Ενέργεια

Βερολίνο: Η Rosneft ξεκινά την πώληση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων

Βερολίνο: Η Rosneft ξεκινά την πώληση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων

Η τρέχουσα κηδεμονία επί των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων της Rosneft λήγει στις 10 Μαρτίου και η περίοδος νέας κηδεμονίας ορίζεται για άλλους έξι μήνες

 

Ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft ξεκινά την πώληση των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων του και θέλει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν λήγει η επόμενη περίοδος κηδεμονίας του Βερολίνου πάνω τους, δήλωσε την Παρασκευή η γερμανική κυβέρνηση.

Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Βερολίνο έθεσε τα περιουσιακά στοιχεία της Rosneft στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του κύριου διυλιστηρίου PCK του Βερολίνου, υπό κηδεμονία τον Σεπτέμβριο του 

Η κηδεμονία έχει παραταθεί από τότε και η αγωγή της Rosneft για την αμφισβήτηση της απόφασης του Βερολίνου απέτυχε στο δικαστήριο πέρυσι.

«Η Rosneft Ρωσίας δήλωσε τώρα ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία πωλήσεων και θέλει να την ολοκληρώσει εντός της περιόδου περαιτέρω επέκτασης της εμπιστοσύνης», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας σε ανακοίνωση"Θα το ελέγξουμε αυτό, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω νομικών διασφαλίσεων. Πρωταρχικός στόχος των ενεργειών μας παραμένει η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, ιδίως η διασφάλιση των λειτουργιών της PCK Schwedt"

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης κατέρρευσαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και η Γερμανία έχει λάβει μέτρα για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια αφού ένιωσε ότι προηγουμένως βασιζόταν πολύ στη Μόσχα.

Η τρέχουσα κηδεμονία επί των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων της Rosneft λήγει στις 10 Μαρτίου και η περίοδος νέας κηδεμονίας ορίζεται για άλλους έξι μήνες.


7 δισ. η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft στη Γερμανία σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ξεχωριστά, το ομοσπονδιακό διοικητικό δικαστήριο της Γερμανίας δήλωσε ότι η Rosneft ανέστειλε την αγωγή της για την αμφισβήτηση της κηδεμονίας.

Η ανακοίνωση της Παρασκευής έρχεται αφότου το Βερολίνο σηματοδότησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft, υποστηρίζοντας ότι εάν η Ρωσία ανακτούσε τον έλεγχο των εταιρειών, οι λειτουργίες των διυλιστηρίων θα τεθούν σε κίνδυνο επειδή οι συμβατικοί εταίροι θα αρνούνταν να συνεργαστούν.

Η Μόσχα επέκρινε προηγουμένως την πιθανή εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και είπε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Η Rosneft κατέχει το 54,17% του διυλιστηρίου PCK Schwedt. Νωρίτερα, η Shell είχε ανακοινώσει χωριστά την πώληση του 37,5% του μεριδίου της στο διυλιστήριο, που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων του Βερολίνου, στον βρετανικό όμιλο Prax.

Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας θα επισκεφθεί το διυλιστήριο στις 8 Μαρτίου και θα εξηγήσει τα περαιτέρω βήματα στους υπαλλήλους του, ανέφερε το υπουργείο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης