Ην. Βασίλειο: Οι κατασκευαστές μπαταριών κυριάρχησαν στη δημοπρασία T-1 Capacity Market

Ην. Βασίλειο: Οι κατασκευαστές μπαταριών κυριάρχησαν στη δημοπρασία T-1 Capacity Market

Harmony Energy και Gresham House Energy θεωρούν ότι οι τιμές για το T-1 ήταν ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες

Η δημοπρασία T-1 Capacity Market της περασμένης εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκε σε ελαφρώς υψηλότερη τιμή από την αναμενόμενη και οι κατασκευαστές αποθήκευσης μπαταριών που συμμετείχαν με επιτυχία ήταν οι μεγάλοι νικητές, σύμφωνα με έναν αναλυτή.

Η δημοπρασία, για το έτος παράδοσης 2024/2025, οδήγησε σε τιμές εκκαθάρισης μετά από 8 γύρους δημοπρασιών σε £35,79 (45,39 USD)/kW/έτος, για ποσότητα 7,6 GW.

Όπως αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον ιστότοπο Current με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό ήταν 40% χαμηλότερο από τις τιμές στην εκκαθάριση στη δημοπρασία του προηγούμενου έτους.

Τα περιουσιακά στοιχεία του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) έλαβαν το 8,58% αυτού του συνόλου, με επιτυχείς προσφορές 655,16 MW και τα περιουσιακά στοιχεία αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας με αντλία (PHES) 2,43% ή 185,38 MW.

«Οι μεγαλύτεροι νικητές στη δημοπρασία αυτής της εβδομάδας ήταν ο μεγάλος αριθμός κατασκευαστών μπαταριών που θα είναι σε θέση να παρέχουν ρεύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον επόμενο χρόνο, όταν το σύστημα είναι σύντομο», δήλωσε ο Sam Hollister (επικεφαλής της ενεργειακής οικονομίας και χρηματοδότησης στην ομάδα έρευνας και συμβούλων για την ενεργειακή μετάβαση).

 

Κόστος προσκλήσεων Capacity Market ύψους 3 δισ. λιρών

Σε συνδυασμό με τη δημοπρασία T-4 αυτής της εβδομάδας, η οποία θα εξασφαλίσει χωρητικότητα 4 χρόνια μετά το έτος παράδοσης, το συνολικό κόστος των 2 προσκλήσεων Capacity Market θα μπορούσε να είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια λίρες από τα χρήματα των φορολογουμένων, είπε ο Hollister.

Με την T-1 να κοστίζει περίπου 273 εκατομμύρια λίρες σε συμβόλαια, η T-4 θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 2,6 δισεκατομμύρια λίρες, είπε ο οικονομολόγος, με στόχο την παραγωγή 44 GW.

Για την T-4 η προσδοκία του κλάδου είναι ότι οι τιμές θα είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι στο T-1.

Ο Χόλιστερ είπε ότι οι τιμές των Τ-4 θα μπορούσαν να υπερβούν τις 63 £/kW/έτος του περασμένου έτους, που ήταν ένα επίπεδο ρεκόρ εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με τον αναλυτή LCP Delta, ο πυρηνικός στόλος της EDF ήταν επίσης νικητής, λαμβάνοντας παράταση ζωής μέχρι το 2025.

Οι κατασκευαστές αποθήκευσης μπαταριών Harmony Energy Income Trust και Gresham House Energy Storage Fund σχολίασαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι οι τιμές για το T-1 ήταν ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες. Όπως σημειώνεται από το Current, ήταν 40% χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2023, το οποίο εκκαθαρίστηκε στις £60/kW.

 

Τα οφέλη

Το Gresham House Energy Storage Fund γνωστοποίησε ότι εξασφάλισε συμβόλαια διάρκειας ενός έτους σε 13 των ACEDS BESS ιόντων λιθίου, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 90,491 MW, σημειώνοντας σε μια ενημέρωση προς τους μετόχους ότι τα συμβόλαια θα ανέρχονται σε 3,2 εκατομμύρια £ σε επιπλέον έσοδα μεταξύ Οκτωβρίου 2024 και Σεπτεμβρίου 2025.

Το όφελος της καθαρής αξίας ενεργητικού (NAV) των συμβολαίων θα αναγνωριστεί στην επόμενη ημερομηνία αποτίμησης της εταιρείας, 31 Μαρτίου 2024.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά τα αποτελέσματα της τελευταίας ετήσιας δημοπρασίας Capacity Market, καθώς και με την αναμενόμενη θετική συνεισφορά τους στη NAV μας από τις 31 Μαρτίου 2024», δήλωσε ο Ben Guest (διαχειριστής κεφαλαίων Gresham House).

Η Harmony Energy Income Trust ανέφερε επίσης ότι οι τιμές εκκαθάρισης ήταν υψηλότερες από ό,τι περίμενε η εταιρεία. Μάλιστα 6 από τα περιουσιακά της στοιχεία έκαναν επιτυχείς προσφορές και θα συνεισέφεραν περίπου 1,7 εκατομμύρια £ στα συμβατικά έσοδά της για την περίοδο παράδοσης.

Το fund είπε ότι η Broadditch και η Farnham (2 περιουσιακά στοιχεία του χαρτοφυλακίου του), δεν ανταγωνίστηκαν στη δημοπρασία T-1 επειδή έχουν ήδη συμβάσεις T-4 CM σε ισχύ, με παράδοση από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, για 15ετή θητεία.

Τα έργα δεν μπορούν να έχουν 2 συμβάσεις CM για τις ίδιες ή επικαλυπτόμενες περιόδους παράδοσης.

Η Gore Street Capital (το 3ο από τα εισηγμένα κεφάλαια του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι αφιερωμένα σε περιουσιακά στοιχεία αποθήκευσης ενέργειας), υπέγραψε συμβόλαια για 5 περιουσιακά στοιχεία.

Όπως έχει αναφερθεί ευρέως, η κατά τα άλλα ακμάζουσα αγορά αποθήκευσης ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου γνώρισε μια περίοδο σχετικά χαμηλών εσόδων τον περασμένο χειμώνα, επηρεάζοντας την τιμή της μετοχής και των 3 εισηγμένων κεφαλαίων.

 

Έσοδα CM και BESS

Στο Energy Storage Summit EU της περασμένης εβδομάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, το κοινό άκουσε ότι τα έσοδα CM, ενώ αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της στοίβας εσόδων BESS για επιτυχημένους πλειοδότες, είναι ένας σημαντικός τρόπος για τη λήψη σταθερών εσόδων σε περιόδους με σύμβαση.

Η επικεφαλής της πολιτικής αγοράς χωρητικότητας στο Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και Net Zero (DESNZ) της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Georgina Morris, δήλωσε ότι σύμφωνα με «διάφορους σχολιαστές», τα έσοδα CM γίνονται πιο σημαντικό μέρος της στοίβας εσόδων αποθήκευσης μπαταριών.

«Το γεγονός ότι η CM προσφέρει εγγυημένη πληρωμή θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο στο σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων», είπε η Morris.

Ο εκπρόσωπος του DESNZ παρέθεσε στοιχεία από τον όμιλο ανάλυσης βιομηχανίας Modo Energy, ο οποίος διαπίστωσε ότι τα μέσα έσοδα BESS του Ηνωμένου Βασιλείου ύψους 51.000 £/MW/έτος ανέρχονται σε περίπου 61.000 £, με συνυπολογισμό των εσόδων από την Capacity Market.

 

Δημοπρασίες σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ιταλία και η Γαλλία διεξήγαγαν και οι δύο δημοπρασίες στην αγορά χωρητικότητας με στοιχεία αποθήκευσης μπαταριών που είναι επιλέξιμα για συμμετοχή, ενώ η Γερμανία θεωρείται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κυκλοφορίας.

Όπως αναφέρθηκε χθες από το Energy-Storage.news, στις ΗΠΑ, περισσότερα από 1.800 MW έργων μπαταριών κέρδισαν συμβόλαια στην πιο πρόσφατη δημοπρασία ISO της Νέας Αγγλίας, ένα τεράστιο άλμα από μόλις 5 MW που εκκαθαρίστηκε πριν από 5 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης