Ενέργεια

Eurostat: Ταχύτατη η ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία - Τι γίνεται με το LNG

Eurostat: Ταχύτατη η ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία - Τι γίνεται με το LNG
Το 14ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, μέσα στον Μάρτιο ή τον Απρίλιο
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας συνέχισαν να διολισθαίνουν το τελευταίο τρίμηνο του 2023, καθώς οι Βρυξέλλες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να αποσυνδεθούν από τη Μόσχα ενόψει της συμπλήρωσης δυο χρόνων του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Euractiv, μία ημέρα αφότου η ΕΕ παρουσίασε το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανήρτησε έκθεση μέσω της Eurostat, στην οποία υπογράμμιζε την συνεχιζόμενη μείωση του εμπορικού ισοζυγίου και του εμπορικού ελλείμματος με τη Ρωσία από την έναρξη της σύγκρουσης - με δύο σημαντικές εξαιρέσεις, τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και λιπασμάτων.

Η τελευταία έκθεση της Eurostat έδειξε ότι το συνολικό εμπόριο ΕΕ - Ρωσίας μειώθηκε στα 6,69 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, από 6,87 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 28,80 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022 - τον μήνα που το Κρεμλίνο εξαπέλυσε την εισβολή στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η συνολική πτώση να φτάσει σχεδόν το 77%.

«Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε είναι η σταδιακή αποδέσμευση ή σταδιακή αποσύνδεση της ρωσικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο Janis Kluge, ανώτερος συνεργάτης του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας (SWP).

Στην ίδια δήλωση, ο Kluge εξήγησε ότι η μείωση των εμπορικών συναλλαγών είναι σε μεγάλο βαθμό η νομοτελειακή συνέπεια της απότομης μείωσης των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικής ενέργειας, καθώς το μπλοκ των 27 ενέτεινε τις προϋπάρχουσες προσπάθειές του να περιορίσει την ενεργειακή του εξάρτηση από το Κρεμλίνο.

Σε πρακτικό επίπεδο, αυτός ο περιορισμός άρχισε με τα πρώτα πακέτα κυρώσεων της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία, με τη δεύτερη να απαντά διακόπτοντας την παροχή αερίου από αγωγούς προς την Ευρώπη.

Η μείωση των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας έχει επίσης συμβάλει στην εξισορρόπηση του προηγουμένως τεράστιου εμπορικού ελλείμματος της ΕΕ με τη Μόσχα, το οποίο μειώθηκε κατά σχεδόν 1/4 από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο σε 0,78 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, δεν έχουν μειωθεί όλες οι εισαγωγές ρωσικών προϊόντων στην ΕΕ από την έναρξη της σύγκρουσης.

Οι εξαιρέσεις

Παρόλο που οι καθαρές ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έχουν μειωθεί, οι εισαγωγές ρωσικού LNG έχουν εκτοξευθεί από 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2021 σε 17,8 bcm το 2023.

Ο Kluge σημείωσε ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του γεγονότος ότι, σε αντίθεση με τις εισαγωγές φυσικού αερίου από αγωγούς, τυχόν άρνηση της ΕΕ να αγοράσει το υγροποιημένο αέριο δεν θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη ρωσική οικονομία.

Αντίστοιχα με το LNG, η έκθεση της Eurostat σημειώνει ότι και οι εισαγωγές ρωσικών λιπασμάτων στην ΕΕ αυξήθηκαν από το 2022 έως το 2023, αν και παρέμειναν χαμηλότερες από ό,τι το 2021, με τον Kluge να εξηγεί ότι αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ενεργοβόρα φύση της παραγωγής λιπασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι το 14ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, μέσα στον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης