Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σ. Αραβία: Σχεδόν αμετάβλητες oι τιμές του αργού για τον Απρίλιο στην Ασία

Σ. Αραβία: Σχεδόν αμετάβλητες oι τιμές του αργού  για τον Απρίλιο στην Ασία

Η επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του εμβληματικού αργού Arab Light θα μπορούσε να παραμείνει αμετάβλητη ή να αυξηθεί κατά 10-20 σεντς το βαρέλι τον Απρίλιο

 

 

Η Σαουδική Αραβία κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου ενδέχεται να διατηρήσει τις προθεσμιακές τιμές του αργού πετρελαίου που πουλά σε Ασιάτες πελάτες σχεδόν αμετάβλητες τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο μετά από μια ελαφρά άνοδο των τιμών αναφοράς στη Μέση Ανατολή, ανέφεραν πολλές εμπορικές πηγές σύμφωνα με το Reuters.

Η επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του εμβληματικού αργού Arab Light θα μπορούσε να παραμείνει αμετάβλητη ή να αυξηθεί κατά 10-20 σεντς το βαρέλι τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters σε έξι πηγές διύλισης.

Αυτό έρχεται μετά την ταχεία διεύρυνση της δομής της αγοράς του Ντουμπάι κατά 10 σεντς τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία.

 «Η δομή της αγοράς και οι ρωγμές του προϊόντος δεν άλλαξαν πολύ σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, και νομίζω ότι τώρα με τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα να εξακολουθεί να έχει αβεβαιότητα... πιθανότατα θα θελήσουν να ωθήσουν τα βαρέλια προς την Ασία», είπε μια από τις πηγές.

Οι επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα - σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους ενάντια στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα - προκάλεσαν αύξηση του κόστους μεταφοράς και ασφάλισης και επιβράδυνση των αποστολών πετρελαίου στη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

 

Πως θα κινηθούν οι τιμές
 

Το March Arab Light OSP στα 1,50 $ είναι περίπου 45 σεντς υψηλότερο από την τιμή αναφοράς του Ντουμπάι σε μετρητά τον Φεβρουάριο. Το χάσμα τιμών μειώθηκε απότομα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες αφού η Saudi Aramco έφερε τα OSP της πιο κοντά στις τιμές αναφοράς, ανέφερε άλλη πηγή.

«Πιστεύουμε ότι η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να είναι αρκετά άνετη με το ασφάλιστρο των 45 λεπτών για φορτία διάρκειας», είπε.

Για τις άλλες ποιότητες, τρεις από τις πηγές αναμένουν ότι η Saudi Aramco θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές για όλες τις ποιότητες αργού τον Απρίλιο.

Ένας τέταρτος αναμένει περικοπές κατά 90 σεντς και 1 δολάριο το βαρέλι για το Arab Extra Light και το Arab Heavy, αντίστοιχα, και ένας άλλος βλέπει περικοπή 50 σεντ για το Arab Medium. 

 Οι OSP αργού της Σαουδικής Αραβίας κυκλοφορούν συνήθως γύρω στην πέμπτη κάθε μήνα και καθορίζουν την τάση για τις τιμές του Ιράν, του Κουβέιτ και του Ιράκ, επηρεάζοντας περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού με προορισμό την Ασία.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco καθορίζει τις τιμές του αργού με βάση τις συστάσεις των πελατών και αφού υπολογίσει τη μεταβολή στην αξία του πετρελαίου του τον περασμένο μήνα, με βάση τις αποδόσεις και τις τιμές των προϊόντων.


www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης