Έρευνα: Οι μπαταρίες από καφέ είναι πιο οικονομικές και αποδοτικές

Έρευνα: Οι μπαταρίες από καφέ είναι πιο οικονομικές και αποδοτικές

Μπορούν να ξεπεράσουν τις ήδη υπάρχουσες φέρνοντας νέα δεδομένα στην ηλεκτροκίνηση

Όσοι αναρωτιούνται για τη σχέση του καφέ με τις μπαταρίες θα λάβουν απάντηση στην έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες  η οποία περιγράφεται από την Powder Bulk Solids.

Ερευνητές από το Καζακστάν και τη Νότια Κορέα ανακάλυψαν τον τρόπο ενσωμάτωσης του υπολείμματος καφέ σε μπαταρίες ιόντων νατρίου οι οποίες φορτίζονται πολύ πιο γρήγορα από τις συσκευασίες ιόντων λιθίου και είναι κατασκευασμένες από πιο άφθονο και λιγότερο ακριβό υλικό.

Τα πακέτα ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται στην πλειονότητα των σημερινών ηλεκτρικών οχημάτων τα οποία δεν παράγουν επιβλαβή ρύπανση από τις απολήξεις της εξάτμισης όταν βρίσκονται στο δρόμο.

Τα ευρήματα τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Carbon Resources Conversation, έχουν πυροδοτήσει… την αισιοδοξία για πιο βιώσιμες και αποδοτικές μπαταρίες.

Τα πακέτα ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται στην πλειονότητα των σημερινών ηλεκτρικών οχημάτων τα οποία δεν παράγουν επιβλαβή ρύπανση από τις απολήξεις της εξάτμισης όταν βρίσκονται στο δρόμο.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα λιθίου γίνεται όλο και περισσότερο σημείο έντασης, ενώ ορισμένα έργα για την εξόρυξη του ορυκτού έχουν εγείρει ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η συγκομιδή λιθίου απελευθερώνει επίσης ρύπους στο περιβάλλον. Το περιοδικό Proceedings of the Royal Society διαπίστωσε ότι δύο είδη φλαμίνγκο στη Χιλή κινδυνεύουν ως αποτέλεσμα αυτής της εξόρυξης.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μπαταρίες με βάση το αλάτι θα μπορούσαν να είναι μέρος της λύσης, με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να σημειώνει ότι «σημαντική έρευνα και ανάπτυξη» μπαταριών νατρίου βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερα από 50 χρόνια.

 

Το πρόβλημα στην κατασκευή των νέων μπαταριών

Ένα εμπόδιο στη δημιουργία αυτών των τύπων μπαταριών είναι η ικανότητά τους να αποθηκεύουν ενέργεια.

Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, ερευνητές από το Καζακστάν και τη Νότια Κορέα ανέμιξαν καθαρισμένους κόκκους καφέ με φωσφορικό οξύ και στη συνέχεια θέρμαιναν το μείγμα σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με την EE Power.

Αυτή η διαδικασία δημιούργησε «μια μοναδική δομή κηρήθρας» που ενίσχυσε την «αποτελεσματική μετάδοση ιόντων και τη διείσδυση ηλεκτρολυτών».

Η επαναχρησιμοποίηση του κατακαθιού καφέ θα παρείχε ακόμη περισσότερα οφέλη εάν αυτή η μέθοδος γίνει το νέο πρότυπο.

Η Powder Bulk Solids σημείωσε ότι περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι υπολειμμάτων καφέ πετιούνται κάθε χρόνο.

Όταν τα εδάφη αφήνονται να διασπαστούν σε χωματερές, παράγουν μεθάνιο (ένα αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη και είναι 28 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα).

Σε αυτό το στάδιο, τα επόμενα βήματα των ερευνητών προς τα εμπρός δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα κατακάθια καφέ με πρόσμειξη φωσφόρου τα οποία μετατράπηκαν σε «σκληρό άνθρακα» από τη θερμότητα, είναι «υποψήφια» για χρήση σε ιόντα νατρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης