Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ιταλία: Aναμένει την έγκριση της ΕΕ για δασμούς 4,8 δισ. δολ.για να καλύψει το κόστος αποθήκευσης φυσικού αερίου

Ιταλία: Aναμένει την έγκριση της ΕΕ για δασμούς 4,8 δισ. δολ.για να καλύψει το κόστος αποθήκευσης φυσικού αερίου

Το τέλος ουδετερότητας θα αυξήσει το κόστος για την εξαγωγή φυσικού αερίου σύμφωνα με το Reuters

Η ενεργειακή αρχή της Ιταλίας αναμένει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το εάν ένας προγραμματισμένος δασμός για την κάλυψη του κόστους πλήρωσης αποθήκευσης αερίου, δυνητικά ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμμορφώνεται με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς δήλωσαν δύο πηγές του Reuters την Πέμπτη.

Ο δασμός είναι παρόμοιος με αυτόν που εισήγαγε η Γερμανία το 2022, αλλά τώρα εξετάζεται από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της ΕΕ ACER για να διαπιστωθεί εάν παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ. Τα ευρήματα της ACER πρόκειται να παρουσιαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες και ενδέχεται να επηρεάσουν τα σχέδια της Ιταλίας.

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ARERA ανακοίνωσε το λεγόμενο «τέλος ουδετερότητας», ένα τέλος που επιβαρύνει το φυσικό αέριο που διέρχεται από τα σημεία διασύνδεσης των εγχώριων και διεθνών δικτύων, τον Δεκέμβριο και είχε ως στόχο να τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο.
Μία από τις δύο πηγές, είπε στο Reuters ότι η ARERA ελπίζει ότι η ΕΕ θα ξεκαθαρίσει σύντομα τη θέση της για το θέμα.
Το τμήμα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ENER), το οποίο ζήτησε από την ACER να διερευνήσει τον γερμανικό δασμό, έχει έρθει σε επαφή με την ιταλική ρυθμιστική αρχή για να κατανοήσει καλύτερα τον σχεδιασμό του σχεδιαζόμενου μέτρου, δήλωσε εκπρόσωπος της της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «οι δασμοί πρέπει να συμμορφώνονται με το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ».

Περικοπή ροών

Τόσο ο γερμανικός δασμός όσο και αυτός που προτείνεται στην Ιταλία είναι μια κληρονομιά της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης που κορυφώθηκε το 2022 μετά την περικοπή των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και μια υποθαλάσσια έκρηξη που έκλεισε τον αγωγό Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία - η διαδρομή για το 15% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η ARERA ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι οι έκτακτες προσπάθειες για έγχυση φυσικού αερίου στις ιταλικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης το 2022 είχαν εκτιμώμενο κόστος 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να καλυφθούν μέσω του τέλους ουδετερότητας.

Ο δασμός, που υπολογίζεται στα 2,19 ευρώ ανά MWh, προκάλεσε ευρεία κριτική από τους φορείς της αγοράς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαβούλευσης με την ARERA που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα.
Πριν η Γερμανία εισαγάγει την εισφορά της, η ACER και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) δήλωσαν ότι οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούσαν να επιβάλλουν επιπλέον διασυνοριακές χρεώσεις για την ανάκτηση του κόστους.
Η ARERA είπε τον Δεκέμβριο ότι αρχικά σχεδίαζε να καλύψει το κόστος της πλήρωσης αποθήκευσης το 2022 χρεώνοντας τους Ιταλούς καταναλωτές ώστε να αποφευχθούν οι «στρεβλωτικές επιπτώσεις» στο διασυνοριακό εμπόριο φυσικού αερίου, αλλά η γερμανική κίνηση την ώθησε να αναθεωρήσει την αρχική της στάση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης