Ενέργεια

ΗΠΑ: Μειώνουν τις δαπάνες οι παραγωγοί φυσικού αερίου εν μέσω πτώσης τιμών

ΗΠΑ: Μειώνουν τις δαπάνες οι παραγωγοί φυσικού αερίου εν μέσω πτώσης τιμών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν στα 1,581 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την Πέμπτη, το χαμηλότερο κλείσιμό τους από τον Ιούνιο του 2020

 

Οι αμερικανικοί παραγωγοί φυσικού αερίου μειώνουν τις δαπάνες και τη δραστηριότητα γεώτρησης μετά την απότομη πτώση των τιμών, δήλωσαν οι εταιρείες αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια παρουσιάσεων αποτελεσμάτων σε αναλυτές.

Για μήνες με σχετικά χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, πολλοί παραγωγοί διατήρησαν την παραγωγή ως επί το πλείστον σταθερή με βάση τις προσδοκίες ότι η ζήτηση θα αυξηθεί το 2024 και το 2025 όταν τεθούν σε λειτουργία αρκετές μονάδες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Ωστόσο, η κατάρρευση αυτής της εβδομάδας στις τιμές του φυσικού αερίου σε χαμηλό 3-1/2 ετών έπεισε ορισμένους να αντιστρέψουν την πορεία τους.
Η Comstock Resources ένας σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των εξέδρων που λειτουργούν από επτά σε πέντε και θα αναστείλει το μέρισμά του μέχρι να αυξηθούν επαρκώς οι τιμές του φυσικού αερίου.
Η Antero Resources, ένας άλλος μεγάλος παραγωγός φυσικού αερίου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα μειώσει τον προϋπολογισμό κεφαλαίου γεώτρησης και ολοκλήρωσης κατά 26% αφού μείωσε τον αριθμό των εξέδρων σε λειτουργία σε δύο από τρεις.
Η Antero αναμένει μείωση 3% στον όγκο του φυσικού αερίου φέτος σε σύγκριση με το 2023.
«Είναι καλό να βλέπουμε τους φορείς εκμετάλλευσης να καταρτίζουν ξεκάθαρα σχέδια για την επιβράδυνση του κεφαλαίου D&C (γεώτρησης και ολοκλήρωσης) στις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Jake Roberts, αναλυτής της Perella Weinberg Partners TPH&Co.
Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν λόγω της παραγωγής σχεδόν ρεκόρ και της χαμηλής ζήτησης θέρμανσης από έναν ήπιο χειμώνα που άφησε άφθονες ποσότητες φυσικού αερίου σε αποθήκευση.
Μετά από πτώση περίπου 24% σε οκτώ ημέρες, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν στα 1,581 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την Πέμπτη, το χαμηλότερο κλείσιμό τους από τον Ιούνιο του 2020 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κατάρρευσης της ζήτησης COVID-19.

Μείωση δραστηριοτήτων

«Η αγορά ζητά όχι μόνο περικοπές παραγωγής, αλλά και μειώσεις της δραστηριότητας», δήλωσε ο Jeremy Knop, CFO στο EQT τον μεγαλύτερο παραγωγός φυσικού αερίου της χώρας.
Οι αναλυτές εκτιμού ότι η EQT ήταν σε καλύτερη θέση για να αποφύγει βραχυπρόθεσμες περικοπές της παραγωγής, επειδή είναι καλά αντισταθμισμένη το 2024, μειώνοντας την έκθεσή της στην κατάρρευση των τιμών.
Η EQT μείωσε το εύρος πρόβλεψης παραγωγής για το 2024 κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ισοδύναμο (bcfe) από προηγούμενες οδηγίες στα μέσα Ιανουαρίου σε 2.200-2.300 bcfe, το οποίο η εταιρεία είπε ότι περιλαμβάνει κάποια ευελιξία για τη μείωση του όγκου σε περίπτωση που οι τιμές παραμείνουν αδύναμες.
Το EQT είχε συνολικό όγκο πωλήσεων 2.016 bcfe το 2023.

«Εάν οι παραγωγοί συνεχίσουν να ανακοινώνουν πτωτική καθοδήγηση στην παραγωγή και ο καιρός σταθεροποιηθεί... το φυσικό αέριο μπορεί σύντομα να σχηματίσει ένα βραχυπρόθεσμο πυθμένα με πιθανό ράλι εκπρόθεσμης ανακούφισης», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της εταιρείας συμβούλων ενέργειας EBW Analytics Group.
Οι μετοχές της Antero σημείωσαν άνοδο περίπου 11% φθάνοντας στο υψηλό ενός μηνός στα 23,47 δολάρια μετά την πτώση σε χαμηλό δύο μηνών την Τετάρτη. Οι μετοχές της Comstock, που έφτασαν σε χαμηλό δύο ετών την Τετάρτη, σημείωσαν άνοδο 2% στα 7,46 δολάρια.
Οι μετοχές της EQT σημείωσαν άνοδο περίπου 4% στα 34,24 δολάρια την Πέμπτη, αφού έπεσαν στο χαμηλό εννέα μηνών την Τετάρτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης