Περιβάλλον

«Καμπανάκι» SOS για τον Αμαζόνιο – Η καταστροφή είναι μπροστά

«Καμπανάκι» SOS για τον Αμαζόνιο – Η καταστροφή είναι μπροστά
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 10% έως 47% του Αμαζονίου θα εκτεθεί σε κινδύνους που θα μπορούσαν να ωθήσουν το οικοσύστημα στο σημείο καμπής του
Σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο έχει μπει και επίσημα το δάσος του Αμαζονίου, με τις συνέπειες από την σταδιακή καταστροφή του να μην περιορίζονται μόνο εκεί, αλλά να αφορούν και στην παγκόσμια ικανότητα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με μελέτη που ανέδειξε το CNN, ο Αμαζόνιος έχει αποδειχθεί ανθεκτικός στις φυσικές μεταβολές του κλίματος εδώ και 65 εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο τώρα η αποψίλωση των δασών και η παρέμβαση του ανθρώπου έχουν φέρει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίοι για το δάσος μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, αναφέρει η μελέτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 10% έως 47% του Αμαζονίου θα εκτεθεί σε κινδύνους που θα μπορούσαν να ωθήσουν το οικοσύστημα στο σημείο καμπής του, ένα κρίσιμο όριο που μόλις ξεπεραστεί θα οδηγήσει σε ένα νέο σπιράλ επιπτώσεων.

Η μελέτη που ήρθε σε πέρας με επικεφαλής ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Santa Katarina στη Βραζιλία και που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση για να εκτιμήσει πόσο σύντομα ο Αμαζόνιος θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το όριο.

Οι συντάκτες της μελέτης εξέτασαν τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας, των ακραίων ξηρασιών, της αποψίλωσης των δασών και των πυρκαγιών για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.

«Γνωρίζαμε ήδη για όλους αυτούς τους παράγοντες που παίζουν ρόλο, αλλά μόλις συνδέσαμε τα κομμάτια αυτού του πολύπλοκου παζλ, η εικόνα ήταν ανησυχητική», δήλωσε ο Bernardo Flores, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Τα ευρήματά μας αποκάλυψαν πώς το δασικό σύστημα του Αμαζονίου θα μπορούσε να εισέλθει σε μια φάση αυτοτροφοδοτούμενης κατάρρευσης νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».

Στο μεταξύ, οι παλιότερες μελέτες δεν είχαν προβλέψει ότι μια καταστροφή τέτοιας κλίμακας θα μπορούσε να συμβεί μέσα στον 21ο αιώνα.

Πιθανή ολική καταστροφή του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου πνεύμονα οξυγόνου στον πλανήτη, θα μείωνε την συνολική ικανότητά του να απορροφήσει τη ρύπανση του πλανήτη από την ατμόσφαιρα, γεγονός που θα επιδείνωνε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το δάσος του Αμαζονίου, έχει ήδη γίνει παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι απελευθερώνει περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε σχέση με αυτό που απορροφά, με τις δασικές πυρκαγιές και την υλοτομία να αποτελούν τους κύριους λόγους αυτής της αλλαγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης