Δικαιώματα ρύπων: Στο ΤΕΜ αλλά μειωμένη η μερίδα του λέοντος, ακολουθούν βιομηχανία και ΔΑΠΕΕΠ - H κατανομή

Δικαιώματα ρύπων: Στο ΤΕΜ αλλά μειωμένη η μερίδα του λέοντος, ακολουθούν βιομηχανία και ΔΑΠΕΕΠ - H κατανομή

Στο 1,2 δισ. ευρώ θα φθάσουν τα έσοδα

 

Η κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για το 2024 εξειδικεύθηκε με απόφαση του υπουργού Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη. Τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδα, τα οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθούν γύρω στο 1,2 δισ. ευρώ θα λάβει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) στο οποίο θα κατευθυνθεί το 45,82% των εσόδων (δηλαδή περίπου 550 εκατ. ευρώ) σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με πέρυσι που απορροφούσε το 77,275% καθώς επιδοτούσε τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.


Στον ΔΑΠΕΕΠ 14,6%

Επίσης, ένα γενναίο ποσοστό, 14,61% θα πάρει ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΠΕΠ) για την τροφοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ο οποίος είναι ελλειμματικός. Για το 2023 λάμβανε μόνο το 3,8%.

Η Βιομηχανία

Οσο για τη βιομηχανία που εκτίθεται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα θα λάβει το 17%. Πέρυσι δικαιούνταν μόνο το 11% των εσόδων, ωστόσο με μια υπουργική απόφαση προ 15νθημέρου το ποσοστό αυξήθηκε και για το 2023 στο 16,5%. Τυχόν ποσό το οποίο δεν θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με την απόφαση, θα αποτελέσει πόρο του ΕΛΑΠΕ.

Το πράσινο ταμείο 10,08%

Μεγάλο ποσοστό των εσόδων, ήτοι 10,08 %, θα λάβει για το 2024 και το Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη διαχείριση των δασών, δράσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή κλπ.. Στο Πράσινο Ταμείο θα κατευθυνθεί και 1,65 % των εσόδων (από 1,125 % πέρυσι) και το πολύ έως 19,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν δράσεις στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης. Με αυτά τα ποσά θα καλυφθούν δράσεις που θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία. Οι δράσεις μπορεί να αφορούν και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.

Οι υδρογονάνθρακες

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην νέα υπουργική απόφαση μπήκαν δύο νέοι «κωδικοί» που δικαιούνται κομμάτι της πίτας. Ειδικότερα, το 2,55% των εσόδων (έως το πολύ 30 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) προκειμένου να υλοποιηθούν οι έρευνες για το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό. Επίσης, ένα ποσοστό 1,27% των εσόδων (έως 15 εκατ. ευρώ) θα καλύψει τις ανάγκες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) σχετικά με τις έρευνες που αφορούν την αναζήτηση κρίσιμων πρώτων υλών. Όσον αφορά στους υπόλοιπους τομείς που χρηματοδοτούνται από τους πλειστηριασμούς ρύπων για το 2024, θα λάβουν:

  • 1,5% ο λογαριασμός ειδικού σκοπού της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
  • 2,12% (από 0,766% πέρυσι ) και έως 25 εκατ. ευρώ ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τις δράσεις του (μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, διαχείριση υδατικών πόρων κ.λπ.)
  • 0,5% το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης για χρηματοδότηση έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω διαγωνισμών.
  • 2,78% το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις εποχικές ανάγκες των Δασικών Υπηρεσιών, για το «Σχέδιο Προστασίας Δασών», για υλοτομικές εργασίες κλπ.


Επίσης, από τα φετινά έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα 3 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον ΔΑΠΕΕΠ (από 2 εκατ. ευρώ πέρυσι) για τη διαχείριση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης