Διεθνή

Γεωπολιτική : Οι Χούθι ενισχύονται ενόψει μακράς μάχης με τις ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα (Bloomberg)

Γεωπολιτική : Οι Χούθι ενισχύονται ενόψει μακράς μάχης με τις ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα (Bloomberg)

Ανησυχία στη Σαουδική Αραβία - Το Ιράν σταθερά στηρίζει τους Χούθις

Σχετικά Άρθρα

Οι Χούθι και οι Ιρανοί υποστηρικτές τους προετοιμάζονται για μια μακρά αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ τις οποίες θέλουν να εξευτελίσουν (σύμφωνα με τον ηγέτη τους Μαλίκ αλ Χούθι) και τους συμμάχους γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.


Σύμφωνα με το Πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η ισλαμική οργάνωση που εδρεύει στην Υεμένη ενισχύεται στρατιωτικά για να συνεχίσει να επιτίθεται σε πλοία γύρω από τη ζωτικής σημασίας πλωτή οδό, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους με γνώση της κατάστασης, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας ευαίσθητα θέματα.


Όπως είπαν «τα βήματα περιλαμβάνουν την οχύρωση ορεινών κρησφύγετων για πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές εκτοξεύσεις πυραύλων και τη δοκιμή μη επανδρωμένων σκαφών πάνω και κάτω από το νερό».

Η Σαουδική Αραβία (συνορεύει με την Υεμένη και έχει πολεμήσει τους Χούθι το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας), ανησυχεί συγκεκριμένα ότι η ομάδα μπορεί να επιχειρήσει να σαμποτάρει μεγάλα καλώδια του δικτύου που περνούν κατά μήκος του βυθού, σύμφωνα με έναν σύμβουλο της σαουδαραβικής ηγεσίας, ο οποίος δεν ήθελε να λέγομαι. Δεν υπάρχουν ακόμη προτάσεις για τέτοιου είδους σχέδιο ή ότι οι Χούθι έχουν τα μέσα να το υλοποιήσουν.

Πάντως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Χούθι έχουν σκάψει περισσότερες τάφρους και σήραγγες στα σύνορα με τους Σαουδάραβες.

Οι περισσότερες αραβικές και δυτικές χώρες δεν αναγνωρίζουν επίσημα τους Χούθι ως κυβερνητική δύναμη.

 

Συνέπειες επιθέσεων των Χούθι σε πλοία

ΠΛΟΙΑ_-_ΕΡΥΘΡΑ_ΘΑΛΑΣΣΑ_1_1.jpg

Οι Χούθι άρχισαν να επιτίθενται στη ναυτιλία (χτύπησαν και ελληνικά καράβια) της Ερυθράς Θάλασσας τον Νοέμβριο του 2023, φαινομενικά ως μέσο πίεσης του Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμό του στη Γάζα κατά της Χαμάς η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν.

Αρχικά, είπαν ότι στόχος θα ήταν μόνο τα πλοία που είχαν δεσμούς με το Ισραήλ, αν και δεν άργησε να χτυπηθούν και πλοία με περιορισμένες μόνο συνδέσεις με το εβραϊκό κράτος.

Οι επιθέσεις βοήθησαν να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου πάνω από 8% φέτος, με το Brent να πλησιάζει τα 85 δολάρια το βαρέλι και ανέτρεψε το εμπόριο μέσω της νότιας Ερυθράς Θάλασσας. Η πλωτή οδός διαχειρίζεται κανονικά περίπου το 30% της παγκόσμιας κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων και διακινούνται αγαθά αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων κάθε χρόνο.

 

Η αντίδραση της Δύσης

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απαντήσει από τα μέσα Ιανουαρίου με αεροπορικές επιδρομές (συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών πυραύλων, συστημάτων αεράμυνας και ραντάρ) κατά των στρατιωτικών μέσων των Χούθι.

Το Πεντάγωνο λέει ότι οι δυνατότητες της ομάδας έχουν αποδυναμωθεί ως αποτέλεσμα. Μια θαλάσσια επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για περιπολία και ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα από αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την ηγεσία της Ελλάδας.

Ο Τζο Μπάιντεν (Αμερικάνος Πρόεδρος) έχει επισημάνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χτυπούν τους Χούθι μέχρι να τερματίσουν την επικράτηση τους στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μπάιντεν_1_2.jpg

«Οι ΗΠΑ έχουν καθήκον να υπερασπιστούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά δεν πρέπει να έρθουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση με τους Χούθι και τον Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν προφανώς σημαντικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε πρόβλημα στη Μέση Ανατολή είναι πρόβλημα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Κρις Μέρφι (Δημοκρατικός γερουσιαστής) στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

 

Η πρώτη εκκένωση

Μια αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα στις 17/2/2024, ακολούθησε χτύπημα σε φορτηγό πλοίο ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου την επόμενη μέρα, προκαλώντας ζημιές και αναγκάζοντας το πλήρωμα να απομακρυνθεί στη στεριά.

Ήταν η πρώτη τέτοια εκκένωση από τότε που οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους. Οι Χούθι πυροβόλησαν επίσης έναν αμερικανικό αερομεταφορέα χύδην εμπορευμάτων.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης αντιτίθεται σε αυτή την ισλαμική οργάνωση. Η ελάφρυνση των κυρώσεων για το Ιράν και η πολιτική αναγνώριση για την μαχητική ομάδα μπορεί να είναι μεταξύ αυτών των αιτημάτων που πρότεινε.

 

Οι Χούθι οχυρώνουν ορεινές θέσεις για να ταπεινώσουν τις ΗΠΑ

Σε μια ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι (ηγέτης των Χούθι) πρότεινε ότι ο εξευτελισμός των ΗΠΑ και η εκδίωξη των στρατιωτικών δυνάμεών τους από τη Μέση Ανατολή είναι ένα βασικό κίνητρο. Αυτός είναι επίσης ένας από τους κύριους μακροπρόθεσμους στόχους της Τεχεράνης.

Για το σκοπό αυτό, οι Χούθι έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες σε 3 ορεινές περιοχές, είπαν οι άνθρωποι, που μοιράστηκαν αυτές τις πληροφορίες στο Bloomberg με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κυρίως από άτομα στο έδαφος.

Συγκεκριμένα έχουν σκάψει περισσότερες τάφρους και σήραγγες στα βουνά της επαρχίας Χάτζα βορειοδυτικά της Σαναά, που βρίσκονται στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία και έχουν θέα στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και γύρω από κορυφές στην ενδοχώρα, είπαν.

Αυτές οι απομακρυσμένες και απόκρημνες τοποθεσίες αγοράζονται για την απόκρυψη αποθεμάτων πυραύλων, ενώ ορεινά ύψη άνω των 6.500 ποδιών (2.000 μέτρα) πίσω τη στόχευση πλοίων πιο έξω από τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του Κόλπου του Άντεν).

Ο Αλίμι της Υεμένης πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα είναι η Δύση να γίνει πιο σκληρή με τον Ιράν και να υποστηρίξει τις πατρίδες κατά των Χούθι για να τους εκδιώξει από τη Σανάα (στόχος που η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν καταφέρνουν να επιτύχουν με τις άμεσες τους στρατιωτικές εμπλοκές).

 

Ιρανική βοήθεια στους Χούθι

Οι ΗΠΑ επανειλημμένα δηλώνουν ότι οι Χούθι (προστέθηκαν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα) δεν θα μπορούσαν να επιτεθούν στην Ερυθρά Θάλασσα χωρίς υποστήριξη (τεχνική, στρατιωτική και μυστική) από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Εκατοντάδες στελέχη και εμπειρογνώμονες από το IRGC (Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης που είναι κλάδος των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων) και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές, συνεργάζονται με τους Χούθι στις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης.

Το Ιράν έχει αρνηθεί την ανάμειξη στις ναυτιλιακές επιθέσεις, αλλά επαίνεσε τους Χούθι για την αλληλεγγύη τους προς την Χαμάς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης