Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ενώ στις ΗΠΑ έκλεισε η δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα αλουμινίου το Αλουμίνιο της Ελλάδος εμπεδώνει την διεθνή κυριαρχία του

Ενώ στις ΗΠΑ έκλεισε η δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα αλουμινίου το Αλουμίνιο της Ελλάδος εμπεδώνει την διεθνή κυριαρχία του
Εκτός παιχνιδιού στον κλάδο του αλουμινίου μεγάλες μονάδες την ώρα που ο Mytilineos καθίσταται αστακός στην παγκόσμια αγορά
Την ώρα που στις ΗΠΑ κλείνει η δεύτερη μονάδα αλουμινίου, το "New Madrid" στον Μισούρη και η αμερικανική οικονομία χάνει το ένα τρίτο της δυναμικότητας στο πρωτογενές μέταλο του αλουμινίου, το Αλουμίνιο της Ελλάδας εμφανίζεται πάνοπλο και κερδοφόρο με μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπσιη των προκλήσεων.

Σύμφωνα με την Alcoa η αγορά του αλουμινίου παγκοσμίως εμφανίζει στοιχεία οριακής υπερπροσφοράς με μείωση των παραδόσεων που σηματοδοτούν έναν σχετικό περιορισμό της ζήτησης, όπως καταγράφει το Oilprice.com

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός χαρακτηρίζεται από υπερπαραγωγή της Κίνας και υψηλές ενεργειακές τιμές, που οδηγούν σε εξόδους μονάδες της ευρύτερης Δύσης.Το New Madrid είχε δυναμικότητα παραγωγής 263.000 τόνων σε ετήσια βάση, που σηνέμαινε ότι ισοδυναμούσε με το 30% της αμερικανικής παραγωγής. Έτσι από τις 20 μονάδες που διέθεταν οι ΗΠΑ στις αρχές του αιώνα, τώρα έχουν μείνει μόνο 4.
Το κλείσιμο οδήγησε τα premia σε άνοδο 6% την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, αλλά γρήγορα επανήλθαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι οι δασμοί εξακολουθούν να εμποδίζουν το κινεζικό αλουμίνιο από αγορές όπως οι ΗΠΑ, όμως το κινέζικο προϊόν εξακολουθεί να επηρεάζει το παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς και τις τιμές. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Αλουμινίου, η κινεζική παραγωγή αυξήθηκε πάνω από 3% από το 2022 έως το 2023, σημειώνοντας επανειλημμένα νέα μηνιαία υψηλά ρεκόρ καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το τελευταίο δίμηνο του 2023 είδε τα επίπεδα κινεζικής παραγωγής να ανεβαίνουν σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2022, αν και ελαφρώς μειωμένα από το υψηλό όλων των εποχών τον Οκτώβριο του 2023.


Η στρατηγική της Mytilineos

Aπό την πλευρά του σημαντικές οικονομίες κλίμακας και μείωση κόστους στη μεταλλουργία έρχεται με τη συγχώνευση των μεταλλείων βωξίτη της Mytilineos μετά την απόκτηση τη Imerys. Μετά την εξαγορά της Imerys Bauxites, η MYTILINEOS έχει γίνει ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος παραγωγός βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη, μειώνοντας σημαντικά τους κινδύνους και τις δαπάνες.

Ταυτόχρονα, τα καλά hedging που έχει εξασφαλίσει ο όμιλος, υπόσχονται υψηλές αποδόσεις και το 2024 θα είναι μια χρονιά τόσο καλή για τη μεταλλουργία που θα ανταγωνίζεται σε αποδοτικότητα τον τομέα των ΑΠΕ.

Τα περιθώρια κέρδους στη μεταλλουργία θα ενισχυθούν και από τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αφού φέτος για πρώτη χρονιά η Protergia εκπροσωπεί το Αλουμίνιο Ελλάδος. Μάλιστα είναι τόσο αποτελεσματικό το energy management της Protergia, που είναι πολύ κοντά σε επόμενες συμφωνίες για να αναλάβει και άλλες μονάδες υψηλής τάσης. Καθώς όλο και περισσότερες βιομηχανικές μονάδες εγκαταλείπουν το μαζούτ και στρέφονται στην ηλεκτρική ενέργειας οι νέες υπηρεσίες energy management της Protergia για τη βιομηχανία έχουν σημαντικές προοπτικές


To πράσινο Αλουμίνιο

Το 10% της ενέργειας που καταναλώνει σήμερα το Αλουμίνιο Ελλάδος είναι πράσινο και το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 20% στο τέλος του χρόνου, συμβάλλοντας στο πρασίνισμα της παραγωγής που δημιουργεί νέες υπεραξίες. Η ALCOA παραδέχτηκε ότι σήμερα η Αλουμίνιο της Ελλάδας είναι το μεγαλύτερο και αποδοτικότερο εργοστάσιο αλουμινίου στον κόσμο και το συνεργατικό μοντέλο που ακολουθεί ο όμιλος συνεχίζει και μειώνει τα κύρια κόστη παραγωγής που είναι η ενέργεια και ο βωξίτης.


Οι πρόσφατες εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου


Αλουμίνιο.JPG



Το Αλουμίνιο διατηρεί πλήρη ευελιξία λειτουργώντας τόσο ως "μπαταρία", εκμεταλλευόμενο τις χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όταν εμφανίζονται, ενώ συνεχίζει να "πρασινίσει" το μείγμα ενέργειάς του μέσω ΑΠΕ, μειώνοντας έτσι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Έχει γίνει η βιομηχανία που οδηγεί την Ενεργειακή Μετάβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά μεταλλουργίας, και εντάσσεται στη μικρή ομάδα Ευρωπαίων παραγωγών που θα ηλεκτροδοτείται κυρίως μέσω ΑΠΕ.

Στόχος είναι να γίνει παγκόσμιο πρότυπο στην "Πράσινη" μεταλλουργία, καθώς συνεχίζει να επεκτείνει τη χωρητικότητα του δευτερόχυτου αλουμινίου. Αυτό μειώνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά τόνο παραγωγής, βελτιώνοντας έτσι περαιτέρω τα "Πράσινα" χαρακτηριστικά του.

Θέση κλειδί στην αλυσίδας εφοδιασμού για την παραγωγή αλουμινίου

Τα σχέδια του ομίλου για τον τομέα της Μεταλλουργίας, όμως είναι και μακροπρόθεσμα. Η κίνηση του ομίλου να αποκτήσει τα ορυχεία βωξίτη στην Γκάνα εξασφαλίζουν στον όμιλο μια σημαντική θέση στην αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας αλουμινίου. Η διαδικασία για να αποκτήσει τα σημαντικά αυτά ορυχεία κράτησε δύο χρόνια και το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι έρευνες εξόρυξης που θα δείξουν τη δυναμική τους, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για εξαιρετικό μετάλλευμα που θα αξιοποιηθεί από την Αλουμίνιο Ελλάδος ενώ με το υπόλοιπο ο όμιλος θα πρωταγωνιστήσει στη διεθνή αγορά βωξίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βωξίτες στην Γκάνα είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, και σε μια εποχή που η αφθονία στο βωξίτη έχει τελειώσει η πρόσβαση σε καλής ποιότητας και χαμηλού κόστους βωξίτη, βάζει τον όμιλο στο επίκεντρο των μελλοντικών εξελίξεων στη διεθνή αγορά.

Η ζήτηση για το αλουμίνιο, αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για ένα μέταλλο ενεργειακής μετάβασης. Με ιδιότητες όπως αυτές του χαλκού αλλά στο ¼ της τιμής του έχει χρήσεις στη βιομηχανία και την κατανάλωση και είναι ανακυκλώσιμο και ελαφρύ.
Η “πράσινη” ζήτηση αναμένεται να αποτελέσει κύριο παράγοντα αύξησης της εκτός-Κίνας ζήτησης, υποστηριζόμενη τόσο από την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων όσο και την ενίσχυση των ΑΠΕ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος «NEW ERA 250», η παραγωγική δυναμικότητα του Αλουμινίου ανέρχεται σε 250 χιλ.τόνων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης