Ενέργεια

IEEFA: Η ευρωπαϊκή κατανάλωση LNG θα κορυφωθεί στα 169 bcm το 2025

IEEFA: Η ευρωπαϊκή κατανάλωση LNG θα κορυφωθεί στα 169 bcm το 2025

Η ρωσική παροχή LNG στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 11% το 2021-23

 

Η ζήτηση LNG στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Νορβηγία θα κορυφωθεί το 2025 στα 169 bcm και θα υοχωρήσει στα 133 bcm έως το 2030, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).

«Οι χώρες συνεχίζουν να κατασκευάζουν νέα υποδομή LNG: οκτώ τερματικοί σταθμοί εισαγωγής έχουν τεθεί σε απευθείας σύνδεση από τον Φεβρουάριο του 2022 και άλλα 13 έργα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030», ανέφερε η δεξαμενή σκέψης.

Αυτό θα φέρει τη συνδυασμένη χωρητικότητα LNG της Ευρώπης σε περίπου 405 bcm έως το 2030, τριπλασιάζοντας την αναμενόμενη ζήτηση για καύσιμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας και «αφήνοντας ένα πιθανό κενό περίπου 265-270 bcm αχρησιμοποίητης χωρητικότητας», σύμφωνα με τη μελέτη.

Το IEEFA είχε προβλέψει προηγουμένως αύξηση των εισαγωγών LNG το 2023 για να περιορίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, αλλά οι ροές παρέμειναν σταθερές σε ετήσια βάση, ανέφερε η IEEFA.

Το ρωσικό LNG

Η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ, επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Το μπλοκ των 27 εθνών έχει αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις και η εξάρτησή του από το ρωσικό αέριο έχει μειωθεί από 45% το 2021 σε μόλις 15% περίπου το 2023.
Περίπου το 45% των εισαγωγών LNG της Ευρώπης πέρυσι προήλθε από τις ΗΠΑ και περίπου το 12% προήλθε από τη Ρωσία, έδειξαν τα στοιχεία.
Η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο έλαβαν το 80% των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού LNG πέρυσι.

Η ρωσική παροχή LNG στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 11% το 2021-23, με τις αποστολές στην Ισπανία να διπλασιάζονται και στο Βέλγιο να υπερτριπλασιάζονται, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Η επιτυχία της Ευρώπης στη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία έρχεται σε αντίθεση με τις αυξανόμενες αποστολές LNG από τη χώρα», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκοί τερματικοί σταθμοί που εισήγαγαν το περισσότερο ρωσικό LNG το 2021-23 ήταν οι Zeebrugge (Βέλγιο), Montoir-de-Bretagne (Γαλλία), Bilbao (Ισπανία), Gate (Ολλανδία), Dunkirk (Γαλλία) και Mugardos (Ισπανία).

«Έχοντας βιώσει τους κινδύνους να διακινδυνεύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού εξαρτώντας υπερβολικά από μια πηγή, η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και να αποφύγει να εξαρτάται υπερβολικά από τις ΗΠΑ, οι οποίες παρείχαν σχεδόν τις μισές εισαγωγές LNG πέρυσι», δήλωσε η Ana. Maria Jaller-Makarewicz, επικεφαλής αναλυτής ενέργειας για την Ευρώπη στο IEEFA.

Υποχωρεί η ζήτηση

Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ήπειρο μειώθηκε στα 452 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, εν μέσω μέτρων απόδοσης και κατασκευής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε το IEEFA.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου φαινόταν έτοιμη να μειωθεί στα 400 bcm έως το 2030, πρόσθεσε.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 20% το 2021-23, κυρίως από τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε η IEEFA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης