Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Montel: Η πτώση της τιμής του CO2 φέρνει περισσότερη αστάθεια στο μέλλον - Τι λένε οι αναλυτές

Montel: Η πτώση της τιμής του CO2 φέρνει περισσότερη αστάθεια στο μέλλον - Τι λένε οι αναλυτές
Σε χαμηλό διετίας το συμβόλαιο EUA την Τρίτη 27/2 στα 51,72 ευρώ/τόνο
Ο ρυθμός της πτώσης της τιμής άνθρακα στην αγορά της Ευρώπης έχει αιφνιδιάσει τους παρατηρητές, σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών στη Montel, αν και έχουν "σκληρύνει" οι προσδοκίες για έλλειψη προσφοράς αργότερα αυτή τη δεκαετία.

Το συμβόλαιο EUA στις 24 Δεκεμβρίου υποχώρησε μέσω μιας άλλης ζώνης τεχνικής υποστήριξης και έφτασε τα 51,72 ευρώ/τόνο την Τρίτη - το χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Η τιμή έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας της από τότε που έφτασε το υψηλό ρεκόρ των 101,25 ευρώ/τόνο στις 21 Φεβρουαρίου πέρυσι.

Μια σειρά παραγόντων συνενώθηκαν για να επιβαρύνουν τον άνθρακα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ο κυριότερος μεταξύ αυτών ήταν η σταθερή επιστροφή της τιμής του φυσικού αερίου προς τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

«Το φυσικό αέριο είναι πραγματικά ένας μεγάλος, μεγάλος μοχλός για την αγορά άνθρακα», δήλωσε ο Ryan Dawson, αναλυτής άνθρακα στην LSEG, στην εκδήλωση της ενεργειακής βιομηχανίας E-World στο Έσσεν της Γερμανίας.
«Όταν εξετάζουμε τη θεωρητική τιμή αλλαγής καυσίμου, με την οποία σχετίζεται πολύ ο άνθρακας, βλέπουμε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για πτώση βραχυπρόθεσμα».

Η LSEG προέβλεψε τα επίπεδα αλλαγής καυσίμου από εργοστάσια άνθρακα μέσης απόδοσης στα ισοδύναμα εργοστασίων αερίου σε περίπου 41 ευρώ/τόνο για παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας τον πρώτο μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του άνθρακα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη πολύ περισσότερο προτού αρχίσουν να ενθαρρύνουν μια σημαντική μετάβαση σε παραγωγή άνθρακα με μεγαλύτερη ένταση εκπομπών με τη συνακόλουθη ανάγκη για περισσότερα δικαιώματα άνθρακα.

Χαμηλές εκπομπές

Επιπλέον, η αγορά άνθρακα αντιμετωπίζει χαμηλότερες εκπομπές ρύπων σε ετήσια βάση, αναθεωρήσεις προς τα κάτω σε στάσιμες οικονομικές προβλέψεις και προστιθέμενη προσφορά με τη μορφή πωλήσεων RePowerEU που προορίζονται να συγκεντρώσουν κεφάλαια για επενδύσεις που θα αντικαταστήσουν τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.
Μαζί, αυτό ενθάρρυνε τους κερδοσκοπικούς επενδυτές να αυξήσουν τις καθαρές αρνητικές θέσεις τους – μια αντανάκλαση της έκτασης των στοιχημάτων τους στην πτώση των τιμών – σε υψηλό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

«Η αγορά απλώς δεν μπορεί να απορροφήσει τους όγκους αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Patricia Merschel, αναλύτρια για την εταιρεία συμβούλων commodities Icis. Ωστόσο, η πρόβλεψη για το εγγύς μέλλον ήταν επίσης «λίγο μυωπική», πρόσθεσε.
Η Icis εκτίμησε ότι η αγορά θα παραμείνει σε περίπου 35 εκατ. τόνοι έλλειψη προσφοράς φέτος – από την έλλειψη περίπου 100 εκατομμυρίων δικαιωμάτων πέρυσι – ακόμη και με τους όγκους της RePowerEU που απλώς μετέφεραν στο μέλλον πωλήσεις από δημοπρασίες που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος της δεκαετίας.

«Η προκαταρκτική φόρτωση δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ουδέτερη –αν όχι έστω και λίγο ανοδική– λόγω του αποθεματικού σταθερότητας της αγοράς (MSR)», δήλωσε η Merschel.
Το MSR απορροφά αυτόματα τους πλεονάζοντες όγκους σε κυκλοφορία και τους αποσύρει από τις επόμενες δημοπρασίες.

Η Icis προέβλεψε ότι η έλλειψη θα μειωνόταν περαιτέρω σε μόλις 7 εκατομμύρια τόνους το επόμενο έτος, αλλά οι πιέσεις της προσφοράς που ενισχύονται ενδέχεται να την εκτοξεύουν σε περίπου 150 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2026-2027.

Αύξηση της ζήτησης

Τομείς όπως η αεροπορία και η ναυτιλία θα αυξήσουν τη ζήτηση αυτή την περίοδο ακόμη και όταν παύσουν οι πωλήσεις του RePowerEU. Η ζήτηση από εισαγωγές υψηλής έντασης εκπομπών στο πλαίσιο του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα της ΕΕ και η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει επίσης να προσθέσουν πίεση.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η αγορά θα πρέπει να σφίξει καθώς προχωράμε», δήλωσε ο Casper Elgaard Lovschal, επικεφαλής περιβαλλοντικών προϊόντων στην InCommodities, μια δανική εμπορική εταιρεία.
«Το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς σφίγγει την πλευρά της προσφοράς… οι τρέχουσες τιμές της αγοράς –ακόμα κι αν κατεβούμε– θα θεωρηθούν χαμηλές».
Και η EUA της 24ης Δεκεμβρίου μπορεί να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 50 ευρώ/τόνο, δήλωσε ο Riham Wahba, αναλυτής της συμβουλευτικής Vertis για εμπορία άνθρακα.
«Βλέπουμε περισσότερα μειονεκτήματα στην τιμή… εάν η αγορά σπάσει κάτω από τα 50 ευρώ/τόνο, δεν βλέπουμε καμία ισχυρή υποστήριξη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης