και η ΕΚ εργάζεται εντατικά για να παράσχει στις χώρες της ΕΕ που δεν έχουν πρόσβαση σε ξηρά εναλλακτικές διαδρομές εφοδιασμού και προμηθευτές.

Σε Αυστρία και Σλοβακία οι μεγαλύτερες ρωσικές προμήθειες

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία εξήγαγε σχεδόν 15 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας το 2023, δηλαδή σχεδόν 30% λιγότερα σε σχέση με το 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ουκρανικού οργανισμού φυσικού αερίου TSO (GTSOU), με τα περισσότερα να προορίζονται για την Αυστρία και τη Σλοβακία.

Μέσα στον Φεβρουάριο, η αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV δήλωσε ότι είχε εξασφαλίσει αρκετές εναλλακτικές λύσεις για να μπορέσει να προμηθεύει όλους τους πελάτες της, ακόμη και αν σταματήσουν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης