Ενέργεια

Al-Murshed (CFO): Η Saudi Aramco είναι πιθανό να εκδώσει ομόλογο το 2024

Al-Murshed (CFO): Η Saudi Aramco είναι πιθανό να εκδώσει ομόλογο το 2024

Η έκδοση αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής της εταιρείας

 

 

Η Saudi Aramco  είναι πιθανό να εκδώσει ένα ομόλογο φέτος και να δώσει προτεραιότητα σε μεγαλύτερες λήξεις έως και 50 χρόνια, δήλωσε τη Δευτέρα ο Chief Financial Officer Ziad Al-Murshed.

Η σχεδιαζόμενη έκδοση αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής της εταιρείας, είπε ο Al-Murshed σε ένα ακροατήριο στο Φόρουμ για τις Κεφαλαιαγορές της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ.

Η Aramco αξιοποίησε για τελευταία φορά τις παγκόσμιες αγορές χρέους το 2021, όταν συγκέντρωσε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση ενός σουκούκ τριών δόσεων, ή ισλαμικού ομολόγου.

Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις του Κόλπου έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις αγορές χρέους από την αρχή του έτους για να επωφεληθούν από τις πρόσφατες μειώσεις των παγκόσμιων επιτοκίων, με την πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία να εκδίδει ομόλογα 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο.

"Υπήρξε μια περίοδος αδράνειας επειδή οι αγορές δεν ήταν σταθερές. Τώρα, οι αγορές γίνονται πιο σταθερές, οπότε μπορείτε να περιμένετε να είμαστε πιο δραστήριοι", δήλωσε ο Al-Murshed.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας διέταξε τον περασμένο μήνα την Aramco να σταματήσει τα σχέδια για την ενίσχυση της μέγιστης βιώσιμης δυναμικότητάς της στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), επιστρέφοντας στον προηγούμενο στόχο των 12 εκατομμυρίων bpd.

Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα και τις πληρωμές μερισμάτων τον Μάρτιο. Πέρυσι εισήγαγε ένα ειδικό μέρισμα βάσει απόδοσης.

Το κράτος της Σαουδικής Αραβίας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Aramco με μεγάλο περιθώριο και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις γενναιόδωρες πληρωμές της.

Ωστόσο, είναι έτοιμη να πουλήσει περισσότερες μετοχές της Aramco, είπαν στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τη χρηματοδότηση της χώρας και τον στόχο της να απομακρύνει την οικονομία από το πετρέλαιο.

Ερωτηθείς για τέτοιες αναφορές, ο Al-Murshed είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει καθώς δεν ήταν «απόφαση της εταιρείας ως προς την πώληση υφιστάμενων κρατικών μετοχών».

Η πώληση μετοχών θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Aramco ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στον κόσμο στα τέλη του 2019, αντλώντας 25,6 δισεκατομμύρια δολάρια και αργότερα πουλώντας περισσότερες μετοχές για να αυξήσει το σύνολο στα 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης