Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Πόλεμος… FERC με κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες (Oilprice)

ΗΠΑ: Πόλεμος… FERC με κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες (Oilprice)

Θεωρούν ότι χάνουν έσοδα από την επιλογή της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας για παράταση της άδειας κατασκευής της Venture Global

Διαμάχη επικρατεί εσχάτως μεταξύ της FERC (Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ που ρυθμίζει τη διακρατική μεταφορά και τη χονδρική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας) και μεγάλων ενεργειακών εταιρειών λόγω του ότι η πρώτη θέλει να παρατείνει την άδεια κατασκευής της Venture Global στην εγκατάσταση Calcasieu Pass στην οποία έχουν επενδύσει οι επιχειρήσεις.

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Oilprice.com, η FERC θα αποφασίσει για την επέκταση της παγκόσμιας οικοδομικής άδειας Venture μέχρι τον Απρίλιο.

Ειδικότερα θα προσπαθήσει να αποφασίσει γρήγορα εάν θα παρατείνει την άδεια της Venture Global για να συνεχίσει τις κατασκευαστικές εργασίες στην Calcasieu Pass (λειτουργούσα εγκατάσταση εξαγωγής LNG).

Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί εντός 45 ημερών, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο την επιτροπή.


Οι εταιρείες που διαμαρτύρονται

Η Venture Global την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε αίτηση για παράταση ενός έτους της άδειας κατασκευής της με το σκεπτικό ότι το εργοστάσιο δεν είναι ακόμη έτοιμο για θέση σε λειτουργία.

Η Venture Global ανέφερε τον ίδιο λόγο για τη μη έναρξη παραδόσεων φορτίων στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας βαρέων βαρών, ενώ πουλά LNG στην αγορά spot.

Αυτό ώθησε τις εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Shell, BP και Repsol, να αμφισβητήσουν την αμερικανική εταιρεία ενώπιον αρμπιτράζ (εμπορική πράξη κατά την οποία, μια οικονομική μονάδα αγοράζει ένα αγαθό από έναν τόπο και το μεταπωλεί με υψηλότερο αντίτιμο σε άλλο τόπο, με αποτέλεσμα να προκύπτει κέρδος γι' αυτήν, καθώς εκμεταλλεύεται τη διαφορά των τιμών).

Ζήτησαν επίσης από την FERC να λάβει υπόψη την άποψή της για τις εγκαταστάσεις της Venture Global όταν λαμβάνει την απόφαση να χορηγήσει ή να αρνηθεί παράταση της άδειας κατασκευής.

«Το Calcasieu Pass λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό σε εμπορική βάση και έχει παράγει με ή μεγαλύτερη χωρητικότητα για περισσότερο από ένα χρόνο, εξάγοντας φορτία LNG κάθε 3 έως 5 ημέρες, για συνολικά περισσότερα από 250 φορτία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε εκπρόσωπος της Shell την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Shell είναι μεταξύ των εταιρειών που θέλουν η FERC να αρνηθεί στην Venture Global την παράταση της άδειας κατασκευής της, ώστε να μην έχει άλλη επιλογή παρά να αρχίσει να προμηθεύει συμβατικούς όγκους.

Η εγκατάσταση LNG Calcasieu Pass βρίσκεται σε ενεργή λειτουργία από τον Μάρτιο του 2022, αλλά η Venture Global επέμεινε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί, επομένως δεν έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται με μακροπρόθεσμες συμβάσεις για παραδόσεις LNG.

Η Shell, η BP, η Repsol και οι Edison και Eni της Ιταλίας ήταν θεμελιώδεις επενδυτές στην εγκατάσταση Calcasieu Pass και τώρα ισχυρίζονται ότι έχουν χάσει δισεκατομμύρια σε πωλήσεις λόγω της τακτικής της Venture Global να χρησιμοποιεί την άδεια κατασκευής της για να τους παρακρατήσει φορτία και να τα πουλήσει αντ’ αυτού στην αγορά spot.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Galp της Πορτογαλίας ήταν η τελευταία που προσχώρησε στην BP και τη Shell στο αίτημά τους να τους επιτραπεί να αμφισβητήσει το αίτημα της Venture Global για παράταση άδειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης