Ενέργεια

Σε χαμηλό 30ετίας οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ

Σε χαμηλό 30ετίας οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ
Παρά τη συνεχή απόσυρση του άνθρακα από την ηλεκτροπαραγωγή, η ζήτηση φυσικού αερίου ήταν χαμηλότερη
Ένας από τους θερμότερους χειμώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ, έχει οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών δεκαετιών, ωθώντας τους παραγωγούς, οι οποίοι αντλούσαν με ρυθμούς ρεκόρ, να μειώσουν τη δραστηριότητα των γεωτρήσεων.

Η τιμή αναφοράς του πρώτου μήνα στις ΗΠΑ στο Henry Hub διαμορφώθηκε την Παρασκευή (16/2) στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995.

Σύμφωνα με το Oil Price, το ρεκόρ της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου συνετέλεσε κι αυτό στο πλεόνασμα του καυσίμου, με τους μεγαλύτερους παραγωγούς να πατούν τώρα φρένο στη δραστηριότητα γεώτρησης και να μειώνουν τον αριθμό των εξέδρων ως απάντηση στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Παρά τη συνεχή απόσυρση του άνθρακα από την ηλεκτροπαραγωγή, η ζήτηση φυσικού αερίου για ηλεκτρισμό και θέρμανση χώρων ήταν χαμηλότερη φέτος το χειμώνα λόγω των θερμότερων από τις κανονικές θερμοκρασίες, με εξαίρεση ένα ψυχρό κύμα στα μέσα Ιανουαρίου.

Το φαινόμενο El Nino ήταν ισχυρότερο από το συνηθισμένο στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό αυτόν τον χειμώνα, οδηγώντας έτσι σε θερμότερες θερμοκρασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι αποσύρσεις από τις υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου να ήταν χαμηλότερες από το συνηθισμένο, αφήνοντας τα αποθέματα σε υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα για αυτούς τους μήνες.

Κατά την τελευταία εβδομάδα αναφοράς που έληξε στις 9 Φεβρουαρίου, οι αποσύρσεις από τις αποθήκες ανήλθαν σε 49 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, πολύ κάτω από τον πενταετή (2019-2023) μέσο όρο των αποσύρσεων των 149 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και τις περσινές αποσύρσεις των 117 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων κατά την ίδια εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του EIA.

Θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να απορροφηθεί το πλεόνασμα

Τα αποθέματα φυσικού αερίου σε λειτουργία ανήλθαν σε 2.535 Bcf, δηλαδή 16% περισσότερα από τον πενταετή μέσο όρο και 11% περισσότερα από ό,τι πέρυσι τέτοια εποχή.

Ο μέσος ρυθμός των απολήψεων από τις αποθήκες ήταν 12% χαμηλότερος από τον μέσο όρο της πενταετίας μέχρι στιγμής στην περίοδο των απολήψεων, από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, με βάση τις εκτιμήσεις του EIA.

Αναλυτές και έμποροι δηλώνουν στους Financial Times ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να απορροφηθεί αυτό το πλεόνασμα από την αγορά, ενώ την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί φυσικού αερίου έχουν ήδη ξεκινήσει να μειώνουν τη δραστηριότητα και τους ρυθμούς παραγωγής ως απάντηση στην υπεραφθονία και τις χαμηλές τιμές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης