Η ΕΕ προτρέπει τη Γαλλία να αυξήσει τουλάχιστον 44% το στόχο για τις ΑΠΕ (Euractiv)

Η ΕΕ προτρέπει τη Γαλλία να αυξήσει τουλάχιστον 44% το στόχο για τις ΑΠΕ (Euractiv)

Λήγει τον Ιούνιο η προθεσμία για τις χώρες - μέλη να υποβάλουν τα τελικά Εθνικά Σχέδιά τους για την Ενέργεια και το Κλίμα

Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), Kadri Simson, προέτρεψε τη Γαλλία να αυξήσει τον στόχο της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) σε τουλάχιστον 44% έως το 2030, προειδοποιώντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει βήματα… σε επίπεδο ΕΕ σε περίπτωση επίμονων ελλείψεων, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα euractiv.com.

Το Παρίσι μέχρι τώρα αρνείται να προτείνει έναν στόχο ΑΠΕ για το 2030, πιέζοντας αντ’ αυτού για έναν ευρύτερο ενεργειακό στόχο «απανθρακοποιημένης» ο οποίος συνδυάζει την πυρηνική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Καθώς πλησιάζει η προθεσμία για τον Ιούνιο για τις χώρες της ΕΕ να υποβάλουν τα τελικά Εθνικά Σχέδιά τους για την Ενέργεια και το Κλίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνεται όλο και πιο συγκρουσιακή με τους Γάλλους, επιμένοντας να συμβάλουν δίκαια στους στόχους της ΕΕ για τις ΑΠΕ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Βρυξελλών, η Γαλλία πρέπει να επιτύχει τουλάχιστον 44% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030, προκειμένου να συμβάλει στον στόχο της ΕΕ του 42,5% που ορίζεται στην Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία ενημερώθηκε πέρυσι.

«Η Γαλλία πρέπει να αυξήσει σημαντικά τη φιλοδοξία της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τουλάχιστον 44%,» είπε η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson η οποία μίλησε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 σε νομοθέτες στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βιομηχανία, την έρευνα και την ενέργεια.


Η Γαλλία έχει ήδη χάσει τον στόχο της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2020
και αρνείται να το διορθώσει μέσω του μηχανισμού «στατιστικής μεταφοράς» του μπλοκ, όπου οι υπερέχοντες βοηθούν τους κατώτερους, όπως έκαναν άλλες χώρες.

Τώρα η Επίτροπος «τους συμβουλεύει να συμπεριλάβουν ορισμένους συγκεκριμένους στόχους που λείπουν», μια σαφής αναφορά στην άρνηση της Γαλλίας να προσθέσει έναν στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Εθνικό της σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.

Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να υποβάλει αυτά τα σχέδια για να μπορέσει η Επιτροπή να αξιολογήσει εάν το μπλοκ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του.


Οι τελικές εκδόσεις πρέπει να υποβληθούν έως τον Ιούνιο του 2024.
Η Simson είπε ότι ήταν σε «συνεχή επαφή» με τον Γάλλο ομόλογό της.

Η Επίτροπος Ενέργειας τόνισε ότι εάν τα σχέδια αποκαλύψουν ότι η προγραμματισμένη δράση είναι ανεπαρκής, «τότε πρέπει να προτείνουμε μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για να το καλύψουμε».

Άλλες χώρες έχουν ήδη αναδιπλωθεί. Οι Ιρλανδοί, που υπέβαλαν το σχέδιό τους αργά και ιστορικά υστερούσαν στις εκπομπές χρήσης γης, «επιβεβαίωσαν ότι είναι πρόθυμοι να αναβαθμίσουν το στόχο τους», είπε η Επίτροπος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης