Ενέργεια

Oι εκλογές ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή του Βερολίνου στην πυρηνική ενέργεια (Montel)   

Oι εκλογές  ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή του Βερολίνου στην πυρηνική ενέργεια (Montel)    

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), το οποίο τώρα υποστηρίζει την αναβίωση των πυρηνικών ενεργειακών πόρων θα ηγηθεί του συνασπισμού

 

Η Γερμανία θα μπορούσε να προσβλέπει στην επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας μόλις δύο χρόνια μετά την κατάργησή της, εάν στις πρόωρες εκλογές  υπερισχύσουν δυνάμεις που στηρίζουν την επιστροφή , με έναν κορυφαίο πολιτικό να λέει ότι η τρέχουσα ενεργειακή πολιτική καταρρέει σύμφωνα με το Montel.

 Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), το οποίο τώρα υποστηρίζει την αναβίωση των πυρηνικών ενεργειακών πόρων της χώρας μετά την υπογραφή μιας δήλωσης τον Ιανουάριο, θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου το 30% των ψήφων στις εκλογές του επόμενου έτους, πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινή αντιπολίτευση πιθανότατα θα ηγηθεί οποιοδήποτε συνασπισμού.

Μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU υπερασπίστηκε την γραμμή για σταδιακή κατάργηση της πηγής παραγωγής, η οποία αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα τρίτο της ισχύος της Γερμανίας στο απόγειό της, το 1997.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο κάθε μέρα να αντιστρέψουμε την έξοδό μας [από τα πυρηνικά]», δήλωσε το μέλος του κόμματος και ευρωβουλευτής Peter Liese σε πρόσφατη ενεργειακή διάσκεψη.

«Πρέπει να επανεξετάσουμε σοβαρά τι είναι δυνατό».

Τα σχόλιά του ήρθαν υπό το φως της επικείμενης εξόδου της χώρας από την παραγωγή άνθρακα το 2030 και τις πρόσφατες προειδοποιήσεις ότι τα φώτα θα μπορούσαν να σβήσουν εκτός εάν κατασκευαστεί επιπλέον 11 GW δυναμικότητας με καύση αερίου για να γεφυρωθεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 
Ριζικές αλλαγές

«Μια βασική πτυχή της στρατηγικής μας κατέρρευσε», είπε ο βουλευτής του CDU Mark Helfrich στον Montel, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να παραδεχτούμε ότι οι «βασικές παραδοχές» του κόμματος για τα πυρηνικά έχουν «αλλάξει ριζικά».

Η απόφαση της Ευρώπης να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 σήμαινε ότι η Γερμανία έπρεπε να στραφεί σε προμηθευτές εναλλακτικής προέλευσης, υψηλότερου κόστους.

Οι υποστηρικτές των πυρηνικών ισχυρίστηκαν ότι αν η χώρα είχε διατηρήσει τον πυρηνικό της στόλο, θα εξακολουθούσε να έχει καθαρή, αξιόπιστη παραγωγή ενέργειας, παρόλο που οι φορείς εκμετάλλευσης είπαν ότι οι σταθμοί δεν θα μπορούσαν πλέον να αναζωογονηθούν.

Ο Helfrich σημείωσε το υψηλό κόστος που σχετίζεται με μια πυρηνική αναβίωση και τους μεγάλους χρόνους παράδοσης, παραδεχόμενος ότι δεν θα υπάρχουν νέες εγκαταστάσεις μέχρι το 2045, αλλά τόνισε την ανάγκη διατήρησης της πυρηνικής εμπειρογνωμοσύνης.

 Η επιστημονική πρόοδος θα μπορούσε να καταστήσει την πυρηνική ενέργεια πιο βιώσιμη, είπε, με πολλές ελπίδες να στηρίζονται στην τεχνολογία των αντιδραστήρων σύντηξης, η οποία δεν θα δημιουργούσε πυρηνικά απόβλητα ή σε μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs).

Τέτοιες εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας, εκτιμούν ειδικοί του κλάδου, με τη ζήτηση ενέργειας να αναμένεται να αυξηθεί από 517 TWh το 2023 σε 750 TWh το 2030, σύμφωνα με επίσημες γερμανικές προβλέψεις.

Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπαν οι υποστηρικτές μιας πυρηνικής αναγέννησης.

Λάθος διαδρομή

 Αλλά ο Matthias Stark, από το λόμπι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας BEE, είπε ότι η πυρηνική ενέργεια ήταν ο λάθος δρόμος, προσθέτοντας ότι οι μονάδες βιοαερίου ήταν ήδη διαθέσιμες για χρήση ως εφεδρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, ενώ τα SMR απείχαν από το να υλοποιηθούν.

Επιπλέον, ένας βασικός στόχος της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης ήταν η λιγότερη εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά μια πυρηνική επιστροφή θα ήταν αντίθετη με αυτό.

"Όποιος θέλει να κατασκευάσει έναν αντιδραστήρα SMR σήμερα πρέπει να αγοράσει το ουράνιο υψηλής εμπλουτισμού από τη Ρωσία", δήλωσε ο Stefan Wenzel, υφυπουργός κοινοβουλευτικής στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και μέλος του κόμματος των Πρασίνων.

«Κάνεις τον εαυτό σου 100% εξαρτημένο από αυτούς».

Και ο Tim Hoefer, σύμβουλος της Enervis, είπε ότι τα πυρηνικά δεν έπαιξαν ρόλο σε κανένα από τα τρέχοντα σχέδια της γερμανικής αγοράς ενέργειας.

«Συμβουλεύουμε μεγάλο αριθμό εταιρειών για βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επενδυτικές αποφάσεις σε ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία και για πιθανές μελλοντικές εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής δεν παίζουν ρόλο σε αυτό το πλαίσιο.

«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αυτό το θέμα στην ενεργειακή βιομηχανία», πρόσθεσε.


 

www.wolrdenergynews.gr

 




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης