Περιβάλλον

RMI: Το 90% των ευρωπαϊκών τραπεζών εκτός στόχων συμφωνίας Παρισιού

RMI: Το 90% των ευρωπαϊκών τραπεζών εκτός στόχων συμφωνίας Παρισιού

Έκθεση της ΕΚΤ δείχνει πού χρειάζεται προσοχή από τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ για τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου και την απαλλαγή των δανειακών τους χαρτοφυλακίων από τον άνθρακα

 

Σε μια έκθεση ορόσημο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέλυσε πώς τα χαρτοφυλάκια 95 τραπεζών της ζώνης του ευρώ (οι οποίες μαζί παρέχουν το 75% του δανεισμού της ζώνης του ευρώ) ευθυγραμμίζονται με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους.

Σύμφωνα με το rmi.org η έκθεση χρησιμοποιεί την προσέγγιση ανοιχτού κώδικα της RMI για την αξιολόγηση της μετάβασης κεφαλαίου της συμφωνίας του Παρισιού (PACTA) για να εντοπίσει πόσο εκτεθειμένα μπορεί να είναι τα τραπεζικά ιδρύματα της ζώνης του ευρώ στον κίνδυνο μετάβασης του κλίματος και ποιοι τομείς χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Τα χαρτοφυλάκια δανείων των περισσότερων τραπεζών δεν ταιριάζουν με τους καθορισμένους κλιματικούς στόχους

Η ανάλυση της ΕΚΤ για 95 τράπεζες της ζώνης του ευρώ διαπίστωσε ότι περίπου το 90% δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Η κακή ευθυγράμμιση με τις δεσμεύσεις για το κλίμα μπορεί να εκθέσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε σημαντικό κίνδυνο, καθώς οι συνθήκες πολιτικής και αγοράς αντικατοπτρίζουν ολοένα και περισσότερο την κλιματική πραγματικότητα. Για παράδειγμα, όταν οι δανειολήπτες με ένταση άνθρακα αντιμετωπίζουν τιμολόγηση άνθρακα, ρυθμιστικούς περιορισμούς ή μετατοπίσεις των προτιμήσεων των καταναλωτών, μπορεί να γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικοί έναντι των ομοτίμων και πιο επιρρεπείς σε αθέτηση δανείων.

Η έκθεση της ΕΚΤ δείχνει επίσης ότι το 70% των δηλώσεων δεσμεύσεων για το κλίμα των τραπεζών της ζώνης του ευρώ δεν ανταποκρίνονται στην ευθυγράμμιση του χαρτοφυλακίου εταιρικών δανείων τους. Η ΕΚΤ προτείνει ότι αυτό το χάσμα μεταξύ απόδοσης και δεσμεύσεων θα μπορούσε να εκθέσει τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε δικαστικούς κινδύνους.

Η ανάλυση προσδιορίζει ότι η έκθεση στον κίνδυνο μετάβασης προέρχεται κυρίως από τα καθυστερημένα σχέδια σταδιακής κατάργησης για τις τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την αργή προγραμματισμένη δημιουργία δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων προσφέρει ένα φωτεινό σημείο για ευθυγράμμιση.

Η ανάλυση της ΕΚΤ χρησιμοποίησε το PACTA για να αξιολογήσει την ευθυγράμμιση του κλίματος και τους σχετικούς κινδύνους μετάβασης για έξι βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και τομέων των οποίων η τελική χρήση ορυκτών καυσίμων αντιπροσωπεύει περίπου το 70% των εκπομπών CO2: ηλεκτροπαραγωγή, αυτοκίνητα, χάλυβας και τσιμέντο. Οι κίνδυνοι μετάβασης που προκύπτουν από την κακή ευθυγράμμιση του κλίματος σε αυτούς τους τομείς μπορεί να προέρχονται από σχέδια για τη δημιουργία λύσεων για το κλίμα πολύ αργά ή/και από τη σταδιακή κατάργηση των τεχνολογιών υψηλών εκπομπών άνθρακα πολύ αργά.

Η ανάλυση έδειξε ότι περισσότερο από το 50% της λανθασμένης ευθυγράμμισης προκαλείται από μια αργή πτώση της παραγωγής από τεχνολογίες έντασης άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας με αέριο και άνθρακα, καθώς και από οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE). Η αντικατάσταση της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υστερεί επίσης σε σχέση με τα σενάρια ευθυγραμμισμένα με το Παρίσι. Η έκθεση μοιράζεται μερικά καλά νέα: η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων προβλέπεται να αυξηθεί καθώς οι δανειολήπτες των τραπεζών της ζώνης του ευρώ σχεδιάζουν σημαντική άνοδο στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους.

Τρεις τρόποι που χρειάζονται οι τράπεζες για να σχεδιάσουν τη μετάβαση και να μετριάσουν τους κινδύνους

Ενώ τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι αποθαρρυντικά, οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε εργαλεία ανοιχτού κώδικα για να μετρήσουν την ευθυγράμμιση των χαρτοφυλακίων τους και να ανταποκριθούν στους κινδύνους της κλιματικής μετάβασης. Ειδικότερα, η έκθεση υπογραμμίζει πώς οι προσεγγίσεις ευθυγράμμισης, όπως η PACTA, μπορούν να βοηθήσουν τις τράπεζες να ανταποκριθούν σε μια σειρά από επερχόμενες απαιτήσεις της ευρωζώνης που επικεντρώνονται στην κλιματική μετάβαση.

  • Οι τράπεζες της ευρωζώνης πρέπει να αποκαλύψουν την κλιματική ευθυγράμμισή τους

Όπως καταδεικνύει η έκθεση της ΕΚΤ, οι μετρήσεις που κοιτάζουν προς το μέλλον, όπως αυτές που προσφέρει η προσέγγιση PACTA, αποτελούν αποτελεσματικό εργαλείο για τη μέτρηση της κλιματικής ευθυγράμμισης ενός χαρτοφυλακίου και την κατανόηση των επιπτώσεών του από την άποψη του μεταβατικού κινδύνου. Οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την προσέγγιση PACTA και το δωρεάν εργαλείο λογισμικού ανοιχτού κώδικα του RMI για να αποκτήσουν την ίδια εικόνα ευθυγράμμισης για τα δικά τους χαρτοφυλάκια και τους αντισυμβαλλομένους. Επιπλέον, στην έκθεσή της, η ΕΚΤ επισημαίνει πώς απαιτείται πλέον η γνωστοποίηση με χρήση μετρήσεων ευθυγράμμισης σύμφωνα με τις τελευταίες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για τον Πυλώνα 3 που τίθενται σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2024.

  • Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ μπορούν να διαχειριστούν τον κλιματικό κίνδυνο και να προηγηθούν των κανονιστικών ρυθμίσεων αναπτύσσοντας σχέδια μετάβασης

Πέρα από την κατανόηση της έκθεσης σε κινδύνους μετάβασης, οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μετρήσεις που κοιτάζουν προς το μέλλον, όπως αυτές που προσφέρει η PACTA για να σχεδιάσουν τη μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Τα σχέδια μετάβασης αναδεικνύονται γρήγορα ως τομέας βέλτιστων πρακτικών για υιοθέτηση χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών παραγόντων. Αναμένεται να γίνουν υποχρεωτικές απαιτήσεις της ΕΑΤ στη ζώνη του ευρώ έως το επόμενο έτος. Η χρήση αξιών παραγωγής βάσει περιουσιακών στοιχείων και μελλοντικών αξιών από την PACTA μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να αναπτύξουν τα σχέδια μετάβασης, δείχνοντας τη μελλοντική πορεία των βασικών λύσεων και τεχνολογιών για την κλιματική αλλαγή που απαιτούνται για τη μετάβαση. Επιπλέον, τα αναλυτικά στοιχεία σε επίπεδο εταιρείας της PACTA μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση μιας τράπεζας σχετικά με την αξιοπιστία των σχεδίων μετάβασης των αντισυμβαλλομένων της και η χρήση πολλαπλών σεναρίων για το κλίμα μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να αναπτύξουν τον δικό τους σχεδιασμό μετάβασης διερευνώντας τις κινητήριες δυνάμεις και τους κινδύνους που σχετίζονται με τις μεταβάσεις του κλάδου.

  • Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ μπορούν να βρουν ευκαιρίες στην κλιματική μετάβαση και να τις αξιοποιήσουν μέσω της χρηματοδότησης της μετάβασης

Η κλιματική μετάβαση δεν εμπεριέχει μόνο κινδύνους αλλά και τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ετήσιες επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν κατά περίπου 520 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία για να επιτύχουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η χρηματοδότηση της μετάβασης θα είναι ένα βασικό εργαλείο μέσω του οποίου οι τράπεζες μπορούν να υποστηρίξουν τους πελάτες τους με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση και, ως εκ τούτου, να κεφαλαιοποιήσουν τις οικονομικές ευκαιρίες που παρουσιάζει. Για άλλη μια φορά, το εργαλείο PACTA μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πελατών που μπορεί να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση της μετάβασης και να αποτελέσει τη βάση για δεσμεύσεις με μη ευθυγραμμισμένες εταιρείες, με τα χρηματοοικονομικά προϊόντα μετάβασης να παρέχουν ένα μέσο για να βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων τους με τους κλιματικούς στόχους. Όπως σημείωσε ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, «είναι ζωτικής σημασίας [αυτές] οι τράπεζες να συνεργάζονται περισσότερο με τους αντισυμβαλλομένους τους για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες που χρηματοδοτούν δεν τις εμποδίζουν να τηρήσουν τη μηδενική δέσμευσή τους».

Συμπερασματικά, μια ανάλυση του δανεισμού σε έξι κρίσιμους για το κλίμα τομείς διαπιστώνει ότι υπάρχει σημαντική λανθασμένη ευθυγράμμιση μεταξύ των εταιρικών δανειακών χαρτοφυλακίων της ζώνης του ευρώ και των κλιματικών στόχων. Αυτό οφείλεται στην κακή ευθυγράμμιση των εταιρειών της πραγματικής οικονομίας, εκθέτοντας τις τράπεζες σε κινδύνους για την κλιματική μετάβαση. Μελλοντικές μεθοδολογίες και εργαλεία που βασίζονται σε κεφαλαιοποίηση, όπως το PACTA, μπορούν να υποστηρίξουν τις τράπεζες στη λήψη μέτρων για την ευθυγράμμιση των χαρτοφυλακίων τους μέσω του μετριασμού των κινδύνων μετάβασης και της κεφαλαιοποίησης των ευκαιριών ευθυγράμμισης στην πραγματική οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων, καθώς και στον μετριασμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης