Ηλιακή ενέργεια χωρίς ήλιο; Κι όμως γίνεται

Ηλιακή ενέργεια χωρίς ήλιο; Κι όμως γίνεται
Οι δυνατότητες που έχει η ανθρωπότητα για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας γίνονται ακόμη μεγαλύτερες
Ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Chalmers στο Gothenberg της Σουηδίας κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύστημα που μπορεί να συλλαμβάνει και να αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια για έως και 18 χρόνια παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια όταν συνδέεται με θερμοηλεκτρική γεννήτρια.

Τα αποτελέσματα αυτής της ανακάλυψης είναι σημαντικές καθώς έτσι η ηλιακή ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί και να σταλεί οπουδήποτε στον κόσμο και στη συνέχεια να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια κατά παραγγελία.

Επίσης, το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται ηλιοφάνεια ενώ δεν ρυπαίνει και το περιβάλλον με διοξείδιο του άνθρακα που υπερθερμαίνει τον πλανήτη.

Οι ερευνητές υπέβαλαν το σύστημα σε πολλαπλές δοκιμές, συλλέγοντας ηλιακή ενέργεια στη Σουηδία και στέλνοντάς την σε συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης, οι οποίοι μπόρεσαν να τη μετατρέψουν σε αξιοποιήσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

«Πρόκειται για έναν ριζικά νέο τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια. Σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ρεύματος ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, την ώρα της ημέρας, την εποχή ή τη γεωγραφική θέση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Kasper Moth-Poulsen, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας και Χημικής Μηχανικής του Chalmers.

Ανοίγει την πόρτα στο μέλλον

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτό το έργο. Ελπίζουμε ότι σε ένα βάθος χρόνου, αυτό θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της ενεργειακής μας πολιτικής».

Η ηλιακή ενέργεια βρίσκεται σε ανοδική φάση και είναι αναμφίβολα μια πολύ καλύτερη λύση για τον πλανήτη σε σχέση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, αν και μέχρι τώρα είχε τις δικές της δυσκολίες - όπως το γεγονός ότι μπορεί να συλλεχθεί μόνο όταν ο ήλιος λάμπει, γεγονός που την καθιστά αμφίβολη σε μέρη του κόσμου που δεν έχουν πολύ ήλιο.

Παρόλα αυτά, με τη νέα αυτή εφεύρεση, οι δυνατότητες που έχει η ανθρωπότητα για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, με τους ερευνητές να πιστεύουν ότι θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τις ηλιακές κυψέλες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης