Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σχέδιο 10 GW για φωτοβολταϊκά στην στέγη στην Μασαχουσέτη - Το παράδειγμα του Σβαρτσενέγκερ

Σχέδιο 10 GW για φωτοβολταϊκά στην στέγη στην Μασαχουσέτη - Το παράδειγμα του Σβαρτσενέγκερ
Ο πασίγνωστος ηθοποιός και πρώην Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας μαζί με την αντίστοιχη της Μασαχουσέτης έχουν προτρέψει τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν ΑΠΕ στα σπίτια τους - Προσπάθεια στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων καθαρής ενέργειας μέχρι τα μέσα του αιώνα (pv-magazine)

Πρωτοβουλία για εκατομμύρια ηλιακές στέγες στην Μασαχουσέτη πήρε η Κυβερνήτρια της εν λόγω αμερικάνικης Πολιτείας, δείχνοντας πόσο πρωτοπόρα ήταν η αντίστοιχη κίνηση που είχε κάνει προ ετών στην Καλιφόρνια, ο τότε Κυβερνήτης της και διάσημος ηθοποιός Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

 

Σύμφωνα με το pv-magazine, η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη ενόψει του στόχου για την ενεργειακή μετάβαση και αναμένεται να έχει πολλά οφέλη όπως π.χ. χαμηλό κόστος.

Η Μασαχουσέτη είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Παρά τους περιορισμούς χρήσης γης που προκαλούνται από τον μεγάλο πληθυσμό, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο εγκαθιστώντας ηλιακή ενέργεια μικρής κλίμακας.

Ωστόσο, έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να πετύχει τους στόχους καθαρής ενέργειας και η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να εξυπηρετήσει το μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμενης χωρητικότητας.

ΗΛΙΑΚΕΣ_ΣΤΕΓΕΣ_2_1.jpg

Μασαχουσέτη: Πεπραγμένα και απαιτήσεις  

Το Σχέδιο για το Κλίμα της Πολιτείας ενόψει του 2050, εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 27 έως 34 GW ηλιακής ενέργειας για να επιτευχθεί ο στόχος για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η Ένωση Βιομηχανίας Ηλιακής Ενέργειας (SEIA) αναφέρει ότι 4,3 GW ηλιακής ενέργειας εγκαταστάθηκαν μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2023, επομένως υπάρχει μακρύς διάδρομος ανάπτυξης.

Με αυτό το μονοπάτι… ανάπτυξης έρχεται η ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι η ηλιακή ενέργεια κατασκευάζεται με τρόπο που να διατηρεί πολλά δάση, γεωργικές εκτάσεις και άλλες αδιατάρακτες εκτάσεις της Μασαχουσέτης.

Η Johanna Neumann (εν ενεργεία Διευθύντρια του Environment Massachusetts), προέτρεψε τους βουλευτές να αναλάβουν δράση για να εξετάσουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός ισοδύναμου «εκατομμυρίου ηλιακών στέγων» στην εν λόγω Πολιτεία.

Το σχέδιο της Neumann για τη Μασαχουσέτη θα έθετε ως στόχο την εγκατάσταση ισοδύναμου 1.000.000 ηλιακών στεγών ή 10 GW, έως το 2030. Όσοι ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν αυτό το μέτρο μπορούν να υπογράψουν μια αναφορά από την Environment America.

«Σήμερα, στη Μασαχουσέτη, μπορείτε να πάρετε την ενέργειά σας κατευθείαν από τη στέγη σας.

Είναι όλο και λιγότερο λογικό να πληρώνουμε για ρεύμα από ένα μακρινό εργοστάσιο που εκτοξεύει ρύπανση όταν μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο στις στέγες μας», είπε η Neumann στους νομοθέτες.

Σύμφωνα με την Environment America (ομοσπονδία κρατικών οργανώσεων υπεράσπισης του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ), από το 2022 η Μασαχουσέτη έχει αξιοποιήσει περίπου το 10,8% του συνολικού ηλιακού δυναμικού της σε στέγες.

Η Πολιτεία κατατάσσεται στην 11η θέση σε εθνικό επίπεδο για τη συνολική εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας και στην 4η στην εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας μικρής κλίμακας.

 

Η διορατικότητα του Σβαρτσενέγκερ

arnold-schwarzenegger_1.jpg

Στην Καλιφόρνια, η πρωτοβουλία για τοποθέτηση εκατομμυρίων ηλιακών στεγών που έλαβε ο τότε Κυβερνήτης, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ βοήθησε την Πολιτεία να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη ηλιακή αγορά στον τελευταίο όροφο του έθνους.

Σημειώνεται ότι στο αποκορύφωμά της αντιπροσώπευε περίπου το 50% της ηλιακής εγκατάστασης σε στέγες της χώρας!

Στα ίδια ενεργειακά… μονοπάτια βαδίζει πλέον και η Μασαχουσέτη με αυξημένες τις πιθανότητες να βρεθούν νέοι μιμητές…

 

Λόγοι επιλογής της ταράτσας

Η ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο «έχει μυριάδες οφέλη για το περιβάλλον και τους καταναλωτές», σύμφωνα με μια έκθεση της Environment America.

Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της ανάγκης για βρώμικους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και ακριβές γραμμές μεταφοράς, παρέχοντας χαμηλότερο κόστος και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ανθεκτικότητας του δικτύου σε ακραίες καιρικές συνθήκες και άλλους κραδασμούς.

Η κατανεμημένη ηλιακή ενέργεια βοηθά στην απομάκρυνση άλλων πηγών εκπομπής από το δίκτυο.

DCIM\100MEDIA\DJI_0013.JPG

Πάνω από 5,4 GW ηλιακής ενέργειας
(το μεγαλύτερο μέρος της στον τελευταίο όροφο) έχει συμβάλει στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και στον βαρύ χειμώνα της Νέας Αγγλίας.

Ένα άλλο περιβαλλοντικό όφελος της ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο είναι η μείωση της χρήσης γης για ενεργειακή ανάπτυξη, που μερικές φορές αναφέρεται ως «ενεργειακή εξάπλωση».

Για κάθε γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο που εγκαθίσταται αντί για έργα κλίμακας κοινής ωφέλειας, εξοικονομούνται πάνω από 5.200 στρέμματα γης.

Επιπλέον, η ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο μπορεί να σώσει το έθνος από τις αυξανόμενες ανάγκες και το κόστος μετάδοσης.

«Επειδή η ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο παράγει ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτόπου, μειώνει την ανάγκη μετάδοσης από κεντρικούς σταθμούς παραγωγής, εξοικονομώντας δυνητικά χρόνο και χρήμα των πολιτειών και των δήμων για τις ενεργειακές τους μεταβάσεις.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα χρειαστεί κάποια επέκταση της υποδομής μεταφοράς, αλλά η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της ποσότητας που χρειαζόμαστε να κατασκευάσουμε» ανέφερε η έκθεση.

Η ηλιακή ενέργεια είναι επίσης πλέον η πιο οικονομική πηγή νέας γενιάς στις περισσότερες αγορές και στις περισσότερες συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά μέσο όρο, η ηλιακή ενέργεια νέας κατασκευής κοστίζει 29% λιγότερο από την επόμενη φθηνότερη εναλλακτική λύση ορυκτών καυσίμων.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα

Για παράδειγμα ο σταθμός παραγωγής Mystic 1,4 GW που εξυπηρετεί την περιοχή χειριστή δικτύου ISO Νέας Αγγλίας.

Το χειμώνα πυροδοτούσαν το εργοστάσιο φυσικού αερίου για να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος, αλλά ο διαχειριστής του δικτύου υποστήριξε ότι η αυξημένη ηλιακή χωρητικότητα έκανε το δίκτυο αρκετά αξιόπιστο ώστε να κλείσει ο Mystic.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης