Ενέργεια

Euractiv: Επίσημα στη «μάχη» της ΕΕ κατά του άνθρακα μπαίνει η πυρηνική ενέργεια

Euractiv: Επίσημα στη «μάχη» της ΕΕ κατά του άνθρακα μπαίνει η πυρηνική ενέργεια
Πλέον, μετά τη συμφωνία, τα εργοστάσια που παράγουν εξαρτήματα για αυτές τις τεχνολογίες θα επωφεληθούν από απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης
Από τις 6 Φεβρουαρίου, η πυρηνική ενέργεια αποτελεί και επίσημα -σύμφωνα με το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο- μέρος της ενεργειακής στρατηγικής για την απεξάρτηση του μπλοκ από τον άνθρακα, μετά από μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για την Πράξη για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών (NZIA).

Σύμφωνα με το Euractiv, η NZIA, η οποία παρουσιάστηκε από την Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο, σκοπεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών που μπορούν να υποστηρίξουν την επίτευξη του κλιματικού στόχου της ΕΕ για καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Η απόφαση αυτή ήρθε ως απάντηση στο τεράστιο πρόγραμμα πράσινων επιδοτήσεων των ΗΠΑ, το Inflation Reduction Act, καθώς και στις μακροχρόνιες κινεζικές προσπάθειες να καταστεί το Πεκίνο ηγέτιδα δύναμη στην κατασκευή καθαρών τεχνολογιών όπως οι μπαταρίες, οι αντλίες θερμότητας και οι ηλιακοί συλλέκτες.

Για αυτό τον λόγο άλλωστε, η NZIA στοχεύει μεταξύ άλλων και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής και κατασκευής εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την επέκταση των ΑΠΕ, όπως και για την πυρηνική ενέργεια.

Στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Κομισιόν, επιβεβαιώθηκε ο «στρατηγικός» χαρακτήρας των έργων με βάση την πυρηνική ενέργεια, τα οποία και θα επωφεληθούν από την NZIA.

Το τελικό κείμενο είναι «ένας συνδυασμός των δύο εντολών που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, με έναν πιο ολοκληρωμένο κατάλογο τεχνολογιών με μηδενικές εκπομπές από αυτόν που πρότειναν τα κράτη μέλη», εξήγησε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Christophe Grudler, που εκπροσωπούσε το Renew στις συνομιλίες.

Η συγκεκριμένη συμφωνία περιλαμβάνει τις δοκιμασμένες τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας καθώς και τις μελλοντικές τεχνολογίες τρίτης και τέταρτης γενιάς, δηλαδή τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) και τους προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες (AMR).

«Το μήνυμα είναι σαφές: Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι χρειαζόμαστε την πυρηνική ενέργεια για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας», δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής στο Euractiv.

Γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης

Πλέον, μετά τη συμφωνία, τα εργοστάσια που παράγουν εξαρτήματα για αυτές τις τεχνολογίες θα επωφεληθούν από απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης, με προθεσμίες που θα κυμαίνονται από 18 έως 12 μήνες για τα μεγαλύτερα έργα και 12 έως 9 μήνες για τα μικρότερα.

Η ανάπτυξη των υποδομών που απαιτούνται για την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη θα διευκολυνθεί επίσης με κριτήρια για την ιεράρχηση των έργων αυτών στις δημόσιες συμβάσεις.

Κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ θα καθορίζει το ίδιο τα έργα που θα θεωρούνται στρατηγικά στην επικράτειά της και θα επωφελούνται από την ταχύτερη αδειοδότηση και τους απλουστευμένους διοικητικούς κανόνες.

Ως αποτέλεσμα, «οι δύο τύποι ενέργειας (ανανεώσιμη και πυρηνική) αντιμετωπίζονται επιτέλους ισότιμα ως μέρος της διαδικασίας επαναβιομηχανοποίησης», επισημαίνει ο Grudler.

Αυτό δεν ήταν ένα δεδομένο προηγουμένως, εφόσον στην πρότασή της του Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε δύο καταλόγους «πράσινων» τεχνολογιών – έναν που ονομάζεται «στρατηγικός» και έναν «καθαρών μηδενικών εκπομπών» με λιγότερα πλεονεκτήματα, με τις τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας να εμφανίζονταν αρχικά μόνο στον δεύτερο κατάλογο στερώντας τους το σημαντικό καθεστώς της «στρατηγικής» τεχνολογίας.

Το γεγονός αυτό είχε τότε προκαλέσει αναστάτωση στους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας, αφού η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen επέμεινε δημοσίως ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι στρατηγική.

Το «θρίλερ» των καταλόγων

Η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στη πρώτη λίστα του Ευρωκοινοβουλίου δεν ήταν σε καμία περίπτωση μια εύκολη υπόθεση.

Μετά από πολλά μπρος-πίσω, η πυρηνική ενέργεια συμπεριλήφθηκε τελικά στον ενιαίο κατάλογο των 17 τεχνολογιών που πρότεινε τον Νοέμβριο ο εισηγητής του κειμένου, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Christian Ehler (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – ΕΛΚ).

Επιπλέον, καλύφθηκαν όλες οι πυρηνικές τεχνολογίες: οι υφιστάμενες και οι μελλοντικές, η σχάση, η σύντηξη καθώς και ο κύκλος καυσίμων.

Το Συμβούλιο, από την πλευρά του, επέμεινε στην προσέγγιση των δύο καταλόγων, τοποθετώντας τη σχάση και τον κύκλο καυσίμου στον «στρατηγικό» κατάλογο, ενώ οι άλλες πυρηνικές τεχνολογίες τοποθετήθηκαν στον κατάλογο «καθαρών μηδενικών εκπομπών».

Η Γαλλία χαιρέτισε την προσέγγιση αυτή, σε αντίθεση με τη Γερμανία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Τελικά, μετά τις τελικές διοργανικές διαπραγματεύσεις, επικράτησε η λογική του ενιαίου καταλόγου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περιβαλλοντικές ομάδες δεν ήταν ευχαριστημένες με το αποτέλεσμα. Η γερμανική ΜΚΟ Deutsche Umwelthilfe δήλωσε για τη συμφωνία πως πρόκειται για έναν «αμφίβολο συμβιβασμό υπέρ ακριβών τεχνολογιών υψηλού κινδύνου».

Με τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας και της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), τεχνολογίες όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια «απειλούνται», σχολίασε η ΜΚΟ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης