Ενέργεια

Eleclink: Μια καινοτόμος ιδιωτική ευρωπαϊκή ηλεκτρική διασύνδεση στη σήραγγα της Μάγχης (Εnergypost)

Eleclink: Μια καινοτόμος ιδιωτική ευρωπαϊκή ηλεκτρική διασύνδεση στη σήραγγα της Μάγχης (Εnergypost)

 Αμφίβολη η δυνατότητα αναπαραγωγής του επιχειρηματικού μοντέλου

 

Η Ευρώπη έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ειδικό καθεστώς για να δώσει κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές να κατασκευάσουν, να κατέχουν και να λειτουργούν νέες διασυνδέσεις. Ο Jean-Baptiste Vaujour του Emlyon Business School εξετάζει το Eleclink, μια ιδιωτική διασύνδεση που κατασκευάστηκε για να συνδέσει το Ηνωμένο Βασίλειο με τη Γαλλία. Χρησιμοποιεί την υπάρχουσα υποδομή της σήραγγας της Μάγχης.

Σύμφωνα με την δημοσίευση στο energypost το ξεχωριστό του Eleclink δεν είναι η έξυπνη χρήση της σήραγγας, αλλά το καινοτόμο επιχειρηματικό και ρυθμιστικό μοντέλο. Το καλώδιο συνεχούς ρεύματος 1.000 MW τέθηκε σε εμπορική λειτουργία τον Μάιο του 2022. Η Vaujour παρέχει το ιστορικό, τον σημαντικό ρυθμιστικό συντονισμό που απαιτείται, τη χρηματοδότηση και τις ροές εσόδων. Συνεχίζει εξηγώντας ότι, αν και είναι επιτυχία, η δυνατότητα αναπαραγωγής του επιχειρηματικού μοντέλου Eleclink είναι ασαφής.

Το Eleclink ξεκίνησε από την Star Capital και την ευκαιρία να χτίσει μια διασύνδεση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας χρησιμοποιώντας την προϋπάρχουσα υποδομή της σήραγγας της Μάγχης. Ένα τμήμα του CAPEX οποιουδήποτε υποβρύχιου συνδέσμου συνήθως απορροφάται από την πραγματική υπεράκτια ανάπτυξη του καλωδίου. Απαιτείται σκάφος τοποθέτησης καλωδίων ειδικής χρήσης, καθώς και σημαντικές εργασίες διάνοιξης τάφρων και στις δύο ακτές. Σημαντικά στοιχεία κόστους αποτελούν επίσης η κατασκευή σταθμών σύνδεσης και η προσαρμογή του τοπικού δικτύου υψηλής τάσης.

Σε όλους αυτούς τους λόγους, η σήραγγα της Μάγχης παρείχε μοναδικές δυνατότητες βελτιστοποίησης κόστους. Για παράδειγμα, οι ίδιες οι σήραγγες είχαν ήδη κατασκευαστεί για να δέχονται ρεύμα υψηλής τάσης λόγω της τροφοδοσίας του τρένου και τα τοπικά ηλεκτρικά δίκτυα είχαν ήδη ενισχυθεί για τον ίδιο λόγο. Ο μειωμένος χρόνος σχεδιασμού και κατασκευής θα μείωνε επίσης σημαντικά τον χρόνο ανάπτυξης και το σχετικό κόστος.


schema-eleclink-06012021-UK.jpg

Λόγω των συνεχιζόμενων στρατηγικών ενεργειακής μετάβασης τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ηπειρωτική Ευρώπη, αναμενόταν επίσης ότι η διασύνδεση θα συνδεόταν σε μια περίοδο αυξανόμενης πίεσης στην παροχή ρεύματος με ιδιαίτερα ενισχυμένη την ανάγκη διαφοροποίησης των τοποθεσιών παραγωγής προκειμένου α αντισταθμιστούν οι τοπικές διακοπές στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ικανότητα παροχής αμφίδρομων ροών θα επέτρεπε και στις δύο πλευρές να επωφεληθούν από τις μετεωρολογικές αποκλίσεις και να διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού σε στενές αγορές.

Η Star Capital προσέγγισε το Eurotunnel (τώρα Getlink) και το 2011 ίδρυσαν μαζί μια κοινοπραξία που λειτουργεί με το όνομα Eleclink. Στη συνέχεια, η Getlink θα αγόραζε το μερίδιο της Star Capital το 2016 και θα προχωρούσε στην ανάπτυξη του καλωδίου συνεχούς ρεύματος 1.000 MW που τέθηκε σε εμπορική λειτουργία στις 23 Μαΐου 2022. Το ταξίδι από την αρχική ιδέα έως την εμπορική ολοκλήρωση ήταν πλούσιο και γεμάτο γεγονότα, καθώς η πιο ενοχλητική πλευρά του Eleclink δεν ήταν στην έξυπνη χρήση των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων αλλά το καινοτόμο επιχειρηματικό και ρυθμιστικό μοντέλο του.


Ιδιωτική διασύνδεση: νέο επιχειρηματικό και ρυθμιστικό μοντέλο

Τα δίκτυα μεταφοράς και κατ' επέκταση οι διασυνδέσεις έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν ιστορικά από δημόσιους TSOs. Στη Γαλλία, από τον νόμο εθνικοποίησης του 1949, τα δίκτυα ανήκουν και διαχειρίζονται από την EDF και στη συνέχεια από την αποδεσμευμένη ανεξάρτητη θυγατρική της, την RTE. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το National Grid διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και οι δύο εταιρείες είχαν ήδη εμπειρία στην ανάθεση μιας γραμμής διασύνδεσης μαζί, του Interconnexion France-Angleterre (IFA 1) το 1986.

Εδώ, όμως, κανείς από τους δύο δεν συμμετείχε στο έργο. Χρησιμοποιώντας την ευκαιρία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να δημιουργήσει καθεστώς εξαίρεσης, η Eleclink μπόρεσε να δημιουργήσει μια θέση για τον εαυτό της. Η βασική ιδέα πίσω από αυτό το καθεστώς είναι ότι μπορεί να επιτραπεί σε ιδιωτικούς φορείς να κατασκευάζουν, να κατέχουν και να λειτουργούν διασυνδέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν επηρεάζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ότι δεν επωφελούνται από τα έσοδα από τα τιμολόγια που αποζημιώνονται οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων. Τα επιχειρηματικά τους σχέδια έπρεπε να βασίζονται αποκλειστικά στα έσοδα που δημιουργούνται από τους χρήστες.

Ωστόσο, για να αποκτήσει αυτό το καθεστώς εξαίρεσης, έπρεπε να αναληφθεί μια πολύ περίπλοκη κανονιστική διαδικασία από την Eleclink, καθώς η εταιρεία έπρεπε να λάβει εγκρίσεις και πιστοποιήσεις τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές CRE (Γαλλία) και Ofgem (Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ACER. Για να δοθεί μια αίσθηση προοπτικής, μεταξύ 2013 και 2023, το CRE έκανε αναφορές στο Eleclink σε 92 διαφορετικά έγγραφα, εκ των οποίων τα 36 ήταν κανονιστικές αποφάσεις – υπάρχουν πολλές περιφερειακές αποφάσεις πέρα από το καθεστώς εξαίρεσης που πρέπει να ληφθούν, όπως αυτές που αφορούν για παράδειγμα, στην κατάσταση του TSOs ή σε τεχνικές αποφάσεις που συνδέονται με τη σύνδεση δικτύου (κανόνες πρόσβασης, σχεδιασμός δικτύου). Η CRE και η Ofgem έπρεπε να αναλάβουν σημαντικό έργο συντονισμού προκειμένου να επιτευχθεί κοινή γνώμη για μερική εξαίρεση 25 ετών.


Πηγές εσόδων

Ως αποτέλεσμα, η Eleclink είναι πλέον μια εταιρεία που βασίζεται σε εμπορικούς πόρους για να δημιουργήσει το εισόδημά της το οποίο προέρχεται από τρεις κύριες κατευθύνσεις :

  • Έσοδα συμφόρησης, δηλαδή ο πλειστηριασμός της χωρητικότητας της γραμμής διασύνδεσης σε συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στις δύο πλευρές της γραμμής διασύνδεσης που επιθυμούν να πουλήσουν / αγοράσουν ρεύμα προς / από την άλλη πλευρά·
  • Έσοδα από τις αγορές χωρητικότητας τόσο στη Γαλλία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η εταιρεία παρέχει πόρους δυναμικότητας σε αυτές τις αγορές. Για παράδειγμα, οι διασυνδέσεις αξιολογούνται στο 90% της χωρητικότητάς τους στη γαλλική αγορά δυναμικότητας, που σημαίνει ότι η Eleclink είναι εγγεγραμμένη για 900 MW.
  • Έσοδα από βοηθητικές υπηρεσίες σε TSOs, πώληση κυρίως άεργου ισχύος, προσαρμογές συχνότητας, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η Eleclink ξεκίνησε τις εμπορικές της δραστηριότητες τον Μάιο του 2022, η οποία ήταν μια εξαιρετικά ασυνήθιστη χρονιά στις αγορές ενέργειας. Έχοντας πρόσβαση στο δίκτυο λίγους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και λίγους μήνες πριν από την έκρηξη των αγωγών Nord Stream (Σεπτέμβριος 2022), η Eleclink συνέβαλε σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού σε μια κρίσιμη στιγμή. Επωφελήθηκε επίσης από την τιμολόγηση ρεκόρ σπανιότητας για τη χωρητικότητα διασύνδεσης και δημιούργησε έσοδα 420 εκατ. ευρώ μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2022 και καθαρό κέρδος σχεδόν 159 εκατ. ευρώ (το μέγεθος του ισολογισμού είναι 1,2 δισ. ευρώ, το μακροπρόθεσμο χρέος περίπου 800 εκατ. ευρώ). Πέρα από την εξαιρετική κατάσταση, αυτό το ρεκόρ κερδοφορίας είναι πρώτα και κύρια μια ηχηρή επικύρωση της κοινωνικοοικονομικής χρησιμότητας των διασυνδέσεων για την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για τους τελικούς πελάτες στη συνέχεια.

Μάγχη.JPG

Ωστόσο, η Eleclink δεν μπορεί να διατηρήσει το σύνολο αυτού του έκτακτου κέρδους, καθώς ένας μηχανισμός κατανομής των κερδών ήταν μέρος του καθεστώτος εξαίρεσης που χορηγήθηκε: η εταιρεία υποχρεούται να μοιράζεται το 50% των κερδών πάνω από ένα όριο IRR - ο λεπτομερής υπολογισμός είναι εμπιστευτικός. Ως εκ τούτου, η RTE και η National Grid πρόκειται να λάβουν σημαντικό μέρος της πλεονάζουσας απόδοσης που συσσωρεύτηκε το 2022 και η Eleclink έχει προβλέψει 142 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό.


Δομή χρηματοδότησης

Οι αρχικές φάσεις του έργου χρηματοδοτήθηκαν καθαρά με ίδια κεφάλαια και μετά την αγορά των μετοχών της Star Capital, η Getlink έγινε ο μοναδικός μέτοχος της Eleclink. Η εταιρεία έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή της διασύνδεσης μέσω δανειακής χρηματοδότησης, η οποία περιλαμβάνει άμεσα δάνεια από τον μέτοχό της. Η ακριβής χρηματοδότηση δεν είναι δημόσιες πληροφορίες, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι η Getlink αύξησε την πρώτη της χρηματοδότηση Green Bond τον Σεπτέμβριο του 2018 και ότι μέρος των εσόδων των 550 εκατομμυρίων ευρώ χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της Eleclin.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, στο τέλος του 2021, λίγους μήνες πριν από τη θέση σε λειτουργία, η μόχλευση της Eleclink ξεπέρασε ελαφρώς το 100%, με τα ίδια κεφάλαια να είναι στην πραγματικότητα αρνητικά (το μετοχικό κεφάλαιο ήταν αξίας €116). Αυτό σημαίνει ότι το έργο έχει χρηματοδοτηθεί πλήρως με χρέος, κάτι που είναι δυνατό σε ένα πλαίσιο όπου ο μέτοχος παρέχει επίσης χρέος που έχει αντληθεί αρχικά με βάση τη δική του αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας.

Το Eleclink είναι ένα έργο μοναδικό στο είδος του τόσο από τεχνική όσο και από κανονιστική άποψη. Λόγω της μοναδικής του θέσης, μπορεί να παράγει εμπορικά έσοδα υπό την ομπρέλα μιας ισχυρής μητρικής εταιρείας που έχει κεκτημένα συμφέροντα για την επιτυχία του. Ωστόσο, η δυνατότητα αναπαραγωγής του επιχειρηματικού μοντέλου είναι αμφίβολη.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν κάνει απολογισμό των ειδικών δυσκολιών που συνδέονται με το καθεστώς εξαίρεσης και την έλλειψη βεβαιότητας που συνεπάγεται ο αποκλεισμός της χρηματοδότησης των δασμών. Αυτή η έκθεση σε εμπορικό κίνδυνο είναι δύσκολο να συνδυαστεί με μακροπρόθεσμο κατασκευαστικό χρέος και οι επενδυτές σε μετοχές πρέπει να παρέχουν σημαντικά υψηλότερο μερίδιο χρηματοδότησης (από 20 έως 30% ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου). Αυτές οι σκέψεις οδήγησαν στην ανάπτυξη εναλλακτικών ρυθμιστικών μοντέλων, ιδίως του καθεστώτος cap-and-floor που δημιουργήθηκε από την Ofgem που χρησιμοποιήθηκε από τη Nemo Link και τη Viking Link.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης