Ενέργεια

Το σχέδιο Šefčovič για τη σύνδεση πράσινης μετάβασης και ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Οι τέσσερις πυλώνες

Το σχέδιο Šefčovič για τη σύνδεση πράσινης μετάβασης και ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Οι τέσσερις πυλώνες
Η έκκληση για πιο απλουστευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, απηχεί και το πνεύμα της Διακήρυξης της Αμβέρσας
Το καυτό θέμα του μήνα για τις Βρυξέλλες είναι η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και πως αυτή μπορεί να συνδεθεί στενότερα με την πράσινη ενεργειακή πολιτική.

Σύμφωνα με το Euractiv, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefčovič, ο οποίος διορίστηκε πέρυσι επικεφαλής του χαρτοφυλακίου της Πράσινης Συμφωνίας, εξέφρασε το σχέδιό του σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη (21/2).

Ο Σλοβάκος επίτροπος της ΕΕ απευθύνθηκε σε πλήθος επιχειρηματικών ενώσεων, εταρικών στελεχών, συνδικάτων και οικολογικών οργανώσεων, μιλώντας τους για την προετοιμασία της επόμενης φάσης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία επικεντρώνεται στη βιομηχανία.

Για τον Šefčovič, το μελλοντικό βιομηχανικό σχέδιο της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία, το οποίο περιέγραψε η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, τους οποίους χαρακτήρισε ως απολύτως αναγκαίους αν η Ευρώπη θέλει αποτελεσματικότητα.

Οι τέσσερις αυτοί πυλώνες περιλαμβάνουν α) ένα απλουστευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, β) μια γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση σε κεφάλαια, γ) την έμφαση στις δεξιότητες και την εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης και των πανεπιστημίων και δ) ένα ανοικτό εμπόριο για να είναι ανθεκτικές οι αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο ανταγωνισμός με την Κίνα

Η ανάγκη για άμεση δράση είναι επείγουσα, ιδίως όσον αφορά την κυριαρχία της Κίνας στις αγορές ορυκτών, πρόσθεσε ο Šefčovič, επισημαίνοντας την Πράξη του μπλοκ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, η οποία πρόκειται να εγκριθεί επίσημα τις επόμενες εβδομάδες.

Η έκκληση για πιο απλουστευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, απηχεί και το πνεύμα της Διακήρυξης της Αμβέρσας που συνομολόγησαν την Τρίτη (20/2) περίπου 70 εταιρείες της ενεργοβόρου βιομηχανίας και περίπου 30 ενώσεις.

Ο Šefčovič, ο οποίος πραγματοποίησε το ταξίδι στην Αμβέρσα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μαζί με τη von der Leyen, υπογράμμισε επίσης την ανάγκη χρηματοδότησης για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης, τονίζοντας τη δυνητική πρόσθετη χρηματοδότηση που προορίζεται από την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Όλα θα κριθούν τον Ιούνιο

Υπενθυμίζεται πως μόνο πέρυσι, η Ευρώπη δαπάνησε 600 δισ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και 400 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Μένει τώρα να δούμε αν ο Šefčovič θα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει το σχέδιό του ως μέλος της επόμενης Επιτροπής που θα συγκληθεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο Šefčovič έχει ήδη υπηρετήσει τρεις θητείες στις Βρυξέλλες και θεωρείται επικρατέστερος για μια πιθανή τέταρτη θητεία - υπό την προϋπόθεση ότι θα διοριστεί από την κυβέρνηση της χώρας του.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Σλοβάκος επίτροπος δήλωσε στο Euractiv ότι απομένει πολύς χρόνος μέχρι τις εκλογές στις 6-9 Ιουνίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης