Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΕΑΓΜΕ: Χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΝ για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες  

ΕΑΓΜΕ: Χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΝ για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες   
Κατανομή των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2024,  που υπολογίζονται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ

Η εθνική προσπάθεια για την αξιοποίηση των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της χώρας αλλά και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) σε αυτό το σχέδιο αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), γεγονός που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τον τρόπο κατανομής των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2024, τα οποία υπολογίζονται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ. 

 Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση στην ΕΑΓΜΕ διατίθεται ποσοστό 1,27% επί των εσόδων και έως 15 εκατ. ευρώ για τις έρευνες για κρίσιμες πρώτες ύλες. 

 Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, κ. Διονύσιος Γκούτης τόνισε σχετικά: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, την Υφυπουργό κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη γι’ αυτή την απόφαση. Αναγνωρίζεται και εμπράκτως πλέον η καθοριστική συμβολή της ΕΑΓΜΕ, η οποία θα είναι συνεργός και συνοδοιπόρος του ΥΠΕΝ για της επιτάχυνση της εκμετάλλευσης των ορυκτών της χώρας με κοινό στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

 Με αυτή την χρηματοδότηση διευκολύνεται η ανάπτυξη δράσεων για την αξιοποίηση Στρατηγικών και Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών, η οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη στήριξη της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και την Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας. 

 Άλλωστε οι νέες ερευνητικές εργασίες της ΕΑΓΜΕ εντάσσονται στο πλαίσιο των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταλλευτικής Έρευνας που εκπονούμε, τα οποία έχουν ως στόχο την αύξηση των αποθεμάτων της χώρας, με μετρήσιμα μεγέθη οικονομικής και κοινωνικής αξίας για τη χώρα.

 Οφείλουμε να ερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες της χώρας μας, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την εξάρτηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τρίτες χώρες».


www.wolrdenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης