Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Συμφωνία για το πρώτο σύστημα πιστοποίησης αφαίρεσης άνθρακα στον κόσμο

ΕΕ: Συμφωνία για το πρώτο σύστημα πιστοποίησης αφαίρεσης άνθρακα στον κόσμο

 "Οι Αφαιρέσεις Άνθρακα προχωρούν!" είπε η ευρωβουλευτής Lídia Pereira, ομιλήτρια του Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση, σε μια αντίδραση που δημοσιεύτηκε στο X

 

Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία τα ξημερώματα της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου σχετικά με μια πρόταση για τη δημιουργία του πρώτου μητρώου στον κόσμο για πιστοποιημένες αφαιρέσεις διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από πρακτικές οικολογικής γεωργίας και βιομηχανικές διαδικασίες σύμφωνα με το Euractiv .

Η φύτευση δέντρων, τα οποία απορροφούν CO2 από την ατμόσφαιρα καθώς μεγαλώνουν, είναι σήμερα η πιο διαδεδομένη μορφή αφαίρεσης άνθρακα, αλλά αναπτύσσονται και βιομηχανικές τεχνολογίες, όπως η Direct Air Capture (DAC), όπου οι γιγάντιοι ανεμιστήρες εξάγουν CO2 από την ατμόσφαιρα και αποθηκεύουν το μόνιμα.

Η δοκιμαστική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των κρατών μελών της ΕΕ στοχεύει στην κλιμάκωση της απομάκρυνσης άνθρακα υψηλής ποιότητας στην ΕΕ για την επίτευξη του στόχου της Ένωσης για μείωση των εκπομπών στο καθαρό μηδέν έως το 2050.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση τον Νοέμβριο του 2022. Είναι το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός μητρώου σε ολόκληρη την ΕΕ που θα επιτρέψει τελικά την εμπορία μονάδων αφαίρεσης άνθρακα που αντιστοιχεί σε έναν τόνο CO2 που αφαιρείται από την ατμόσφαιρα.

«Οι αφαιρέσεις άνθρακα προχωρούν!» είπε η ευρωβουλευτής Lídia Pereira, ομιλητής του Κοινοβουλίου για την πρόταση, σε μια αντίδραση που δημοσιεύτηκε στο X.

Το νέο σύστημα πιστοποίησης «θα αποτρέψει το greenwashing και θα ενισχύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην αφαίρεση άνθρακα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό θα βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη της εθελοντικής αγοράς άνθρακα.

Τέσσερις τύποι αφαίρεσης

Το νέο πλαίσιο της ΕΕ διακρίνει μεταξύ τεσσάρων τύπων αφαίρεσης άνθρακα:

  • Μόνιμες αφαιρέσεις άνθρακα, όπως Άμεση σύλληψη αέρα και βιοενέργεια με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, που μπορούν να αποθηκεύσουν CO2 για αρκετούς αιώνες.
  • Προσωρινή αποθήκευση άνθρακα σε προϊόντα μακράς διάρκειας, όπως κατασκευές με βάση το ξύλο, για τουλάχιστον 35 χρόνια.
  • Προσωρινή αποθήκευση άνθρακα από εκτροφή άνθρακα, όπως αποκατάσταση δασών και εδάφους, διαχείριση υγροτόπων, λιβάδια θαλάσσιων χόρτων (τουλάχιστον πέντε έτη).
  • Μείωση των εκπομπών του εδάφους που επιτυγχάνεται από τη γεωργία άνθρακα, όπως η διαχείριση υγροτόπων, η απαγόρευση όργωσης και οι πρακτικές καλυπτικών καλλιεργειών (τουλάχιστον πέντε έτη).

«Οι δύο τελευταίες δραστηριότητες πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να πιστοποιηθούν και δεν πρέπει να οδηγούν σε απόκτηση γης για κερδοσκοπικούς σκοπούς που επηρεάζουν αρνητικά τις αγροτικές κοινότητες», αναφέρεται σε δήλωση του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τα έργα αποψίλωσης των δασών που έχουν αποφευχθεί δεν θα ληφθούν υπόψη για πιστοποίηση. Ωστόσο, οι νομοθέτες της ΕΕ πρόσθεσαν ρητά τις αφαιρέσεις άνθρακα από θαλάσσια περιβάλλοντα ως επιλέξιμες εντός του πεδίου εφαρμογής.

«Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα δημιουργήσει ένα σημαντικό πρόσθετο επιχειρηματικό μοντέλο για τους αγρότες και τους δασολόγους», σχολίασε ο Wopke Hoekstra, Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα.

Η πιστοποίηση παραμένει εθελοντική προς το παρόν. Ωστόσο, μόνο πιστοποιημένες μονάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ και της εθνικά καθορισμένης συνεισφοράς (NDC) στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, προσθέτει η δήλωση, δίνοντας κίνητρα στις κυβερνήσεις να βάλουν το μπαλάκι.

Οι απομακρύνσεις θα υπόκεινται σε παρακολούθηση και οι φορείς εκμετάλλευσης θα είναι «υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουν τυχόν περιπτώσεις αναστροφής» όπου το CO2 εκλύεται κατά λάθος στην ατμόσφαιρα – για παράδειγμα, όταν τα δάση υλοτομούνται ή εξαφανίζονται λόγω παρασίτων ή πυρκαγιών.

Επόμενο βήμα: μεθοδολογίες πιστοποίησης

Το επόμενο βήμα είναι η Επιτροπή «να αναπτύξει προσαρμοσμένες μεθοδολογίες πιστοποίησης για διαφορετικούς τύπους δραστηριοτήτων αφαίρεσης άνθρακα» με βάση τέσσερα κριτήρια: ποσοτικοποίηση, προσθετικότητα, μακροπρόθεσμη αποθήκευση και βιωσιμότητα.

Ζητείται επίσης από την Επιτροπή να συμπεριλάβει «σαφείς μηχανισμούς ευθύνης κατά την ανάπτυξη των μεθοδολογιών πιστοποίησης», αναφέρει η δήλωση του Συμβουλίου.

Ένα ηλεκτρονικό μητρώο μονάδων πιστοποίησης σε όλη την ΕΕ αναμένεται να δημιουργηθεί «εντός τεσσάρων ετών» από την έναρξη ισχύος του κανονισμού.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης