Περιβάλλον

WWF Ελλάς: Τα κητώδη στις θάλασσές μας - 13 από τα 24 είδη ζουν στην Ελλάδα

WWF Ελλάς: Τα κητώδη στις θάλασσές μας - 13 από τα 24 είδη ζουν στην Ελλάδα

Απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων

Στις ελληνικές θάλασσες συναντάμε συχνά κητώδη, όπως φάλαινες, δελφίνια και άλλα συγγενικά είδη! Πρόκειται για πλάσματα πολύ έξυπνα, κοινωνικά, που έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας.

Είναι αξιοθαύμαστοι θηρευτές, δύτες και στοργικοί γονείς, που συνυπάρχουν με άλλα θαλάσσια είδη στα νερά της Μεσογείου διατηρώντας την απαραίτητη ισορροπία στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Από τα 24 είδη κητωδών που ζουν συνολικά στη Μεσόγειο, τα 13 έχουν καταγραφεί στις ελληνικές θάλασσες, και από αυτά, 8 διατηρούν μόνιμους πληθυσμούς στη χώρα μας!

Οι φυσητήρες είναι ένα από τα πιο θαυμαστά κητώδη που ζουν στις θάλασσές μας. Αυτοί οι εντυπωσιακοί γίγαντες, είναι το τρίτο μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη, και αυτό με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι θηλυκοί φυσητήρες μαζί με τα μικρά τους, ζουν σε κοινωνικές ομάδες που μπορεί να φτάσουν και τα 13 άτομα, ενώ οι αρσενικοί ζουν μόνοι. Εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, όπως η ναυσιπλοΐα, οι εξορυκτικές δραστηριότητες, οι στρατιωτικές ασκήσεις με σόναρ, και η χημική και πλαστική ρύπανση, οι ανώτεροι αυτοί θηρευτές της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας, απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι κίνδυνοι από τη ναυσιπλοΐα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τους φυσητήρες. Γι αυτό, τα τελευταία χρόνια, για να ενισχύσουμε την προστασία τους ασκούμε πίεση στις αρμόδιες αρχές και στον ναυτιλιακό κλάδο, ώστε να λάβουν μέτρα με σκοπό τη μείωση του κινδύνου σύγκρουσής τους με τα μεγάλα πλοία, κάνοντας μικρές αναπροσαρμογές στις διαδρομές τους, ή/και μειώνοντας ταχύτητα όταν διασχίζουν σημαντικές για τους φυσητήρες περιοχές. Μέσω συνεργειών  με διεθνείς οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα αλλά και εκπροσώπους του ναυτιλιακού τομέα, έχουμε καταφέρει να πετύχουμε σημαντικές νίκες, ενώ συνεχίζουμε να προωθούμε μέτρα προς υιοθέτηση για την μακροπρόθεσμη προστασία του είδους. 

Παράλληλα, για να προστατεύσουμε συνολικά τα κητώδη, δίνουμε σημαντικές μάχες κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες και καταθέτουμε επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις στις αρχές, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα θεσμικά μέτρα εντός και εκτός των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών.

Το καλοκαίρι που μας έρχεται τα κητώδη θα έχουν την τιμητική τους! Θα υποδεχτούμε ξανά το “Blue Panda”, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF, με το οποίο θα πλεύσουμε αυτή τη φορά στα βαθιά και ανεξερεύνητα νερά της Ελληνικής Τάφρου, στο Ιόνιο Πέλαγος, μαζί με ειδικούς ερευνητές σε θέματα κητωδών, με σκοπό να ερευνήσουμε τα βαθιά καταδυόμενα κητώδη της περιοχής, για τα οποία η επιστημονική γνώση είναι προς το παρόν  περιορισμένη.

Βίκυ Σταύρακα

Υπεύθυνη σχέσεων με υποστηρικτές

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης