ΥΠΕΝ: Προτεραιότητα σύνδεσης για 10 μικρά πλωτά φωτοβολταϊκά - Προς αποκλεισμό των φαραωνικών projects

ΥΠΕΝ: Προτεραιότητα σύνδεσης για 10 μικρά πλωτά φωτοβολταϊκά - Προς αποκλεισμό των φαραωνικών projects
Άρθρο της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή της Κυριακής 25/2/2024 - Εξαιρεί τα πιλοτικά αυτά έργα από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών σύνδεσης με το δίκτυο

..Λογική και ευαισθησία στην ανάπτυξη της αγοράς των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων επιχειρεί να βάλει το ΥΠΕΝ, πριν η νέα τεχνολογία "καεί" από τα υπερφίαλα projects αμφιλεγόμενων επενδυτών σε γλυκά και αλμυρά νερά. Η παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη θα αφορά σε πρώτη φάση τα θαλάσσια πλωτά φωτοβολταϊκά και συγκεκριμένα 10 πιλοτικά έργα ισχύος από 0,5 MW έως και 1 MW που η κατασκευή τους είχε προβλεφθεί με νόμο το 2022 αλλά δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα.

Με νομοθετική ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει μέσα στο επόμενο διάστημα στη Βουλή , εξαιρεί τα πιλοτικά αυτά έργα από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών σύνδεσης με το δίκτυο, δηλαδή τους διασφαλίζει προτεραιότητα σύνδεσης. Παράλληλα προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης λειτουργικής διαφορικής προσαύξησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 .

Το ΥΠΕΝ με τη νέα αυτή ρύθμιση προσβλέπει στο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών σε θαλάσσια ύδατα, με μικρής αρχικά εμβέλειας έργα που όμως θα είναι ενδεικτικά του πραγματικού επενδυτικού ενδιαφέροντος γι αυτό και θέτει αυστηρή προθεσμία για την διασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης. Παράλληλα επιχειρεί να αποτρέψει φαραωνικά σχέδια που δεν εμφανίζουν καμία ρεαλιστική βάση, όχι μόνο από περιβαλλοντικής σκοπιάς αλλά και από τεχνολογικής και οικονομικής και δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα γύρω από επενδύσεις στην τεχνολογία των αιωρούμενων φωτοβολταϊκών πανελς πάνω στο νερό που ωριμάζει και αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς διεθνώς.


Ποιά είναι τα φαραωνικά

Δύο φαραωνικού τύπου έργα έχουν υποβληθεί για αδειοδότηση στη ΡΑΑΕΥ. Το πρώτο εκτείνεται σε 3 περιφερειακές ενότητες (Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας) και 4 Δήμους (Δομοκού, Θηβαίων, Κύμης-Αλιβερίου και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας), με ισχύ 11,6 γιγαβάτ ! Τα φωτοβολταϊκά που προβλέπεται να εγκατασταθούν, σε περίπτωση αδειοδότησής τους, θα καταλύψουν την επιφάνεια της θάλασσας σε έκταση 31,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, 57,2 τ.χλμ. στον Νότιο Ευβοϊκό και 6,9 τ.χλμ. στον κόλπο της Δομβραίνης .

Φορέας υλοποίησης του εν λόγω έργου είναι η «Ενεργειακή Στρατηγική Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας Περιορισμένης Ευθύνης» η οποία συστήθηκε μόλις δύο μήνες πριν την ανάρτησή της αίτησής της στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ και με κεφάλαιο μόλις 1.500 ευρώ. Ένα ακόμη φαραωνικό έργο ισχύος 7 GW έχει αιτηθεί άδεια για εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στην περιοχή της Αμφιλοχίας από την εταιρία «Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας Περιορισμένης Ευθύνης» με εταίρους φυσικά πρόσωπα που εμφανίζονται και στην προηγούμενη εταιρία.

Αν και τις αιτήσεις δεν φαίνεται να τις έχουν πάρει σοβαρά ούτε στη ΡΑΑΕΥ ούτε στο ΥΠΕΝ αφού εκτός των άλλων η τεχνολογία των πλωτών φωτοβολταϊκών δεν μπορεί να υποστηρίξει τέτοιου μεγέθους έργα έχουν καταφέρει να σηκώσουν στο πόδι Δήμους και Περιφέρειες και να ενισχύσουν το αρνητικό κλίμα κατά των ΑΠΕ.

Μικρότερης κλίμακας έργα (1 MW) έχουν υποβληθεί για αίτηση στη ΡΑΑΕ για τη θαλάσσια περιοχή της Βοιωτίας στη θέση Δόμβραινα (δύο έργα) και Καρύστου στη θέση Στύρα (επίσης δύο έργα).


Σε τεχνητές λίμνες και ταμιευτήρες

Η επόμενη παρέμβαση του υπουργού κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη θα αφορά νομοθετική ρύθμιση για την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών σε τεχνητές λίμνες, με αντίστοιχα κίνητρα ενθάρρυνσης των επενδυτών, δηλαδή κατά προτεραιότητα σύνδεση στο δίκτυο και διασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης. Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να αφγορά την ανάπτυξη 10 πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών με ισχύ έως και 8 MW έκαστο σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες, οι οποίες δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας καθώς και σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις μεταλλείων, ορυχείων, λατομείων κ.λπ. Το ΥΠΕΝ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος τουλάχιστον κάποια παρέμβαση για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε φυσικές λίμνες.

Το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει την τοποθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων στις τεχνητές λίμνες και τους ταμιευτήρες που αποτυπώνονται στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας και δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας, με την κάλυψη να φτάνει σε ποσοστό έως και 10% της έκτασής τους. Κατά την εγκατάσταση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων, δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται η αλιευτική, ναυταθλητική και οικοτουριστική δραστηριότητα εντός των τεχνητών λιμνών και ταμιευτήρων και των παραλίμνιων ζωνών. Όσον αφορά στη χωροθέτηση θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας θα επιτρέπεται, εφόσον αυτές δεν εντάσσονται σε ιδιαίτερο θεσμικό καθεστώς ρητής απαγόρευσης της εγκατάστασης και δεν αποτελούν ζώνες αποκλεισμού.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης